Parijs-Nice dit jaar meer dan ooit voer voor klimmers

Richie Porte is titelverdediger in Parijs-Nice.
TDW Richie Porte is titelverdediger in Parijs-Nice.
In het Franse Conflans-Sainte-Honorine start zondag de 74ste editie van Parijs-Nice. De 'Koers naar de Zon' omvat dit jaar heel wat kilometers bergop en lijkt meer dan ooit voer voor klimmers. Ook wacht de renners een etappe waar ze deels over onverharde wegen moeten koersen. Titelverdediger Richie Porte maakte geen al te beste beurt in de Ronde van Oman, maar stelde dat zijn topvorm pas in de Franse rittenkoers te voorschijn moest komen. Uitdager wordt de Spanjaard Alberto Contador, winnaar in 2007 en 2010. Uitkijken wordt het ook naar de prestaties van Tom Dumoulin, Geraint Thomas en Romain Bardet.

Na de Tour Down Under wacht het peloton opnieuw een rittenkoers op WorldTour-niveau. Met Alberto Contador, die de laatste keer van de partij was in 2010, wist de organisatie een mooie klassementsrenner te strikken. Hij zal in duel treden met tweevoudig winnaar Richie Porte.

Lastig
De editie van dit jaar is lastig omdat er meer klimkilometers zijn en minder kilometers tegen de klok. De koers start met een proloog, een kolfje naar de hand wellicht van Tom Dumoulin. Daarna wacht het peloton een eerste uitdaging in de eerste rit naar de Vendôme, waar er even over onverharde wegen moet gereden worden. Wie daar overeind blijft, mag wellicht sprinten voor de zege. Ook daags nadien mag een massasprint verwacht worden.

Ventoux
In de derde etappe moeten de renners uit hun pijp komen. Met vijf beklimmingen van derde categorie en op het eind de dubbele beklimming van de Mont Brouilly (3 km aan 7,7%) is het aan de vrijbuiters/punchers om hun slag te slaan. Rit vier is een overgangsetappe naar het diepere zuiden van Frankrijk. Op vrijdag wacht het peloton een zware bergrit waarbij ze vroeg in de etappe de Mont Ventoux voor de kiezen krijgen, deels toch tot aan Chalet Reynard, 9,5 km aan 9,3% gemiddeld. Daarna volgen nog meer cols, drie van tweede categorie richting Salon-de-Provence. Daar zullen de klimmers een eerste keer aan zet zijn.

Koninginnenrit
De beslissing valt wellicht op zaterdag met de koninginnenrit met aankomst op La Madone d'Utelle (15,3 km lang, gemiddeld 5,7%), maar ook op zondag wacht nog een zware klus met zes beklimmingen, waaronder de klim naar de Col d'Eze (7,7 km aan 5,7% gemiddeld). Afdalen doen ze daarna naar de Promenade d'Anglais waar de winnaar van de 74ste editie bekend zal zijn. Met André Greipel, Marcel Kittel, Nacer Bouhanni, Alexander Kristoff, Michael Matthews en Arnaud Démare krijgen de sprinters de eerste dagen enkele kansen. Bij de Belgen willen Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Philippe Gilbert en Dries Devenyns de conditie met het oog op de klassiekers aanscherpen. Edward Theuns en Jonas Van Genechten hopen wellicht om eens mee te kunnen doen in een sprint. Van Tim Wellens, vorig jaar tiende, mag gehoopt worden dat hij zich opnieuw in die top tien nestelt. Ook Serge Pauwels mikt wellicht op een goed klassement.