REACTIES. Van Aert in tranen: “Zit voorlopig niet mee in Roubaix”, Vanmarcke: “Ze gingen er mij niet afrijden vandaag”

Photo News
Philippe Gilbert heeft met winst in Parijs-Roubaix zijn vierde monument te pakken. “Beetje bij beetje kom ik dichter bij mijn droom om ze alle vijf te winnen”, vertelde hij. Maar hoe reageerden de andere protagonisten? Een overzicht.

Teammanager Lefevere: “Gilbert is een absolute topcoureur”

Teammanager Patrick Lefevere toonde zich bijzonder verheugd, logisch met zeges in nu al twee Monumenten dit voorjaar. Philippe Gilbert voegde aan de zege van Julian Alaphilippe in Milaan-Sanremo zondag nog Parijs-Roubaix toe. “Hij heeft er hard voor gewerkt”, aldus Lefevere na afloop. “Straf. Phil is een topcoureur, een renner die er hard voor werkt”, opende Lefevere. “Vorige week was hij zeer ontgoocheld, had hij echt een slechte dag door die ziekte. En kijk, een week later wint hij Roubaix. Een mens stelt zich doelen in zijn leven en hij heeft bijna alle doelen bereikt die hij zich gesteld had. Hij heeft nu vier Monumenten te pakken. Vandaag heeft hij gewaagd om zich in het begin van de koers niet veel aan te trekken. Hoe verder hij in de finale kwam, hoe agressiever hij reed. Hij wint hier natuurlijk niet per toeval, maar door zijn grinta en aanvalslust.”

“De koers verliep voor het team zoals het moest”, vond de manager. “Tim Declercq, Iljo Keisse en Florian Sénéchal hebben in het begin van de koers enorm veel werk verzet om te proberen ons in gunstige positie naar de finale te brengen. Het was de bedoeling dat Yves, Philippe en Stybar - als het kon - de finale reden, en twee van de drie waren erbij. Dan was het aan ons om te proberen de koers naar onze hand te zetten. Ik had een beetje schrik van Politt, want die is niet traag. Maar na 257 km is het waarschijnlijk de pure kracht die zegeviert en dan wint Phil.” 

Van Aert (22ste): “Zit voorlopig niet mee in Roubaix”

Wout van Aert moest na afloop duidelijk bekomen van de Helleklassieker. In tranen zat hij op de grond. “Of het een verschrikkelijke koers was? Ja. Ik had goede benen, maar in de laatste dertig kilometer was ik helemaal leeg”, klonk het bij Sporza. Van Aert kende daarvoor pech in het Bos van Wallers, kwam ten val én wist weer vooraan aan te sluiten na een fenomenale inspanning. “Daar heb ik momenteel niet veel aan. Veel kan ik nu ook niet zeggen, want ik ben stikkapot. Het zit in elk geval voorlopig nog niet mee in Parijs-Roubaix.”

Photo News

Vanmarcke (4de): “Ze gingen er mij niet afrijden vandaag”

Sep Vanmarcke reed, na zijn blessureleed, een verrassend sterke wedstrijd: “Ik heb supergoed gereden. Toen we Carrefour de l’Arbre aansneden, werkten mijn versnellingen niet meer. Dan is het zeer pijnlijk dat je niet meteen kan reageren op een aanval, want anders gingen ze mij er niet afrijden vandaag”, klonk het bij Vanmarcke. “Het is mij niet gegund, mijn derailleur was kapot, dus moest ik aan 40-50 omwentelingen trappen. Mijn benen gingen daardoor stuk. Het heeft mijn volledige koers verpest.”

Photo News

Politt (2de): “Tegen Gilbert verliezen is geen schande”

Na de Ronde ei zo na ook een verrassing in Parijs-Roubaix. Outsider Nils Politt finishte als tweede. “Ik kan het niet geloven. Ik voelde me vanochtend goed en het team geloofde in mij. De jongens hebben een geweldige job gedaan”, aldus de Duitser van Katusha-Alpecin. “En tegen Philippe Gilbert verliezen is geen schande. Hij zei in de kranten dat hij naar Roubaix kwam om te winnen. En hij deed het ook. Of ik mezelf verras? Ja, natuurlijk. Vorige week vijfde in de Ronde van Vlaanderen, vandaag tweede in Parijs-Roubaix. Ongelooflijk.”

Photo News

Lampaert (3de): “Ben supercontent”

“Ik zat met ploegmaat Tim Declercq in de grote groep voor het Bos van Wallers. Dat was perfect, want zo zaten we telkens goed gepositioneerd”, deed Yves Lampaert zijn verhaal na afloop. “Heel wat later reed Gilbert weg, ook perfect. Want ik moest niet werken. Nadien kwamen we erbij en bouwden we onze voorsprong stelselmatig uit. En uiteindelijk ben ik gewoon supercontent met die derde plaats. Of ik in dienst van ‘Phil’ reed? Neen. Ik zette me op kop van de stroken, omdat ik zo het best de weg zag en het minst risico liep om lek te rijden”, vervolgde Lampaert, die ook dolgelukkig was voor zijn ploegmakker. “Fantastisch voor Philippe. Nog één monument en hij heeft ze allemaal. ’t Is een superkerel.”

BELGA

Nico Verhoeven, ploegleider bij Jumbo-Visma, baalt na pechdag

Jumbo-Visma bleef niet gespaard van pech. Naast de vele valpartijen, reed een motor op hun teamwagen. Tiesj Benoot kon geen kant uit, viel en moest de wedstrijd verlaten. “Het gebeurde allemaal heel snel”, aldus ploegleider Nico Verhoeven. “Plots zat het stuur van die motor door het achtteraam.”

“Er overheerst een klotegevoel na vandaag”, aldus de ploegleider. “Ik ben trots op de manier waarop de renners gereden hebben, maar er zat meer in met Wout. Mike (Teunissen) wordt zevende, maar Wout had hier met die benen podium kunnen rijden, maar verspeelde te veel krachten door die vele pech.”

Van Aert reed lek in het Bos van Wallers. Daarna wisselde hij van fiets en kwam hij ten val. Het werd een lange inhaalrace en niemand van de ploeg wachtte hem op. “Tja, het is gewoon heel moeilijk om de wedstrijd in te schatten vanuit de wagen”, verduidelijkte Verhoeven. “Er waren daar geen beelden, we wisten heel weinig, enkel dat Timo Roosen ook lek stond en dat Pascal net van fiets was gewisseld met Wout. Maarten (Wynants) en Mike (Teunissen) zaten vooraan. Mike was één van de kopmannen, die offer je niet op. Als je achteraf bekijkt, had misschien iemand moeten wachten, maar op zo’n moment was er chaos en weet je niet hoe alles in elkaar zit.”

En dan reed ook nog eens een motor in de wagen van Jumbo Visma. “Dat gebeurde toen we net achter Wout reden in zijn achtervolging. Er was een wegversmalling, we moesten stoppen en toen reed een motor me plots aan en zat hij met zijn stuur door ons raam. Tiesj zat daar net achter en kon geen kant uit en viel.”

Van Aert kwam terug in de groep met favorieten, schoof mee met de vijf anderen. “Wout reed heel sterk, maar na die val was zijn versnellingsapparaat kapot. We wilden wel wisselen, maar er was geen tijd en toen hij dan vooraan zat in die groep, mochten we van jury niet bij hem met de wagen. Pas op 20 km mocht dat wel, maar toen was het kalf al verdronken.” 
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  roger die beelden dat de auto hem hinderde dat klopt en iedereen stond op zijn achterste poten , maar hoeveel km heeft hij daarvoor in de slipstream van die wagen gezeten? Is trouwens beboet voor dat . Als je A zegt moet je ook B durven zeggen

 • Johan Maddens

  Wout kan alles , heeft ie al bewezen . Klopte VDP in de spurt in de Elfstedenronde en versloeg Tony Martin in een tijdrit . Wout heeft zelf bevestigd dat hij vooral dit seizoen nog eerst ervaring wil opdoen . Gun hem nog wat tijd . Chapeau voor wat hij gepresteerd heeft in het voorjaar en dan nog met een proces in het achterhoofd die nog niet opgeklaard is .

 • Roger Deprez

  patrick isenborghs bij die domme val van VDP valt toe hij zijn ene hand omhoog stak stond er onmiddellijk een ploegmaat bij, dus even correct blijven en waarschijnlijk heeft u niet opgemerkt dat de auto (volgers) Wout ook nog gehinderd hebben en van dat gat gemakkelijker toe maken slaat nergens of u heeft zeer waarschijnlijk ook al P-R gereden vandaar uw deskundige uitleg.

 • patrick isenborghs

  Roger Deprez MVDP heeft ook het gat zonder hulp moeten toerijden in de ronde , niet gezien misschien? trouwens het is gemakkelijker om een gat toe te rijden in PR dan in de ronde daar er overal volgwagens op het parcour zijn die de ene of andere renner met pech aan het helpen zijn , maar swoit wout heeft een formidabele koers gereden en verdiende meer

 • Roger Deprez

  De kenners gaat het eens over Wout vertellen, Wout heeft dit niet en Wout heeft dat niet, wat een belachelijke opmerkingen. Feiten zijn belangrijk als men alles bij elkaar telt moet hij bijna 3 minuten goed maken zonder hulp van een ploegmaat wat ze vonden het niet nodig om hem op te wachten, iedere kopman krijgt hulp bij andere ploegen maar niet bij Jumbo-Visma. Hij is mee bij de juiste ontsnapping en op 22 km moet hij er af, geen enkele kopman kan dit van eender welke ploeg zonder hulp.