Remco Evenepoel heeft zijn eerste profzege beet in de Ronde van België: “Dit heb ik nog nooit gezien”

BELGA
Remco Evenepoel (19) heeft zijn eerste individuele profzege beet: de neoprof schrijft na een straf nummer de tweede etappe in de Baloise Belgium Tour op zijn naam. Het grote Deceuninck-talent beslechtte een tweestrijd met Victor Campenaerts in zijn voordeel nadat die laatste hem amper kon volgen en ten val kwam. Achteraf was Campenaerts zwaar onder de indruk. “Dit is waanzin.”

Na 180,8 kilometer tussen Knokke-Heist en Zottegem kwam Evenepoel solo over de finish, met een voorsprong van liefst 42 seconden op het jagende peloton. Fabio Jakobsen, de Nederlandse ploegmakker van Evenepoel, won de sprint om de tweede plaats won. Tim Merlier werd knap derde. Evenepoel neemt de leiderstrui meteen ook over van de Nederlander Jan-Willem van Schip (Roompot-Charles), woensdag de verrassende winnaar van de openingsetappe. 

Campenaerts was zwaar onder de indruk.
NVK Campenaerts was zwaar onder de indruk.

Campenaerts, die in een scherpe bocht in de finale ten val kwam, was zwaar onder de indruk van Evenepoel: “Dit heb ik nog nooit gezien. Zo hard fietsen. Voor een 19-jarige. Ongezien. Ik kon alleen maar naar mijn kader kijken en proberen om zijn wiel te houden. Misschien val ik daardoor, dat kan. Ik was echt op. Ik hoopte dat hij eens zou stilvallen, maar dat gebeurde nooit. Dit is waanzin.” 

Bijna onmiddellijk na het startsein trokken zes renners in de aanval. Dat waren Roy Jans, Kenny Molly, Quinten Hermans, Yannick Peeters en de Japanner Fumiyuki Beppu met de Fransman Samuel Leroux. Zij kregen meteen vrij spel van het peloton en mochten tot maximaal zes minuten voor hen uit rijden. Bij het aansnijden van de Leberg, de eerste helling van de dag na 86 kilometer koers, hielden de zes leiders daar nog 4'40" van over. Ter hoogte van de beklimming van de Denderoordstraat, de derde helling van de dag, moest Yannick Peeters er voorin af. De vijf overgeblevene renners stevenden op de Muur van Geraardsbergen af en telden aan de Kapelmuur nog slechts één minuut voorsprong. Ook Beppu en Jans verloren voeling met de kopgroep en werden ingerekend door het peloton, waarin de renners van Lotto Soudal en Deceuninck het tempo bepaalden. De opeenvolging van beklimmingen was er ook voor Jan-Willem van Schip te veel aan en hij moest in de blauwe trui uit het peloton lossen.

Photo News

Met nog 46 kilometer voor de boeg waren de vroege vluchters eraan voor de moeite en werden ze nog voor de top van de Berendries ingerekend. Voor het aansnijden van de twee plaatselijke ronden, van elk 19,1 kilometer, muisden onder meer Victor Campenaerts, Jakobsen, Evenepoel, Christophe Laporte, Dries De Bondt, Otto Vergaerde en Nathan Vanhooydonck er vanonder. Niet voor lang evenwel, want op de kasseien van de Lippenhovestraat kregen we een langgerekt peloton. 35 renners scheurden zich af en mochten de slotronde aanvatten met een voorgift van 25 seconden op de grote groep, waarin de mannen van Sport Vlaanderen-Baloise de kloof probeerden te dichten.

Van Hooydonck krijgt niet meteen nieuw wiel

In dat eerste gedeelte zaten onder meer Tim Wellens, Victor Campenaerts, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Christophe Laporte, Cyril Lemoine, Dries De Bondt, Tim Merlier, Niki Terpstra, Bryan Coquard, Frederik Backaert, Aimé De Gendt, Loïc Vliegen, Jasper Philipsen, Toon Aerts en Nathan Van Hooydonck. Laatstgenoemde reed echter lek en moest een tijdlang wachten op een nieuw wiel dat hij kreeg vanuit zijn volgwagen.

Evenepoel versnelde op 12 kilometer van de eindmeet en kreeg het gezelschap van Victor Campenaerts. De neoprof nam het meeste werk voor zijn rekening en Campenaerts moest alle zeilen bijzetten om de Deceuninckrenner te volgen. Met nog 6 kilometer voor de finish sloeg Campenaerts in een bocht onderuit en lag de weg helemaal open voor de 19-jarige Evenepoel om een dubbelslag, ritwinst en leidersplaats, te behalen. De eenzame vluchter begon aan de ‘Gouden Kilometer’ en boekte zo nog eens 9 bonificatieseconden. Evenepoel kwam niet meer in de problemen en haalde het in Zottegem op magistrale wijze. 

BELGA

Vrijdag wordt er een individuele tijdrit gereden in deze Ronde van België, over 9,2 kilometer in Grimbergen.

Photo News

Evenepoel wil voorsprong uitdiepen in tijdrit

Evenepoel heeft in de rangschikking nu 51 seconden voor op zijn ploegmaat Fabio Jakobsen. “Donderdag in de individuele tijdrit ga ik er alles aan doen om nog wat tijd te pakken op mijn naaste concurrenten”, verklaarde de 19-jarige wereldkampioen bij de junioren. “Ik heb wel wat marge. Ik mag bovendien als laatste starten en krijg zo alle tussentijden, dat is ook een voordeel.”

Photo News

“Dit parcours was niet echt mijn ding, maar de koers was hard genoeg om toch verschil te maken. De ploeg had me verwittigd om aandachtig vooraan te rijden. Ik positioneerde me voor elke helling of gevaarlijke zone vooraan. Ik voelde mij echt goed en wou dus gaan aanvallen. In volle finale geraakte ik met Victor Campenaerts weg. Die meldde me al snel dat hij niet mocht meewerken van de ploegleiding en dus in mijn wiel zou blijven zitten. Dat was het sein voor mij om vol door te gaan. Dat met de nodige risico’s. Ik nam elke bocht op de limiet. Spijtig genoeg kwam Victor Campenaerts ten val. Ik hoop dat alles in orde is met hem. Blijkbaar is hij binnen gekomen met het peloton en kan hij morgen wellicht starten. Valt Victor niet, dan win ik misschien niet. Het zou sowieso al een prestatie op zich geweest zijn mocht ik met hem binnengekomen zijn, maar het liep anders.”

“Mijn eerste zege is een feit. Dit is geen rittenkoers van het allerhoogste niveau, maar het is wel een wedstrijd in België. Ik had hier veel supporters langs de weg. Ik reed aan de Muur van Geraardsbergen voorbij mijn supportersclub. Het was een mooie en onvergetelijke dag.”

Photo News
BELGA56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Kijk naar de beelden, rik cappelle. Wat Victor ook zei tegen Remco. Hij kon niet overnemen. Hij had zelfs na iedere bocht moeite om het wiel te houden. Maar je zegt dat natuurlijk niet op dat moment. Het liefst heb je dan dat Remco blijft door jassen in de waan dat je niet mag overnemen. Maar de beelden waren duidelijk. En de verklaring van Campenaerts na de rit ook. Hij hing naar eigen zeggen tussen zijn kader, sloot niet uit dat hij daardoor viel en hoopte dat Remco eens wat ging vertragen.

 • André Christiaens

  Wie was sportbestuurder van Lotto gisteren den domste sportbestuurder die je maar kan bedenken. Opdracht geven om niet mee te werken aan Victor, omdat Tim Wellens niet kan volgen of zelfs niet kan winnen, nu verspelen ze de eerste of de tweede plaats in de rit uitslag. Wie vooruit rijd moet je beschermen en hopen op rit winst, dat is koers en mannen de opdracht geven om het peloton lam te leggen met op kop te gaan rijden met de remmen dicht.

 • rik cappelle

  Waarom heeft Campenaerts dan tegen Remco gezegd dat hij niet mocht overnemen Gino en Luc want dat heeft Remco direct na de finish toch zelf gezegd of hebben jullie het niet gehoord misschien ? Neen, dan moeten jullie zwijgen.

 • Tom Stubbe

  Al goed en wel maar kan iemand mij zeggen wie die man in zijn oranje Flandrien trui is... die heeft mee de wedstrijd gemaakt.

 • Johan Hendrickx

  Hij zal heel sterke benen moeten hebben om de nu al hoge verwachtingen die in hem gesteld zijn, te dragen. Ene Frank VDB werd door de pers ook zo met superlatieven overladen.. Denk wel dat Evenepoel een sterker karakter heeft.