Rik Verbrugghe reed 19 jaar geleden snelste tijdrit ooit: “En toch had ik niet het beste gevoel”

Reuters
Het is dag op dag 19 jaar geleden dat Rik Verbrugghe de snelste tijdrit ooit reed. In de Giro-proloog van 2001 verblufte hij met een waanzinnig gemiddelde van nét geen 59 km/u. “Toen ik over de streep kwam, vroeg ik me af of het wel voldoende zou zijn.”

19 mei 2001. De 26-jarige Rik Verbrugghe verschijnt met veel ambities aan de start van de Ronde van Italië. De hardrijder van Lotto-Adecco won eerder dat jaar het Internationaal Wegcriterium én de Waalse Pijl.  “Ik zat in een goede flow en was boordevol zelfvertrouwen. Ik wilde dan ook schitteren in de Giro-proloog”, blikt Verbrugghe vandaag terug. 

De proloog aan de kust in Pescara is 7,6 kilometer lang. “Een biljartvlak parcours, mét slechts één bocht", herinnert Verbrugghe zich. “Ik weet nog dat ik de dag voordien met ploegleider Claude Criquielion had afgesproken om vroeg te starten. Waarom? Omdat de weersomstandigheden in het begin gunstiger waren dan later op de dag. En uiteindelijk ging de wind ook liggen, toen de laatste renners moesten vertrekken.”

Meestal besef je na een tijdrit of het goed was of niet, maar toen wist ik het niet”

Rik Verbrugghe

Wind in de rug en (op één bocht na) rechtdoor knallen tot de streep. “Ik reed met een 56x11-versnelling, een groot verzet. Ik was het niet gewoon om constant zo’n hoge snelheid te halen. Acht kilometer aan zestig kilometer per uur. En toen ik over de finish kwam, vroeg ik me af of het wel voldoende zou zijn. Ik had niet het beste gevoel. Meestal besef je na een tijdrit of het goed was of niet, maar toen wist ik het niet.”

Verbrugghe in de roze trui in de Giro van 2001.
REUTERS Verbrugghe in de roze trui in de Giro van 2001.

En of het goed was. Verbrugghe zet de klok stil na 7 minuten en 44 seconden. Er wordt met de ogen geknipperd wanneer de gemiddelde snelheid verschijnt: 58,874 km/u. “Dat is nog altijd de snelste tijdrit ooit”, weet Verbrugghe. “Die dag klopte ik ook heel wat mooie namen (Dario Frigo werd tweede op acht seconden, red.). Nadien reed ik vier dagen in de roze trui rond. Een leuke ervaring.”

Even vergelijken: in 2015 reed Rohan Dennis de snelste tijdrit ooit in de Tour: 55,446 km/u. De snelste tijdrit in de Ronde van Spanje staat dan weer op naam van Ruben Plaza. Die laatste liet in de Vuelta van 2005 een gemiddelde snelheid van 56,220 km/u noteren. 

REUTERS

Verbrugghe: “Liever WK in Zwitserland dan in Midden-Oosten”

Verbrugghe is uiteraard ook de huidige wielerbondscoach. Het is wachten op duidelijkheid omtrent het wereldkampioenschap. Wordt het een weg-WK voor Remco Evenepoel, op 27 september in Aigle/Martigny? Of eentje voor Vlaams-klassieke specialisten als Greg Van Avermaet, in november ergens in het Midden-Oosten? “Ik prefereer een WK in Zwitserland”, aldus Verbrugghe. 

“Ik heb mijn lijstje opgemaakt van de renners die in aanmerking komen voor een selectie op zo'n zwaar parcours. En dat zijn er meer dan je zou denken. We hebben in België redelijk goede klimmers”, klinkt het bij de bondscoach. “Ik ga niet zeggen dat we de grote favorieten zijn in Zwitserland, maar we hebben er wel de renners voor.”

“Mocht het WK naar het Midden-Oosten verhuizen, dan hoop ik dat er voor een heuvelachtig parcours wordt gekozen. En niet zoals enkele jaren geleden in Qatar”, vertelt Verbrugghe. “Maar momenteel gaat het WK nog altijd door in Zwitserland, we hebben als federatie nog geen tegenbericht gehad. En stel dat het wereldkampioenschap verplaatst wordt naar november, waarom zou dat dan niet in Zwitserland kunnen doorgaan? Die vraag stel ik me wel. Maar dan zijn ginder de weersomstandigheden allicht niet goed genoeg.”

Lees ookWereldkampioenschap in Zwitserland? Dat is nog altijd het plan

BELGAReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.