Organisatie over 'slagboomincident': "We hebben het eerste peloton geneutraliseerd"

ASO, de organisator van Parijs-Roubaix, zal geen acties ondernemen tegen de renners die de slagbomen negeerden. Dat lieten ze zelf weten via een officieel statement. Op 85 kilometer van het einde ontsnapten de wielrenners aan een drama. Toen het peloton de oversteek wilde wagen, gingen de slagbomen plots naar beneden. Tientallen renners riskeerden hun leven door toch nog door te rijden. Gelukkig vielen er geen gewonden, maar Arnaud Démare reed wel prompt op de neerkomende slagboom.

Het is trouwens niet de eerste keer dat dit gebeurt in Parijs-Roubaix. In 2006 gebeurde het ook al eens, maar dan wel in volle finale. Fabian Cancellara reed toen op zijn eentje naar de Vélodrome wanneer de achtervolgers werden opgehouden door een goederentrein. Het groepje met Leif Hoste, Peter Van Petegem en Vladimir Gusev negeerden toen de slagbomen en dat brak hen uiteindelijk zuur op. De drie werden gediskwalificeerd zodat Tom Boonen die even verderop zat met Ballan en Flecha nog wat plaatsjes opschoof in de stand. De drie laatstgenoemden stonde wel braaf te wachten totdat de trein helemaal gepasseerd was.

Diskwalificatie?
Hoste, Van Petegem en Gusev werden dus gekwalificeerd, maar moet vandaag dan ook hetzelfde gebeuren met het halve peloton? Het pak werd in twee stukken gereten zodat het eerste deel voordeel haalt uit het oponthoud. Diskwalificatie of niet, wat denkt u?

Officieel statement
Ondertussen heeft de organisatie van Parijs-Roubaix al gereageerd op het incident. "Het was gezien de veiligheidsomstandigheden onmogelijk om de koplopers te doen stoppen. Het tweede deel van het peloton werd wel een halt toegeroepen", klinkt het in een officieel statement. "Als gevolg hebben de wedstrijdcommissarissen in samenspraak met de directie van de organisatie het eerste deel van het peloton geneutraliseerd om een samensmelting met het tweede deel van het peloton te vergemakkelijken. Zo kregen we weer de situatie van voor het incident. Die beslissing werd gecommuniceerd via de wedstrijdradio."

AFP
BELGA
Tim De Waele
kos
kos
BELGA