Porte is eindwinnaar in Zwitserland, ploegmaat Küng walst de rest plat in afsluitende tijdrit

EPA
Richie Porte heeft zijn ambities voor de Tour kracht bijgezet met eindwinst in de Ronde van Zwitserland. De Australiër vergrootte in de afsluitende tijdrit zelfs nog zijn voorsprong in het algemene klassement, BMC-ploegmakker Stefan Küng reed in Bellinzona naar de dagwinst. 

34 kilometer tegen de klok in en rond Bellinzona, daarmee eindigde de 82ste Ronde van Zwitserland. De chronorit was met een grotendeels vlak parcours op maat van de betere hardrijders, al lag in het laatste gedeelte van de omloop wel een puist(je) van iets meer dan 400 meter te wachten. 

In het altijd mooie Ticino was de eerste richttijd weggelegd voor Maciej Bodnar. De Poolse compagnon van Peter Sagan bleef met een gemiddelde snelheid van meer dan 50 km/u net boven de veertig minuten. De standaard was gezet en die was meer dan behoorlijk. Yves Lampaert schoot in zijn voorlopig laatste tijdrit in de Belgische tricolore bijvoorbeeld ruim tekort.

Stefan Küng.
Photo News Stefan Küng.
Richie Porte.
Photo News Richie Porte.

Net als in de ploegentijdrit  zaten de betere pletwalsen verscholen onder de truitjes van BMC en Sunweb. Kragh Andersen dook als eerste onder de tijd van Bodnar, terwijl ook een verrassende Michael Matthews dichtkwam.

De allerbeste tijdrijder bleef evenwel Stefan Küng. De Zwitserse kampioen - ook al indrukwekkend in de ploegentijdrit - verpulverde de besttijd van Kragh Andersen met een twintigtal seconden en mocht zich nog voor de chronrit al zegezeker wanen. Küng sant in eigen land, aan Richie Porte om de puntjes op de i te zetten voor BMC. 

En dat deed hij ook. De eindzege van de Australiër kwam nooit meer in het gedrang, terwijl de strijd om de dichtste ereplaatsen wél ontbrandde. Daarin gaf Fuglsang Kelderman en Landa een lel van jewelste. De Deen hees zich met een knappe chrono op het podium naast Quintana en eindwinnaar Porte. De Australiër stond in Zwitserland voor het eerst aan de start en is daarbij dus meteen goed voor eindwinst.

Photo News
RIchie Porte wint de Ronde van Zwitserland.
AP RIchie Porte wint de Ronde van Zwitserland.

Porte viert geboorte zoon met "grootste zege uit carrière"

 Richie Porte had zijn breedste glimlach klaar na de afsluitende tijdrit in de Ronde van Zwitserland. "Noem dit niet zomaar een voorbereidingskoers", zei de Australiër na zijn eindwinst. Twee weken geleden werd Porte vader van een zoon.

Het was al BMC dat de klok sloeg op de slotdag. Nadat de Amerikaans-Zwitserse ploeg van Greg Van Avermaet de hele ronde de leiderstrui in zijn rangen had, won Stefan Küng op de slotdag de tijdrit en Porte het eindklassement. "Echt ongelooflijk", vond de Australiër. "Ik was naar hier gekomen om te proberen winnen. Maar om dan de ploegentijdrit mee te pikken en de ploegmaats zo ongelooflijk werk te zien leveren en dan de eindzege te pakken? Neen, dit betekent veel."

Porte knoopte zo succesvol met de competitie aan. Na de Ronde van Romandië had hij vijf weken niet gekoerst. "Ik was thuis (in zijn Europese uitvalsbasis Monaco, nvdr.) voor de geboorte van mijn zoon, twee weken geleden. Ik kon maar één nacht bij hem zijn, maar het was top om even thuis te zijn en er een trainingskamp te hebben. Ik denk dat ik nog beter kan doen in de Tour, want ik ben nog niet aan de top van mijn kunnen. Dit is al een goed teken. Ik kijk uit naar juli."

De Australiër toonde na afloop ook veel respect voor de Ronde van Zwitserland. "Ik moet niet rond de pot draaien: dit was een groot doel. Dit is een heel belangrijke afspraak. Noem dit niet zomaar een voorbereidingskoers voor de Tour, dat zou onrespectvol zijn. Ik zou dit mijn grootste zege durven noemen, ook al won ik ook al koersen als Parijs-Nice en de rondes van Catalonië en Romandië."

Photo News

Neoprof Bjorg Lambrecht eindigt op 20e plaats

Beste Belg in de eindstand van de Ronde van Zwitserland was de 21-jarige Bjorg Lambrecht, neoprof bij Lotto Soudal. Voor de start van de slottijdrit stond hij op de zeventiende plaats, uiteindelijk werd hij twintigste op 5:31 van eindwinnaar Richie Porte.

"In het begin van de Ronde van Zwitserland was het klassement geen doel op zich voor mij", verklaart Lambrecht in een communiqué van zijn team. "Voor Tim Wellens wel, maar na een aantal dagen bleek dat Tim niet zo goed was als hij gehoopt had. Op dat moment stond ik nog goed geklasseerd en vanaf dan heb ik etappe na etappe geprobeerd om zo weinig mogelijk tijd te verliezen. En ik mag zeggen dat ik daar vrij goed in geslaagd ben. Dit was de eerste keer dat ik negen opeenvolgende dagen heb gekoerst, en dit op WorldTour-niveau. Ik heb me hier op het hoogste niveau, tussen renners die volgende maand de Tour rijden, goed staande gehouden. Maxime Monfort, mijn kamergenoot, heeft me veel geleerd deze week en ook vandaag tijdens de verkenning van de tijdrit heeft hij me veel tips gegeven."

"Nu gaat de riem er even af. Ik rijd volgende week zondag wel het BK, maar voor de rest staan er de komende zeven weken geen wedstrijden op het programma voor mij. Ik neem eerst wat rust en in juli volgt een hoogtestage met de ploeg in Livigno. De Ronde van Polen in augustus wordt daarna wellicht mijn eerste wedstrijd. Ik hoop ook in het tweede deel van het seizoen veel ervaring op te doen en me misschien te tonen waar mogelijk.

Photo News
AP

Uitslag

1. Stefan Kung (Zwi/BMC) 34,1km in 39:44 (gem. 51,49329km/u)

2. Soren Kragh (Den/SUN) op 0:19

3. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:23

4. Maciej Bodnar (Pol/BOH) 0:26

5. Michael Matthews (Aus/SUN) 0:26

6. Pavel Sivakov (Rus/SKY) 0:37

7. Cameron Meyer (Aus/MTS) 0:37

8. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:38

9. Nikias Arndt (Dui/SUN) 0:44

10. Nélson Oliveira (Por/MOV) 0:46 

Photo News

Eindstand 

1. Richie Porte (Aus/BMC) de 1215,4km in 29u28:05 (gem. 41,24466km/u)

2. Jakob Fuglsang (Den/AST) op 01:02

3. Nairo Quintana (Col/MOV) 01:12

4. Enric Mas (Spa/QST) 01:20

5. Wilco Kelderman (Ned/SUN) 01:21

6. Simon Spilak (Sln/TKA) 01:47

7. Sam Oomen (Ned/SUN) 01:52

8. Steven Kruijswijk (Ned/TLJ) 01:59

9. Diego Ulissi (Ita/UAD) 02:27

10. Arthur Vichot (Fra/GFC) 02:41 

Photo News1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • jacques hillaert

    Ik ben gestopt ( met pijn in het hart ) met naar koers te kijken ,ik geloof er niet meer in, die prestatie van Froome in de Giro was de druppel te veel, praat maar eens met mensen die gekoerst hebben en je valt achterover !!!