Quintana grijpt naast eindwinst in Ronde van Asturië

EPA
Nairo Quintana is er niet in geslaagd om de Ronde van Asturië op zijn naam te schrijven. In de slotrit bleek de Spanjaard Raul Alarcón een maatje te groot voor de Colombiaan van team Movistar. Alarcón schreef de laatste rit én de eindwinst op zijn naam. Quintana werd tweede, de derde plek was weggelegd voor de Portugees Joao Benta.

De Spanjaard soleerde na 120 kilometer van Cangas del Narcea naar Oviedo (Uría) naar de zege voor zijn landgenoot Oscar Sevilla (Medellin-Inder) en de Portugees Joao Benta (Radio Popular Boavista). Hij is ook eindwinnaar. De korte maar heuvelachtige etappe werd vandaag gekleurd door een vroege vlucht met drie renners: Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA), Mikel Bizkarra (Euskadi-Murias) en Brayan Ramírez (Medellín-Inder) die na zo'n 20 km vorm kreeg. Maximaal gunde het peloton hen 3:20, een tegenaanval met vier renners kende geen succes, wel slaagde met Fernando Grijalba (Kuwait-Cartucho.es) en David Belda (Burgos BH) een duo erin nog de sprong naar voren te maken. 

Op de laatste klim van de dag bleef Bizkarra het langst voorop op de groep met favorieten waar Alarcon het lastig kreeg, maar finaal toch wist aan te klampen na enkele aanvallen van de Colombiaan Nairo Quintana. Zodra die klim erop zat, trok hij er zelf op uit en verzamelde vlug zo'n 25 seconden bonus. De organisatie in de achtervolging bleef een tijdlang uit, uiteindelijk zou een groepje van vier met Quintana, Sevilla, Benta en Bizkarra op zoek gaan naar de Spanjaard. Te laat evenwel, de Spanjaard soleerde naar de zege, zeven seconden voor Sevilla.

Voor de 31-jarige Alarcon is het na twee tweede plaatsen dan toch raak in de kleinere Spaanse rittenkoers met ritwinst en als kers op de taart de eindzege. Hij volgt op de erelijst de Brit Hugh Carthy op. 

De koninginnenrit kwam gisteren op naam van Nairo Quintana, die in de eindstand tweede wordt op 32 seconden van de Spanjaard en daarmee vertrouwen opdoet voor de Giro waar hij een gooi doet naar een tweede eindzege. 

De uitslag van de vandaag gereden derde etappe in de Ronde van Asturië (Spa/2.1), over 120 kilometer van Cangas del Narcea naar Oviedo (Uria), en de eindstand van de 60e editie.

Uitslag:

1. Raul Alarcon (Spa/W52-FC Porto) de 120 km in 2u48:12

2. Oscar Sevilla (Spa) op 0:07

3. Joao Benta (Por) 0:07

4. Mikel Bizkarra (Spa) 0:10; 5. Nairo Quintana (Col) 0:15; 6. Benjamin Prades (Spa) 0:40; 7. José Herrada (Spa); 8. Ricardo Mestre (Por); 9. Alejandro Marque (Spa); 10. Mikel Iturria (Spa) 

Eindstand:

1. Raul Alarcon (Spa/W52-FC Porto) in 12u20:42

2. Nairo Quintana (Col) op 0:32

3. Oscar Sevilla (Spa) 1:07

4. Joao Benta (Por); 5. Alejandro Marque (Spa) 1:40; 6. Sergio Pardilla (Spa) 1:42; 7. Ricardo Mestre (Por) 1:50; 8. Ricardo Vilela (Por) 2:10; 9. Joaquim Silva (Por) 2:17; 10. Hernan Aguirre (Col) 2:46.