Protest in de koers: renners houden in Ronde van Luxemburg plots halt om onvrede te uiten over onveilig parcours

Het peloton in Luxemburg.
Twitter Team Caja Rural Het peloton in Luxemburg.
Protest in het wielrennen. In de tweede etappe van de Ronde van Luxemburg hield het peloton plots na 18 kilometer halt. Het protesteerde daarmee tegen het onveilige parcours. Vooral de vele (slecht) geparkeerde auto’s stuit hen tegen de borst. “Wij willen bescherming.” 

De commotie begon gisteren al. Tijdens de finale van de openingsrit stond er prompt een bus in tegenovergestelde richting stil, wat tot een gevaarlijke situatie leidde. Jacopo Guarnieri (Groupama-FdJ) ventileerde gisteren zijn ongenoegen op Twitter. “Hier zijn we weer. Zelfs na onze vraag op de teammeeting stonden op enkele kilometers van de finish auto’s op de weg geparkeerd. Zeer gevaarlijk, iedereen was zich aan het voorbereiden op de sprint. Het ging licht bergaf, we reden 70 kilometer per uur. Er stond zelfs een bus stil op 4,5 kilometer van het einde!! Waar zit de UCI? Ze moeten de organisatie een boete geven. We willen bescherming. En waar zijn de teams? Jullie betalen ons, maar hoe kunnen jullie zo’n zaken nog tolereren?” 

Kurt Van De Wouwer, sportdirecteur van Lotto-Soudal, doet zijn relaas. “Gisteren stonden in volle finale ook al her en der wagens geparkeerd op gevaarlijke plaatsen en was er nog opkomend verkeer. De renners waren daar na de openingsetappe al niet echt over te spreken. Vandaag was het weer van dat. In volle voorbereiding op de eerste rushsprint kwamen er nog steeds wagens aanrijden in tegenovergestelde richting. En stonden voertuigen op het parcours. Dat was er blijkbaar te veel aan voor de renners. Zij staken de koppen bij elkaar en beslisten om niet meer te rijden. Té gevaarlijk. Ik begrijp hen volledig. Via Radio Tour kregen we in de volgwagen te horen dat we nu in kolonne naar de voorziene aankomstplaats rijden in Hesperange. Daar gaan de renners opnieuw koersen op het plaatselijke parcours, waar twee ronden voorzien waren.” 

Normaal gezien zouden de renners 160,8 kilometer afwerken tussen startplaats Remich en aankomstplaats Hesperange. Nu zullen dat door de actie zowat 55 wedstrijdkilometers worden. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.