Profrenner Yoann Offredo op training aangevallen met honkbalknuppel: "In 15 jaar fietsen nooit meegemaakt"

Twitter Yoann Offredo
De Franse profrenner Yoann Offredo werd gisteren tijdens een trainingsrit door twee mannen op brutale wijze aangevallen. De renner van het Belgische team Wanty-Groupe Gobert werd geslagen met een honkbalknuppel. Het duo had ook een breekmes op zak. Vandaag gaf zijn ploeg nog wat extra tekst en uitleg in een persbericht. Offredo heeft ook klacht neergelegd bij de politie.

Offredo, eerder deze maand nog 14de in Parijs-Roubaix, liep een gebroken neus, een gebroken rib en diverse schaafwonden op. "Maar daar kom ik wel weer overheen'', reageerde de 30-jarige Fransman via zijn Facebook-kanaal.

"Toen ik als 12-jarige jongen met wielrennen begon, had ik er geen idee van dat ik een beroep ging uitoefenen dat zo gevaarlijk kon zijn, dat mijn leven soms in gevaar zou zijn", vertelt Offredo. "Vandaag ben ik het slachtoffer geworden van geweld, toen ik er met twee vrienden voor een trainingstocht op uit trok. Naast de fysieke blessures, ben ik vooral geschokt. Ik ben niet kwaad, ik ben vooral triest nu ik besef dat ik niet wil dat mijn kinderen ooit beginnen aan deze mooie sport, waar ik zo van hou. Het is simpelweg te gevaarlijk. Je vertrekt 's ochtends op training, maar je weet niet of je nog wel gaat terugkeren. Het is intriest dat in de het land van de mensenrechten, de rechten van de fietsers zo genegeerd worden."

Bijkomende reactie Offredo:

"Ik was met twee collega's in de Chevreuse-vallei aan het trainen toen een wagen rakelings naast ons voorbijraasde", klinkt het bij de aangeslagen Fransman. "Plots remde de bestuurder met de bedoeling om ons te doen vallen. Ik wilde verhaal gaan halen bij de bestuurder, maar hij was klaar om met een snijmes uit de auto te stappen. In een reflex heb ik de deur geblokkeerd. Toen stapte de passagier uit de auto en pakte een honkbalknuppel uit de koffer. Daarmee sloeg hij me en erna gaf hij nog een kopstoot", aldus Offredo.

"De politie is dan tussenbeide gekomen. Een dossier werd geopend en een klacht neergelegd. Ik heb last van pijn aan de neus, aan een rib en heb verschillende kneuzingen opgelopen. Ik moet nog langs het ziekenhuis gaan om de opgelopen schade te laten vaststellen. Ik ben vooral geschokt. Ik fiets nu al 15 jaar en zoiets heb ik nooit meegemaakt. Verbale agressie komt vaak voor, maar bij de meesten stopt het daar", aldus Offredo, die in principe de competitie zoals voorzien kan hervatten in de Vierdaagse van Duinkerke (9-14 mei).

AFP