"Boonen had met Hayman een 'klapke' moeten doen"

BELGA
Bijna drie weken na de tweede plaats van Tom Boonen in Parijs-Roubaix blijft er (een beetje) stof opwaaien uit de Hel. Eddy Planckaert stelde in Dag Allemaal dat Tom Boonen een "grote fout" had gemaakt. Volgens de wieleranalist van Sporza had Boonen het op een akkoordje moeten gooien met winnaar Mathew Hayman. Ex-renner Frank Hoste, tegenwoordig koersdirecteur van Gent-Wevelgem, floot Planckaert terug en zei bij Radio 1 dat zoiets niet meer gebeurt in grote koersen. "De tijden zijn veranderd."

"Kijk, was ik in Toms plaats geweest, ik had onderweg eens geklapt met die Hayman. Die jongen was allang blij dat hij zo lang mee kon met de besten. Beloof hem dan 'iets', in ruil voor z'n medewerking. Hayman had daar volgens mij wel oren naar gehad, die geloofde in geen duizend jaar dat hij kans maakte om te winnen." Eddy Planckaert had het dus duidelijk anders aangepakt - woorden die voor wenkbrauwgefrons hebben gezorgd bij menig wielerliefhebber.

Hoste erkent dat in het verleden met de regelmaat van de klok wedstrijden werden verkocht. "Als je met twee naar de streep ging en je werd tweede, moest je maken dat je er iets aan verdiend had. Zo ging het er vroéger aan toe", vertelde hij aan Radio 1. Op een uitzondering na - remember Olympische Spelen in Londen toen Rigoberto Uran de zege wegschonk aan Alexandre Vinokourov - worden er volgens Hoste nu echter geen cadeautjes meer uitgedeeld. Een gevolg van de immense sponsorsbelangen.

"Met de budgetten die nu omgaan in deze sport - tussen 10 en 25 miljoen euro - is 'in de slag gaan' uit den boze. Als zoiets ooit uitkomt, kan dat voor een sponsor een reden zijn om onmiddellijk af te haken. Ik denk niet dat Eddy Planckaert weet hoe het er allemaal aan toegaat in de WorldTour-ploegen."

BELGA
Photo News
Frank Hoste (De bende van Annemie, 27 april 2016)
photo_news
belga
Frank Hoste
photo_news Frank Hoste