Pozzovivo slaat dubbelslag in Zwitserland: ritzege en leiderstrui

kos
Domenico Pozzovivo heeft de bergrit tussen Locarno en La Punt naar zijn hand gezet. De Italiaan van AG2R reed op de slotklim weg in de groep der favorieten en kwam aan de top aansluiten bij vluchter Michael Woods. De Italiaan nam vervolgens meer risico's in de afzink en daalde naar de zege. Dankzij de bonificaties neemt hij de leiderstrui over van zijn landgenoot Damiano Caruso.

Vandaag stond er in Zwitserland de tweede bergrit op het menu. Door de loodzware San Bernardinopas en Albulapas moesten er over 167 kilometer meer dan 4.000 hoogtemeters overwonnen worden. Spek voor de bek dus van de klassementsrenners, maar niet voor Tom Dumoulin. De oververmoeide Giro-winnaar kwam niet meer aan de start, en hij was niet de enige die de strijd staakte. Zo gaven ook onder meer Louis Vervaeke, Matthias Brändle en Jarlinson Pantano er onderweg de brui aan.

Op de eerste hindernis van de dag versnelden tien renners, daarbij twee landgenoten: Bart De Clercq en Jan Bakelants. Die laatste bleek goede benen te hebben, want de Belg van AG2R bereikte als eerste de top van de San Bernardinopas, een col van maar liefst 31,3 kilometer lang. De kopgroep kreeg wel amper speelruimte van BMC, aangezien Bakelants in het klassement slechts op 2'21" van leider Damiano Caruso volgde.

Bakelants en De Clercq zaten in de vroege vlucht.
TDW Bakelants en De Clercq zaten in de vroege vlucht.

Op de slotklim, de Albulapas van 25 kilometer lang, was het voorin verbrokkeling troef. Bakelants was de laatste die Michael Woods kon vergezellen, maar nadien moest onze landgenoot zijn fiets parkeren. De Canadees van Cannondale-Drapac reed verder weg, terwijl Jan Hirt demarreerde uit de groep der favorieten. De Tsjech probeerde naar de kop van de koers te knallen, maar bleef hangen op 45 seconden van de sterke Woods.

Een halve minuut verderop werd Caruso voortdurend belaagd door zijn tegenstanders, maar de Italiaanse geletruidrager reageerde op alles wat bewoog. Door al die versnellingen werd Hirt opnieuw opgepeuzeld, en ook de voorgift van Woods slonk. Domenico Pozzovivo rook zijn kans en waagde de sprong naar de eenzame koploper. De Italiaan van AG2R kwam net aan de top aansluiten, de groep van Caruso volgde op 28 seconden.

Nagelbijtende finale

Nadien volgde een afdaling van een dikke negen kilometer naar de aankomstplaats in La Punt, en daarin nam Pozzovivo duidelijk meer risico's. Hij daalde weg bij Woods en soleerde zo naar de zege. Dankzij de bonificaties nam hij meteen ook de leiderstrui over van landgenoot Caruso, en dat met slechts enkele honderdsten voorsprong. Uiteindelijk werd Woods in de achtergrond nog ingehaald en sprintte Rui Costa op korte afstand van de ritwinnaar naar de tweede plek, Ion Izagirre vervolledigde het podium.

Uitslag (top 10)

1. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) de 166,7km in 4u38:49 (gem. 35,873035km/u)

2. Rui Costa (Por/UAD) op 0:04 

3. Ion Izagirre (Spa/TBM) 0:04 

4. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:04 

5. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:12 

6. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 0:12 

7. Damiano Caruso (Ita/BMC) 0:15 

8. Pello Bilbao (Spa/AST) 0:18 

9. Marc Soler (Spa/MOV) 0:18 

10. Michael Woods (Can/CDT) 0:21 

Stand (top 10)

1. Domenico Pozzovivo (Ita/ALM) de 876,9km in 22u03:28 (gem. 39,754684km/u)

2. Damiano Caruso (Ita/BMC) op 0:00 

3. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 0:13 

4. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:22 

5. Mathias Frank (Zwi/ALM) 0:23 

6. Marc Soler (Spa/MOV) 0:35 

7. Rui Costa (Por/UAD) 0:54 

8. Mikel Nieve (Spa/SKY) 01:19 

9. Pello Bilbao (Spa/AST) 01:42 

10. Valerio Conti (Ita/UAD) 03:02