Rik Verbrugghe nieuwe wielerbondscoach, Sven Vanthourenhout assisteert hem

Photo News
De KBWB heeft de zoektocht naar een nieuwe bondscoach afgerond. Rik Verbrugghe volgt Kevin De Weert op en gaat vanaf 1 december aan de slag. Sven vanthourenhout wordt zijn assistent en zal hem bijstaan als assistent bij de U23. 

Kevin De Weert besliste om na het WK in Innsbruck andere oorden op te zoeken. De toenmalige Belgische wielerbondscoach koos voor een avontuur als Performance Manager bij Lotto-Soudal. Zo moest de KBWB op zoek naar een vervanger en die hebben ze nu met Rik Verbrugghe gevonden. “Hij neemt de heren elite en de beloftencategorie voor zijn rekening. Veldritcoach Sven Vanthourenhout staat hem bij als assistent bij de U23", staat er te lezen op de website van de Belgische wielerbond.

Kristallen Fiets in 2001

De 44-jarige Verbrugghe maakte dertien seizoenen deel uit van het profpeloton. Hij behaalde zestien zeges in zijn loopbaan, reed negen jaar voor de Lotto-ploeg, een jaar voor Quick.Step en sloot na drie jaar Cofidis zijn carrière uiteindelijk af. Zijn beste jaar was 2001 met overwinningen in de Waalse Pijl, de proloog van de Ronde van Italië, een rit in de Ronde van Frankrijk en de eindzege in het Criterium International. Voor dat jaar werd hij uiteindelijk bekroond met de Kristallen Fiets. Ook in 2002 en 2006 boekte hij ritzeges in de Ronde van Italië. In 2000 werd hij Belgisch kampioen tijdrijden.

Verbrugghe is dan ook geen onbekende in wielerland. Met Greg Van Avermaet als schoonbroer heeft hij al een stevige link met de huidige Belgische selectie. Dit jaar was hij nog aan de slag als ploegleider bij Bahrain-Merida, het team van onder meer Vincenzo Nibali. Voordien was Verbrugghe ook werkzaam bij Quick.Step, het opleidingsteam van BMC en het Zwitserse IAM Cycling. 
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dretie munkies

  Een bondscoach die ook nog een commercieel team coacht ? Slechte keuze ! Schaf die landenploegen af !

 • rik cappelle

  Wat moeten ze daarmee doen als bondscoach ? Een bondscoach gaat steeds mee met de Belgische jongerenselecties naar het buitenland of gaat op prospectie naar grote koersen of ronden bij de jongeren en die gaat bijna nooit meegaan zolang hij coach blijft van B-M. Of is het om het stoeltje warm te houden tot schoonbroerke Greg zijn fiets aan de haak hangt ? Nog best dat Sven Vanthourenhout assistent is.

 • Dirk Van Den Bossche

  Sven Vanthourenhout één van de beste mede commentators en iemand met kennis over wielrennen , in ieder geval meer dan Nolske

 • Eduard Vanderheyden

  Net zoals Rik Traint zijn pa Marcel er jonge wielrenners in zijn Salle de Sports in Helecine. Het zit bij vader en zoon in de genen. Goede ondersteuning en eenvoud siert hen.

 • Roger Deprez

  Perfecte keuze.