Drievoudig winnaar Cancellara waarschuwt Sagan: "Degradeer je concurrenten niet tot clowns"

Fabian Cancellara (archiefbeeld).
photo_news Fabian Cancellara (archiefbeeld).
Anderhalf jaar geleden zette drievoudig Parijs-Roubaixwinnaar Fabian Cancellara een punt achter zijn carrière, maar hij blijft het wielrennen volgen. Verwacht Spartacus zondag niet op de Vélodrome, hij heeft verplichtingen in de VS. Wel nam hij de tijd om terug te blikken op het voorjaar en vooruit te kijken naar Parijs-Roubaix. "‘The Wolfpack’ moet aan banden gelegd worden."

Zondagavond zitten de kasseiklassiekers erop. Heb je ervan genoten? 

"Ik vond het een interessant voorjaar. Weet je, sinds ik renner af ben, kijk ik anders naar koers. De Ronde van Vlaanderen bekeek ik samen met mijn schoonouders. Ik wees hen op de tactische aspecten. Wielrennen is zoveel meer dan hard fietsen. Het is mooi om de koers vanuit je zetel op die manier te fileren." Quick.Step Floors zal het voorjaar als grote winnaar afsluiten. Met Niki Terpstra als slokop. Benadert hij het niveau van jezelf en Tom Boonen in jullie beste periode? "Nee, dat vind ik niet. Zijn tijdritcapaciteiten en zijn koersinzicht waren belangrijk, maar zijn grote sterkte is zijn team. Blijft hij in de E3 Harelbeke voorop zonder de ruggensteun van zijn ploegmaats? Ik denk het niet. Idem in de Ronde van Vlaanderen. En dat is nu net het fascinerende aan ‘The Wolfpack’. Wat een sterk geheel! De impact van Boonen in dat team was zeer groot. Door het verdwijnen van Tom krijgt iedereen zijn kans. Maar om terug te komen op je vraag, ik heb dit voorjaar maar één individuele prestatie gezien die erboven uitstak: de solo van Tiesj Benoot in de Strade Bianche."

Los van de Strade Bianche leek inderdaad niemand bij machte om het Quick.Stepblok te ontwrichten. Ook Peter Sagan niet.

"Ik heb de voorbije dagen de discussie gevolgd over Sagan. Tom Boonen vertelde dat hij niet moet zagen over een gebrek aan samenwerking. Gelijk heeft hij! Sagan vergeet dat hij met de regenboogtrui aan rijdt. En iedereen weet hoe snel hij is aan de finish. De Slovaak rijdt dit voorjaar sowieso niet als superman rond en toch slaagt hij erin om Gent-Wevelgem te winnen. Dat zegt veel. Dat hij weinig steun krijgt? Het was bij mij vroeger niet anders. Ik moest ook optornen tegen een sterk Quick.Stepblok. Dat is mentaal niet gemakkelijk. Het is dan een kwestie van daar een antwoord op te vinden. En dat is niet door op kop van de groep te gaan rijden en met de hand te zwaaien."

Photo News

Je lijkt niet de grootste fan van Sagan?

"Ik ben zeker niet anti-Sagan, als je dat bedoelt. Maar hij zegt en doet dingen die ik niet graag hoor en zie. Zo vertelde hij dat hij niet zo veel geeft om overwinningen, dat hij de show belangrijker vindt. Als hij voor de show koerst, wat zijn de anderen dan? Clowns in het circus? Ik vind dat onrespectvol. Ik weet: Peter is Peter. Hij blijft het wielrennen overstijgen en dat is goed voor de sport. Maar de essentie van koersen is nog altijd winnen, veel meer dan de show en je imago verzorgen. Ik denk spontaan terug aan Milaan-Sanremo 2012, waar ik in de sprint werd geklopt door Simon Gerrans. Maar ik heb die overwinning niet weggegeven. Ik koerste om te winnen en heb gereden voor wat ik waard was en verloren. Winnen was mijn missie en dat zou ook de missie van Sagan moeten zijn." "Soit, ik ben zijn adviseur of marketing manager niet. Anderzijds is het dan weer beter dat daarover gepraat wordt dan over dopingtoestanden. Die donkere wolken die altijd boven de koers hangen, daar schieten we ook niet mee op. (Cancellara wordt zelf beticht van mechanische doping, maar daar wil hij niet over praten, red.)"

Zondag Parijs-Roubaix. Hoe moet de concurrentie Quick.Step neutraliseren?

"Dat is een probleem. De meeste teams hebben maar één kopman, terwijl Quick.Step er meerdere heeft. Ik hoop dat de anderen zich niet naar de slachtbank laten leiden. Hoe ik het zou aanpakken? Ik zou mijn ploegmaats de koers zo hard mogelijk laten maken. Waarom niet met en grote groep in de aanval trekken? Om zo ‘The Wolfpack’ onder druk te zetten. Dan moeten de mannen van Lefevere wel hun verantwoordelijkheid nemen. Wat ze ook zullen doen. Misschien moet TrekSegafredo zijn verantwoordelijkheid nemen. John Degenkolb is een ex-winnaar, Jasper Stuyven eindigt overal in de top tien en dat jonge talent Mads Pedersen profileert zich ook heel snel. Zij kunnen voor de verrassing zorgen. In elk geval: afwachten is uit den boze. ‘The Wolfpack’ moet aan banden gelegd worden." "Al zie ik ook een minpunt bij de troepen van Lefevere: het is nog niet gebeurd, maar misschien worden ze zondag het slachtoffer van hun eigen succes. Daarmee bedoel ik dat Stybar en Gilbert graag zelf willen winnen. Hoe lang blijft dat te rijmen met de ploegtactiek?"

BELGA

Zie je nog andere namen dan die van Trek en Quick.Step? Van Avermaet verdedigt zijn titel.

"Alle jongens die in de Ronde van Vlaanderen in de groep Sagan zaten, maken kans. Van Avermaet is daar een van, maar net als Sagan is ook hij een paar procentjes minder dan vorig jaar. Daarnaast denk ik aan Sep Vanmarcke. En wat kan Wout van Aert? Die heeft in de Strade Bianche een geweldige indruk op mij gemaakt. Hij is zo getalenteerd. Ik vermoed dat die jongen na drie wereldtitels in het veld stilaan het vuur mist om daar nog het onderste uit de kan te halen. In dat geval kan ik hem alleen maar aanraden om zoveel mogelijk ervaring op de weg te blijven opdoen. Met zijn cross-skills kan hij op de stenen van Noord-Frankrijk beter uit de verf komen dan in de Ronde. Ik schrijf hem op voorhand niet af. Het wordt hoe dan ook een interessante Parijs-Roubaix. Ik zal in de States op het puntje van mijn stoel zitten."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.