Koers kort: Sagan reageert op uithaal Boonen - Gilbert: "Druk ligt bij anderen" - Van Avermaet: "Altijd een beetje geluk nodig op de kasseien"

Twitter

Gilbert: "Druk ligt bij anderen"

Philippe Gilbert start zondag in zijn tweede Parijs-Roubaix. "Wij zijn in de winning mood met de ploeg", zei Gilbert op een persmoment van zijn team Quick.Step-Floors in Kortrijk. "De druk ligt bij de anderen. Wij zijn heel relax. De instelling bij Quick.Step-Floors verandert niet. Samen winnen luidt het devies en dat zal zondag niet anders zijn. We willen de zege met de ploeg en we hebben verschillende troeven die we kunnen uitspelen. Ja, er wordt veel over ons gepraat in het peloton. Dat is logisch, we winnen vaak en de druk ligt bij de andere teams. Zij moeten stress hebben en dat kan dan weer in ons voordeel spelen. We zijn relax, als je al enkele overwinningen hebt, is het gemakkelijker koersen."

"Ik ben gefocust op deze wedstrijd, maar dit is niet mijn enige doel van dit seizoen. Ik wil ook goed zijn in andere koersen. Zoals ik me al getoond heb in de voorbije wedstrijden. Ja, ik wil zondag graag een rol spelen, maar dit is mijn tweede deelname. Vorige keer was het snikheet, bijna 30 graden of zo en reed al vroeg een groep weg. Misschien moet ik zondag gewoon veel leren en kom ik daarna terug met ambitie. Al geef ik toe, ik ben nu ook ambitieus, zoals ik dat altijd ben en de ploeg ook."

Photo News

Sagan reageert op uithaal Boonen

Tom Boonen nam gisteren geen blad voor de mond in Extra Time Koers. Hij vindt het belachelijk dat Peter Sagan oproept tot meer samenwerking in de strijd tegen het oppermachtige Quick.Step Floors. "Hij moet niet zagen over een gebrek aan samenwerking", aldus Boonen. "Sagan is diegene die altijd zit te slepen. Hij kijkt steeds de kat uit de boom, komt dan één keer naar voren en zwaait dan wat met zijn handje. Hij moet zijn mond houden." Stevige uithaal, die Sagan himself niet is ontgaan. Op Twitter reageerde de Slovaakse wereldkampioen via een droge post. Een foto met z'n tweeën, gevolgd door een hartje.

Sky laat Geraint Thomas voor het eerst dit seizoen kennismaken met kasseien

Team Sky heeft zijn selectie voor Parijs-Roubaix (WorldTour) van komende zondag bekendgemaakt. De Britse WorldTour-formatie rekent onder meer op Geraint Thomas die drie jaar geleden nog de E3 Harelbeke won, maar zich tegenwoordig vooral focust op rittenwedstrijden.

De 31-jarige Welshman nam vijf keer eerder deel aan de Helleklassieker. Zijn beste notering was een zevende plaats in 2014. Dit jaar was Thomas in nauwelijks twaalf koersdagen al goed voor een tijdritzege in de Ronde van Algarve. Vorig jaar verraste hij het Tourpeloton in Düsseldorf door de openingstijdrit te winnen en de eerste gele trui in ontvangst te nemen.

Als kopman in Parijs-Roubaix speelt Sky het duo Ian Stannard (derde in 2016) en Gianni Moscon (vijfde vorig jaar) uit. Dylan van Baarle (vorig jaar twintigste) is de eerste luitenant.

 Selectie Sky:

Gianni Moscon (Ita), Ian Stannard (GBr), Geraint Thomas (GBr), Owain Doull (GBr), Christian Knees (Dui), Luke Rowe (GBr), Dylan van Baarle (Ned) 

Martin bezorgt Wanty-Groupe Gobert eerste seizoenszege in koninginnenrit Circuit de la Sarthe

Guillaume Martin heeft Wanty-Groupe Gobert de eerste zege van het seizoen bezorgd. De 24-jarige Fransman won de derde etappe in het 66e Circuit Cycliste Sarthe (cat. 2.1). Na 199 kilometer van Abbaye Royale de l'Epau naar Pré-en-Pail-Saint-Samson finishte hij solo, voor zijn teamgenoot Xandro Meurisse. De Italiaan Andrea Vendrame werd derde. Thomas Degand, nog een ploegmaat van Martin en Meurisse, finishte als zevende.

Martin is ook de nieuwe leider. Hij neemt het geel over van zijn landgenoot Marc Sarreau, die woensdag de tweede rit won.

Na twee sprintetappes moesten er tijdens de derde rit geklommen worden. Door de heuvels in de vijf lokale ronden werd de rit als de belangrijkste van de vierdaagse bestempeld. Onder impuls van sprinter Bryan Coquard ontstond een vroege vlucht van vier, met daarbij onze landgenoot Thomas Deruette. Die slaagde erin de bergtrui te veroveren. In de lokale ronden werden de vier vluchters teruggegrepen en ontstond een spervuur aan nieuwe ontsnappingspogingen. Onder meer de Franse favoriet Lilian Calmejane, vorig jaar eindwinnaar, toonde zich erg aanvalslustig.

De beslissing viel pas in de slotronde door een duoaanval van Martin en Meurisse. Diep in de finale gooide Martin zijn West-Vlaamse ploeggenoot nog af. Meurisse kon wel de achtervolgers nog afhouden.

Vrijdag wordt de slotetappe van het Circuit Cycliste Sarthe afgewerkt, een biljartvlakke tocht van 184 kilometer tussen Brulon en Sable.

Photo News

Geen verrassingen in selectie Quick.Step voor zondag

Quick-Step Floors heeft zijn selectie bekendgemaakt voor Parijs-Roubaix (WorldTour) komende zondag. Er werden geen wissels doorgevoerd in de selectie in vergelijking met de zege van Niki Terpstra vorige week zondag in de Ronde van Vlaanderen.

Naast Terpstra staan onze landgenoten Philippe Gilbert, Yves Lampaert, Tim Declercq en Iljo Keisse aan het vertrek. Het team wordt vervolledigd door de Tsjech Zdenek Stybar en de Fransman Florian Sénéchal.

"Het zal belangrijk zijn om de ontsnappingen te controleren of zelf mee te zijn. In Roubaix kan een ontsnapping met de juiste renners immers ver dragen, zelfs tot het einde", klonk het bij ploegleider Tom Steels, zelf derde in de Hel van het Noorden in 1999.

"Het weer kan eveneens een grote rol spelen. Het is nog niet duidelijk of we een droge of natte race zullen krijgen. In de twee scenario's krijg je een volledig ander wedstrijdbeeld. We kunnen alleszins opnieuw rekenen op een erg sterk team. Iedereen toonde al zijn goede vorm. Als er een renner in de mogelijkheid komt te winnen, zal hij alle steun van het team krijgen."

Selectie Quick-Step:

Tim Declercq (BEL), Philippe Gilbert (BEL), Iljo Keisse (BEL), Yves Lampaert (BEL), Florian Sénéchal (Fra), Zdenek Stybar (Tsj), Niki Terpstra (Ned)

Jens Keukeleire start zondag in Helleklassieker

Jens Keukeleire miste onlangs door ziekte de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Zijn voorjaar zat erop, zo meldde zijn team Lotto Soudal vorige week, maar de West-Vlaming trok vandaag dan toch mee op verkenning met zijn team en besliste na afloop dat hij zondag aan de start staat in Parijs-Roubaix. "Het gevoel was goed", klonk het na de verkenning. "Ik start zondag."

"Het was bijzonder vervelend om naar de koers te kijken vanuit de zetel", zegt hij, "ik had hard gewerkt de voorbije winter en als je dan je doelen mist door ziekte is dat balen." Dankzij rust en een antibioticakuur is hij opnieuw aan de beterhand. "Ik ben genezen", klonk het, "maar natuurlijk, de conditie is niet top en ik ben niet honderd procent, maar de conditie is goed genoeg om te kunnen starten."

Voor zijn ziekte was Keukeleire in goede doen. "Die basis was er en de conditie is niet helemaal verdwenen, maar topfit ben ik natuurlijk niet. Ik hoop toch dat ik nog een beetje beter zal worden, een paar procentjes en ik vermoed dat ik dan op zo'n 85 procent zal zitten."

Lotto Soudal is door ziekte en valpartijen onthoofd voor zondag. "We staan zondag nog altijd met zeven gemotiveerde renners aan de start", eindigde hij, "en in de koers zelf zullen we dan wel bepalen wie vooruit wordt geschoven. We moeten proberen om zo ver mogelijk te komen en de jongens die zich goed voelen wil ik proberen bij te staan. Dat is de meest realistische job voor mij. Zelf hoop ik op een natte Parijs-Roubaix. In de Tour heb ik dat eens meegemaakt (in de kasseirit die Lars Boom won, red), het zou tof zijn als we dat ook in Parijs-Roubaix zelf eens beleven."

Photo News

Van Avermaet: "Altijd een beetje geluk nodig op de kasseien"

Greg Van Avermaet (BMC) start zondag als titelverdediger in Parijs-Roubaix (WorldTour). Onze landgenoot krijgt bij BMC de steun van landgenoten Jürgen Roelandts en Nathan Van Hooydonck. Voor die laatste wordt het zijn debuut in de 'Hel van het Noorden'.

"Het is een speciaal gevoel om als uittredend winnaar aan Parijs-Roubaix te beginnen", legde Van Avermaet uit. "Ik voel me goed en het zelfvertrouwen zit goed, maar het heeft dit voorjaar nog niet meegezeten. Parijs-Roubaix is een andere wedstrijd dan de Vlaamse klassiekers. Je benen kunnen nog zo goed zijn, je heb altijd een beetje geluk nodig om veilig over de kasseien te raken. Vorig jaar had ik onderweg wel pech, maar slaagde er nog in terug te komen en te winnen. Die overwinning was een grote verrassing voor mij. Ik voel me klaar dit jaar opnieuw mee te spelen voor winst."

Ploegleider Fabio Baldato - zelf tweede in de Helleklassieker in 1994 - sprak dezelfde taal. "Greg heeft al getoond sterk te zijn dit voorjaar, maar is er nog niet in geslaagd te winnen. In de Ronde van Vlaanderen zag ik de beste teamprestatie van het voorjaar. De jongens zullen ook zondag weer op en top gemotiveerd zijn om Greg aan de zege proberen te helpen."

Selectie BMC:

Jempy Drucker (Lux), Stefan Küng (Zwi), Jürgen Roelandts (BEL), Michael Schär (Zwi), Greg Van Avermaet (BEL), Nathan Van Hooydonck (BEL), Francisco Ventoso (Spa)

Greg van Avermaet in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen.
Photo News Greg van Avermaet in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen.

Vanmarcke en Naesen kennen hun ploegmakkers in de Hel van het Noorden

EF Education First-Drapac en AG2R La Mondiale hebben hun selecties voor Parijs-Roubaix (WorldTour) bekendgemaakt. Kopmannen Sep Vanmarcke en Oliver Naesen kunnen op een sterk team rekenen in de Helleklassieker.

Vanmarcke reeg de voorbije jaren de ereplaatsen aan elkaar in Parijs-Roubaix, 2013 (2e), 2014 (4e), 2015 (11e) en 2016 (4e). Vorig jaar kon de 29-jarige West-Vlaming niet starten na een val in de Ronde van Vlaanderen. Bij zijn team EF Education First krijgt hij met Tom Van Asbroeck één landgenoot mee. In de finale lijken Sebastian Langeveld, vorig jaar derde, Taylor Phinney en Matti Breschel de belangrijkste helpers. Ook Mitchell Docker staat aan de start in Compiègne. De Australiër sukkelde afgelopen zondag in de Ronde van Vlaanderen nochtans nog in de prikkeldraad.

Oliver Naesen kan in de Hel van het Noorden zondag opnieuw rekenen op zijn Zwitserse luitenant Silvan Dillier. Die brak in de Strade Bianche zijn pink, waardoor zijn voorjaar over leek, maar keerde sneller terug dan verwacht en won vorige week zelfs al in de Route Adélie. Ook onze landgenoot Stijn Vandenbergh vervoegt het Franse zevental, net als alleskunner Tony Gallopin.

Selectie EF Education First-Drapac:

Matti Breschel (Den), Mitchell Docker (Aus), Sebastian Langeveld (Ned), Taylor Phinney (VSt), Tom Scully (NZe), Tom Van Asbroeck (BEL), Sep Vanmarcke (BEL)

Selectie AG2R La Mondiale:

Gediminas Bagdonas (Lit), Nico Denz (Dui), Silvan Dillier (Zwi), Julien Duval (Fra), Tony Gallopin (Fra), Oliver Naesen (BEL), Stijn Vandenbergh (BEL)
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerrit gasthuis

  Boonen heeft gelijk Sagan is over het paard getilde spurter die alleen kan winnen als hij in het wiel van een ander tot 100 meter van de meet kan rijden.

 • Lily liken

  Marc LInden - En zeker de Boonen . Geef die maar een fiets met vier brede banden , en dan rijd hij nog overal tegen .

 • Frans Peeters

  Sagan is 10 keer beter dan dat Boonen ooit is geweest. Boonen had een ploeg die voor hem moest rijden en nu hij op pensioen is rijgen ze de overwinningen zomaar binnen,24 ondertussen.

 • Marc LInden

  gezien de vele valpartijen zou je haast gaan denken dat ze zouden moeten koersen op driewielers