Belg Michael Goolaerts (23) overleden na hartstilstand tijdens Parijs-Roubaix

rv
Drama in Parijs-Roubaix: de 23-jarige Michael Goolaerts is overleden na zijn hartstilstand in Parijs-Roubaix. Dat heeft zijn team Veranda's Willems-Crelan laten weten via Twitter.

"Met onvoorstelbare droefheid melden wij het heengaan van onze renner en vriend Michael Goolaerts. Hij overleed zondagavond om 22u40 in het ziekenhuis van Lille in de aanwezigheid van zijn familie en geliefden – die we in onze gedachten dragen. Hij stierf aan een hartstilstand, alle medische hulp mocht niet baten. Er wordt niet verder gecommuniceerd omdat we de korte familie en vrienden de tijd willen geven om met dit verschrikkelijk verlies om te gaan. We bedanken jullie om de privacy van de nabestaanden te respecteren", luidt het.

rv

De tweedejaarsprof uit Lier kwam voor het eerst aan de start in Parijs-Roubaix. Begin deze maand werd hij nog negende in Dwars door Vlaanderen. Afgelopen zondag maakte hij deel uit van de ontsnapping die 100 kilometer lang de eerste wedstrijduren van de Ronde van Vlaanderen kleurde.

De laatste tweet van Michael Goolaerts.
RV De laatste tweet van Michael Goolaerts.

Goolaerts kwam gisteren rond 14u stevig ten val op de tweede kasseistrook, die van Viesly, en bleef vervolgens op akelige wijze liggen. Onze jonge landgenoot en ploegmakker van Wout van Aert werd gereanimeerd door de medische ploeg van de koers en de hulpdiensten, waarna hij per helikopter "in ernstige toestand" werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Wat er honderd kilometer na de start precies is gebeurd, was niet duidelijk. Goolaerts kwam ten val, verloor het bewustzijn en kort nadien stelden de dokters in koers een hartfalen vast. Of dat zich voor de val heeft voorgedaan, of net door de klap van die val werd veroorzaakt, is niet geweten. Goolaerts had voordien nog nooit problemen met zijn hart gehad, zegt zijn manager Jef Van den Bosch. 

Teammanager Nick Nuyens gaf na de door Sagan gewonnen wedstrijd al aan dat hij "niet precies wist wat er eigenlijk gebeurd was tijdens de koers." "Iedereen is aangeslagen en ik wil er zelf ook niet veel meer over zeggen", zei Nuyens toen al.

Niets gezegd tegen ploegmaats 

Michiel Elijzen, de Nederlandse ploegleider van Veranda's Willems-Crelan, reageerde emotioneel bij de collega’s van het Algemeen Dagblad. "Ik was heel snel bij Michael na zijn val”, aldus Elijzen. "De dokters gelukkig ook. Het zag er heel ernstig uit, maar de dokters hebben goed werk geleverd. Ze waren hem aan het reanimeren toen ik erbij kwam. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Rijsel."

Zijn laatste post op Instagram.
RV Zijn laatste post op Instagram.

Intussen ging de wedstrijd voort, met kopman Wout van Aert mee voorin. "De renners wisten dat Michael hard gevallen was, maar niet dat het zo ernstig was. We hebben er niets over gezegd. Dat maakt deze hele dag zo bizar. Omdat je vanaf dat moment helemaal niet meer met de koers bezig bent, maar je hebt toch iemand die voorin meedoet voor de prijzen."

Rouwregister

Het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg heeft zonet een rouwregister voor de overleden wielrenner en inwoner van de gemeente Michael Goolaerts geopend. Het rouwregister zal tot en met de begrafenis van Goolaerts te ondertekenen zijn in de inkomhal van het gemeentehuis op het Kerkplein. Burgemeester Luc Vleugels en eerste schepen Eric Verbist kwamen het register openen. "Ook van mij persoonlijk oprechte gevoelens van deelneming aan de familie, vrienden, teamgenoten en collega's van Michael", aldus burgervader Vleugels.

Antoon Verbeeck
Goolaerts in de Ronde eerder deze maand.
BELGA Goolaerts in de Ronde eerder deze maand.257 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Maaiketom Decraene

  Heel veel sterkt aan de familie en zijn ploegmaten Dat je bij elkaar steun kan vinden in deze moeilijke periode

 • Nicole Leysen

  Langs deze weg wil ik mijn oprechte deelneming aanbieden voor de familie,vrienden, en zijn ploegmaten wens hen veel sterkte in deze zware periode.

 • Nick Huyretles

  Zeer triest! Wat ik zeer erg vind is dat iedereen gewoon door bleef rijden terwijl Michael daar gewoon hopeloos lag! Nu ja we kunnen dit spijtig voorval niet ongedaan maken. Het brak echt gewoon men hart om die beelden te zien! Rust Zacht Michael.

 • frieda schaut

  veel sterkte aan de familie en ploegmaats bij het verlies van een dierbare! rust zacht michael!!

 • Alfons Thijs

  Zeer spijtige zaak dat je dit steeds vaker hoort bij topsporters. Bij het voetbal nog meer zelfs, maar dat is omdat voetbal ook intensiever is als wielrennen. Rust in vrede Michael, het ga je goed.

Video