PO1-preview van Club Brugge - Racing Genk: "Als Club niet wint, kan het snel keren"

Aidoo (KRC Genk) en Dennis (Club Brugge) in duel eerder dit seizoen.
Photo News Aidoo (KRC Genk) en Dennis (Club Brugge) in duel eerder dit seizoen.
Club Brugge lijkt op weg naar de titel, maar in de play-offs kan dat snel veranderen. Als het vanavond thuis niet wint tegen Racing Genk, dat zelf revanche wil voor de verloren bekerfinale, ziet de wereld er weer helemaal anders uit. Wij presenteren u de PO1-preview: alles wat u moet weten over dit duel. Mét de visie van een ex-speler van beide ploegen: Jeroen Simaeys.

Club Brugge scoort veel vlotter...

Beide ploegen slikten ongeveer evenveel tegendoelpunten in de reguliere competitie. Maar het grote verschil lag in de aanval. Club Brugge (364) schoot niet alleen veel vaker richting doel dan Racing Genk (304), maar het vizier van de Bruggeling stond ook veel scherper. 53% van de schoten van blauw-zwart waren tussen de palen, niemand deed beter. Aan de andere kant is Genk de slechtste leerling van de klas qua accuraatheid, slechts 42% van hun schoten eindigden binnen het kader. De efficiëntie bij Club lag dan ook een pak hoger. 18% van de Brugse schoten leverden een doelpunt op, terwijl dat bij Genk slechts 14% was. Zo scoorde Club Brugge 68 doelpunten maar liefst 24 doelpunten meer dan de Limburgers. 

Photo News

Maar Genk scoort vaker vanop afstand

Eén van de sterke punten bij Racin Genk is hun afstandsschot. De Limburgers scoorden dit seizoen al negen keer van buiten de zestien. Ook Club Brugge doet het niet slecht vanop afstand, maar zij moeten het doen met slechts zes doelpunten.

Ruslan Malinovskyi (L) en Ruud Vormer (R)
Photonews Ruslan Malinovskyi (L) en Ruud Vormer (R)

Oude bekende: Jeroen Simaeys

Volgens de voormalige verdediger/middenvelder van beide ploegen helt het voordeel voor maandag naar Club Brugge. "Ze zijn al heel het seizoen dominant en ze beseffen dat het cruciaal is om sterk aan de Play-offs te beginnen.”Ondanks zijn vertrouwen in blauw-zwart onderschat Simaeys Racing Genk niet. “Er is natuurlijk de opdoffer van de verloren bekerfinale, maar ik denk wel dat ze klaar zijn voor een goede campagne in Play-off 1."

"Het is ook zeker niet in het nadeel van Genk dat ze als underdog naar het Jan Breydel stadion kunnen afzakken en spelers als Pozuelo, Malinovskyi en Trossard kunnen altijd  actie iets forceren met een individuele. Genk is dus zeker niet kansloos. Ik acht de kansen 60/40 in het voordeel van Brugge."

Simaeys heeft ook met beide trainers op het veld gestaan. Het verbaast hem niet dat ze het beiden zo goed doen als trainer. "Van Clement heb ik altijd geweten dat hij trainer zou worden. Hij was altijd al geïnteresseerd in het tactisch aspect. Bij Ivan Leko is dat gevoel pas later gekomen. Ze lijken me beiden alleszins zeer competent."

Simaeys met Genk in duel tegen zijn voormalige werkgever Club Brugge, hier met Jordi Figueras.
Photonews Simaeys met Genk in duel tegen zijn voormalige werkgever Club Brugge, hier met Jordi Figueras.

Onderlinge duels

Club Brugge ontving Genk al 25 keer op Jan Breydel. Daarvan kon Club er net iets meer dan de helft (13) winnen. Genk won slechts 6 duels. In play-off 1 ging Racing Genk al vijf keer op bezoek bij blauw-zwart. Maar in die vijf duels konden de Limburgers op Jan Breydel nog geen enkel punt rapen.

2012: de meest spectaculaire

In 2008 eindigde Club Brugge - Racing Genk al eens op 2-6, maar in 2012 was het nog net iets gekker. Racing Genk kwam al na twee minuten op voorsprong via Kevin De Bruyne, waarna Club Brugge uitliep tot 4-2. Door een tweede en een derde doelpunt van De Bruyne won Genk alsnog met 4-5. 

2013: De laatste keer Genk

De laatste keer dat Club Brugge in de reguliere competitie thuis verloor van Racing Genk was in 2013. Jelle Vossen (toen nog speler van Racing Genk) en Khaleem Hyland scoorde de doelpunten in een 0-2 overwinning.

Dit seizoen: zeldzaam Brugs puntenverlies

Dit seizoen kon Club Brugge nog niet winnen van Racing Genk. Thuis werd het 2-2. Genk kwam eerst op voorsprong via Karelis, maar Vanaken zette de situatie helemaal recht met twee doelpunten. Daarna miste Karelis eerst nog een penalty, maar vijf minuten voor tijd stelde Malinovskyi alsnog gelijk.

De penalty van Karelis ging er niet in.
BELGA De penalty van Karelis ging er niet in.

De scheidsrechter: Lawrence Visser

Lawrence Visser floot dit seizoen al zes wedstrijden van Club Brugge. Het won vier keer en speelde twee keer gelijk. Opvallend: Visser gaf vier penalties voor blauw-zwart en één tegen.

Voor Genk bracht Visser nog niet veel geluk. De ref floot dit seizoen slechts twee wedstrijden van de Limburgers. Ze konden geen enkele keer winnen: één gelijkspel tegen Oostende en verlies thuis tegen Standard, al kreeg Genk toen een strafschop na tussenkomst van de videoref.

Visser fluit een strafschop tegen Club Brugge.
Photo News Visser fluit een strafschop tegen Club Brugge.23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan van Renesse

  Gert Lans is er ook weer! Dolle pret met zijn mateloze frustratie! Die mens slaapt al niet meer sedert augustus. Kan iemand hem eens uitleggen dat er naast voetbal nog andere dingen zijn in het leven? Misschien niet in zijn miezerig leventje. O ja, de 0/18 en schamele 1/18 van Andèrlect al vergeten? En omkoping??? Ga eens horen in Nottingham??? Geertje, neem je pilletje, kwek toe, en dan mag je volgend weekend mss weer eens een dagje uit de instelling.

 • Eddy Vervaet

  Ik zou graag nog eens dat volksfeest met 125.000 fans in de Gentse binnenstad willen meemaken en die magische championsleagueavonden.Als club punten verliest is het nog niet over en uit.Volgende match is Gent-Club,dus kan het nog alle kanten op...

 • Paul Van den Bruel

  Correcte rechtzetting van Dirk Molin. Bedankt.

 • Dirk Molin

  Ik bedoel als Club en Gent moesten gelijk eindigen zal Gent kampioen zijn wat ik niet hoop uiteraard.

 • Jack Vandenhende

  Dirk Molin , het is anders om .