Remco Evenepoel maakt rondedebuut in de Giro: “Ik kan niet wachten”

Evenepoel is momenteel op stage met Deceuninck-Quick.Step in Calpe.
Deceuninck-Quick.Step Evenepoel is momenteel op stage met Deceuninck-Quick.Step in Calpe.
Remco Evenepoel (19) rijdt dit jaar de Ronde van Italië. Het wordt zijn debuut in een grote wielerronde. De winnaar van de Kristallen Fiets bevestigde zijn deelname in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. “Hier droom ik al lang van.” 

Kruis 9 mei al maar aan in de agenda, want die dag staat ook met rood omcirkeld op de kalender van Remco Evenepoel. De 19-jarige renner van Deceuninck-Quick.Step maakt dan in de proloog van de Giro zijn debuut in het grote rondewerk. Bij La Gazetta dello Sport bevestigde hij de geruchten. “Ja, ik zal er zijn in de Giro. Het zal de eerste grote ronde van mijn carrière. Ik droom hier al langer van. Ik kan niet wachten.”

Dat Evenepoel de Giro rijdt is geen grote verrassing. Sinds eind vorig seizoen werd er al druk rond gespeculeerd. De Tour kwam naar eigen zeggen nog te vroeg en valt ook niet te rijmen met de olympische droom van de Kristallen Fiets. Bleven dus nog de Giro en de Vuelta over. “Ik heb tot nu toe rittenwedstrijden van hoogstens negen koersdagen gereden. De Giro past perfect in mijn aanloop naar de Spelen. Daar is de tijdrit het grote doel”, aldus Evenepoel. 

Evenepoel in het nieuw truitje Deceuninck-Quick.Step
Deceuninck-Quick.Step Evenepoel in het nieuw truitje Deceuninck-Quick.Step

Ook in de Giro zelf heeft Evenepoel een doel. De 19-jarige renner wil zijn grenzen opnieuw verleggen. Mogelijk kan hij daarmee een gooi doen naar de roze trui. Evenepoel krijgt daartoe een kans in de proloog. “Ik doe het meestal goed in tijdritten. Ook al is het maar tien kilometer, in zo'n proloog kan alles gebeuren. Als je een superdag hebt, kun je winnen, maar je kunt evengoed laatste zijn.” 

De druk houdt Evenepoel wel nog graag even af. “Ik wil zonder stress of specifieke ambities starten. Het idee is om mee te rijden en ervaring op te doen.” Of hij de Giro ook zal uitrijden, is nog een raadsel. “Misschien rijd ik maar tien dagen mee als ik voel dat de tank leeg is en ik mezelf niet wil kapotmaken. Misschien worden het twee weken. Of zelfs drie. Ik zal in elk geval het beste van mezelf geven.”

Vandaag volgt extra tekst en uitleg op de ploegvoorstelling van Deceuninck-Quick.Step in Calpe. HLN.be is er dan bij om als een van de eersten Evenepoel aan het woord te laten. Wordt dus zeker vervolgd.

Remco Evenepoel won deze winter nog als jongste renner ooit de Kristallen Fiets.
Gregory Van Gansen/ Photo News Remco Evenepoel won deze winter nog als jongste renner ooit de Kristallen Fiets.
BELGA21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric maier

  mooi maar tegelijk gewoonweg te vroeg voor een zware ronde als de Giro - de zwaarste van allen maw. Gevaarlijk voor verbranding. Ik ga ervan uit dat hij 10 tot 14 dagen probeert mee te doen. Als men slim is, stuurt men hem dan naar huis.In week 1 zal het zo te zien lastiger zijn dan week 2, maar bied tegelijk de meeste kansen voor mannen als een Evenepoel. Maar laat het gewoon een leerschool zijn zonder verplichtingen. Van dag tot dag bekijken.

 • Freddy van Puymbrouck

  Hij gaat er naar toe om te leren zegt hij zelf, dat is een mooie instelling maar met Remco weet je nooit.Hij moet zeker opletten dat ze hem niet te vroeg verbranden, die kans is zeker aanwezig omdat er zeer veel van hem verwacht wordt, misschien wel te veel hij is 19, toch nog zeer jong!

 • Guy Bevers

  Pogacar 3de in de Vuelta, dan kan Remco 2de in de Giro worden.

 • Eduard Dierckx

  Veel succes maar let wel op Van der Poel werd in de Ronde van Vlaanderen ook van de baan geduwd.

 • Jean Aimar

  Tweede VDB.