Opschudding: "Froome mag van organisatoren niet starten in Tour"

EPA
Sensatie: Chris Froome wordt door organisator ASO geweerd uit de Tour de France. Althans, dat meldt het Franse Le Monde. Team Sky gaat in beroep en reageerde kort op het bericht: "We hebben er alle vertrouwen in de Froome de Ronde van Frankrijk zal rijden."

"ASO probeert te voorkomen dat Froome op 7 juli start in de Tour", schrijft Le Monde. "De Tour-organisator zou Team Sky een mail gestuurd hebben, met daarin het verbod om Froome op te nemen in de selectie voor de Ronde van Frankrijk. Dat alles wegens de lopende dopingprocedure tegen hem. Zo wil ASO zijn imago beschermen."

"ASO baseert zich op artikel 28 van het UCI-reglement. Dat zegt dat de organisatie van een wielerwedstrijd het recht heeft om deelname van een ploeg of renner te weigeren. De zaak komt op 3 juli voor, de dag erop moet er een beslissing vallen."

Team Sky reageerde intussen kort bij Le Monde. "We hebben er vertrouwen in dat Chris de Tour zal rijden. We weten dat hij niets verkeerds gedaan heeft." Ook UCI-voorzitter David Lappartient liet van zich horen. "Ik heb altijd gezegd dat we de positie van de UCI over de deelname van Froome zullen bekendmaken voor de start van de Tour", stelde de Fransman. "Dat is volgende zaterdag, dus we zullen ons in de loop van de week uitspreken."

Bij Froome werd vorig jaar in de Vuelta een te hoge waarde van het middel salbutamol in zijn urine aangetroffen. Het Internationaal Antidopingtribunaal van de UCI deed nog geen uitspraak in de zaak en Froome, die steevast ontkent, kreeg geen voorlopige schorsing. Dit jaar won de Brit de Giro, in de Tour mikte hij op een vijfde eindzege. 

AP362 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc LInden

  Wielrennen is volkssport. Alles mag en alles kan. Jeugd op kampioenschappen slikken en drinken van alles om prestaties te verbeteren. Wat is het verschil....is step-stone-principe.Na iedere wedstrijd liggen de straten vol met allerlei tubes en drankflesjes, de wielerbond staat erbij en kijkt er naar. Predikaat Koninklijke is veraf.

 • guido dyck

  Beslissing werd vééééél te laat genomen,UCI in de fout.Maar....de tourbazen willen zo graag een fransman op nr 1.Aan Virenque vragen hoe dat best kan hahaha!

 • Henkie Janssen

  UCI heeft gewoon gefaald langs alle kanten, kleinere Italiaanse renners worden gelijk geschorst voor hetzelfde vergrijp met lagere waardes dan Froome (half jaar en jaar). Maar nu bij Froome speelt het grote geld en wordt hij maar geschorst, dit is gewoon pure klasse justitie. Als Froome vrij wordt gesproken, dan zou ik als ik die Italiaanse renners was een zaak opstarten tegen de UCI.

 • Gaston FOUBERT

  mich lee, inspanningsastma is helemaal geen astma maar vertoont wel dezelfde symptomen. Het is als een soort benauwdheid welke de luchtwegen vernauwt, niks meer. Nu, Froome won de Giro en werd zowel voor als na de rit getest. En de uitslag is gekend …. ze kwamen allemaal deerlijk te kort.

 • mich lee

  Als hij werkelijk astma heeft, dan mag hij dat middel nemen, maar is topsport niet mogelijk. Sporten als astmapatiënt is gezond, maar niet deze duursport die een aanslag is op een gezond lichaam, laat staan een lichaam met astma. Hij mag blijven fietsen, maar niet in competitie. Hij is, door zijn ziekt, immers niet de beste renner.