Ploegmaat Campenaerts reageert na incident met parkrangers: “Ik moet nog altijd bekomen van wat er gebeurd is”

Facebook Nicholas Dlamini
De Zuid-Afrikaanse renner Nicholas Dlamini brak vrijdag zijn linkerarm, nadat hij tijdens een trainingstochtje in het Nationaal park Tafelberg hardhandig werd aangepakt door parkrangers. De NTT-ploegmaat van Victor Campenaerts reageert op Facebook voor het eerst op het voorval.

De 24-jarige Dlamini werd naar verluidt aangehouden omdat hij geen geldig toegangsbewijs voor het park had. Op amateurbeelden die al snel hun weg naar het internet vonden, is te zien hoe parkwachters de arm van Dlamini op zijn rug draaiden, hem met geweld tegen een auto duwden en hem in de achterbak dwongen. “De renner had het Silvermine-gedeelte van het park betreden zonder te betalen. Toen hij ernaar gevraagd werd, kon hij ook geen bewijs van betaling tonen. Bij zijn arrestatie verzette hij zich en bezeerde hij zichzelf”, luidde de uitleg van SANPArks (South African National Parks).

Een uitleg die NTT Pro Cycling niet beviel. “De videobeelden zijn duidelijk. We eisen op zijn minst publieke excuses van SANParks. Dit soort buitensporig geweld is niet goed te praten. We willen ook dat er onmiddellijk tuchtmaatregelen genomen worden tegen de betrokken parkwachters.”

Dlamini: “Een bedroevende ervaring”

“Ik wil iedereen bedanken voor de vele berichtjes. Ik ben onder de indruk dat zoveel mensen me steunen, vooral dan in de wielerwereld”, klinkt het in een Facebook-post. “Dit was een bedroevende ervaring. Ik heb een operatie ondergaan aan mijn arm. En ze hebben me verteld dat die goed verlopen is. Maar de chirurg kan nog niet zeggen wanneer ik terug op de fiets zal zitten.”

“Ik moet nu veel rusten totdat ik fit genoeg ben om een verklaring af te leggen bij de politie. Wanneer dat zal zijn, weet ik nog niet. Ik moet nog altijd bekomen van wat er gebeurd is”, vervolgde de Zuid-Afrikaan. “Ik zal juridisch worden bijgestaan door het internationale advocatenbureau Norton Rose Fulbright. Die advocaten stonden ook Caster Semenya bij en hebben veel ervaring in zulke controversiële zaken.”

Dlamini werd in 2016 prof bij Dimension Data. Een eerste zege zat er nog niet in. Met een vijfde plaats, dit jaar in het nationaal kampioenschap van zijn land, kwam hij er het dichtst bij. Dit jaar werkte hij ook zijn eerste grote ronde af. In de Vuelta werd hij 107de. Voor 2020 had Dlamini van de Olympische Spelen in Tokio een hoofddoel gemaakt. Een doel dat volgens zijn team door de armbreuk ernstig in gevaar komt.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Verbeeck

  Ieder verhaal heeft 2 kanten ,wel toevallig dat er gefilmd werd . Of was men een reportage aan het maken en dacht men dat men overal mocht komen al dan niet met toestemming.

 • Tina Colpaert

  Geweld moet niet op deze manier maar als er moet betaald worden om in dat park te lopen en geldig bewijs nodig was zal hij dat wel geweten hebben zeker!

 • Roger Deprez

  Hij bezeerde zichzelf, larie natuurlijk hij bood nauwelijks weerstand toen werd gefilmd wat er voor is gebeurt is niet duidelijk.

 • Flor Peeters

  Ik sluit mij aan bij Klaas Roels want ieder verhaal heeft twee kanten.

 • Philiep Degryse

  Ik ben woonachtig niet ver van de silvermine naturalreserve en heb daar in de laatste 20 jaar ontelbare keren gefietst. Nooit heb ik een situatie tegen gekomen waar 4 (?) parkwachters je toegangsticket vroegen, in feite is me nog nooit een toegangsticketbewijs gevraagd door 1 parkwachter. Wel is er soms verhoogde aandacht in het kader van de veiligheid van de bezoekers! Ik ben absoluut verrast om het bovenstaand filmpje te zien, dit is geen normale situatie.