Philippa York: "Ik zou mijn succes als renner Robert Millar ingeruild hebben voor persoonlijk geluk"

Als Robert Millar had Philippa York een schitterende carrière, maar ze zou het succes maar wat graag ingeruild hebben voor haar persoonlijke geluk.
Cyclingnews Als Robert Millar had Philippa York een schitterende carrière, maar ze zou het succes maar wat graag ingeruild hebben voor haar persoonlijke geluk.
Philippa York heeft toegegeven dat ze haar succes als professioneel wielrenner Robert Millar zou ingeruild hebben voor haar geslachtsverandering zodat ze al op jongere leeftijd als vrouw door het leven had kunnen gaan. Robert Millar werd vierde in de Tour de France van 1984 en won toen ook het bergklassement.

York maakte tijdens de zomer haar transitie, die ze al in 2000 was begonnen, voor het eerst bekend. Ze leverde voor ITV in Groot-Brittannië commentaar op de Ronde van Frankrijk.

"Ik zou liever in mijn tienerjaren de overgang hebben gemaakt. Dan zou ik geen wielrenner geworden zijn, en had ik de roem en de aandacht die ik nu krijg hebben gemist", verklaarde York aan BBC Schotland tijdens haar eerste bezoek aan haar thuisstad Glasgow in twintig jaar.

"Had ik toen de informatie die nu beschikbaar is, dan zou ik voor de transitie tot vrouw gekozen hebben en was ik nooit wielrenner geworden".

Had ik toen de informatie die nu beschikbaar is, dan zou ik voor de transitie tot vrouw gekozen hebben en was ik nooit wielrenner geworden

Philippa York

"Ik was ongelukkig met mijn geslacht. Wat telt is niet hoe beroemd je gaat worden, maar hoe gelukiig en dat is voor mij belangrijker dan welke vorm van succes ook".

"Voor buitenstaanders had ik een perfect leven. Ik werd gezien als sterk en snel, maar ik dacht: 'Dit is verkeerd, dit is niet wie ik wil zijn'".

Tijdens de Ronde van Frankrijk van 1984 won Robert Millar de bolletjestrui en werd hij vierde. Millar was voor veel van zijn collega-renners en supporters een icoon, maar York bekent nu dat ze zich gescheiden voelde van haar ware zelf. Ondanks het succes als profrenner, zou York er van zodra ze in haar twintiger jaren vernam dat ze van geslacht kon veranderen de voorkeur aan hebben gegeven een ander leven te leiden.

"Maar ik besefte dat het niet praktisch was en besloot te wachten tot mijn carrière voorbij was. Als ik dan nog hetzelfde gevoel had, zo besloot ik, zou ik er iets aan doen". 

De Schotse wielrenner Robert Millar van de in de Tour de France van 1984.
Hollandse Hoogte / Berry Stokvis De Schotse wielrenner Robert Millar van de in de Tour de France van 1984.3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Iwan Schrauwen

    als hij of zij zich daar goed mee voelt prima toch

  • Bernard Callens

    Het is wel degelijk ROBERT Millar. Ten tijde van David was Peugeot geen wielersponsor meer. Bernard Caĺlens - Wielerjaarboek.

  • Thomas Vanherk

    De foto onder het artikel is David Millar en niet Robert Millar.