Opmerkelijke leiderstrui in Ronde van de Provence: vijf iconische truien uit de wielerhistorie

Bernard Hinault beklimt in het shirt van La Vie Claire L'Alpe d'Huez in de Tour van 1986. Links de leiderstrui in de Ronde van de Provence van 2019.
AFP Bernard Hinault beklimt in het shirt van La Vie Claire L'Alpe d'Huez in de Tour van 1986. Links de leiderstrui in de Ronde van de Provence van 2019.
De winnaar van de openingstijdrit van de Ronde van de Provence die vandaag start, rijdt morgen in een opvallende trui. De organisatie heeft een bijzondere Piet Mondriaan-trui laten ontwerpen, die opvallend veel lijkt op het legendarische tricot van La Vie Claire, dat toprenners als Bernard Hinault en Greg LeMond droegen. Een overzicht van vijf andere iconische truien uit de wielerhistorie.

Mapei

Meer retro dan het shirt van Mapei wordt het niet snel. De succesploeg van Patrick Lefevere is al zeventien jaar ter ziele, maar de shirts duiken nog steeds op langs de kant van de weg en bij toertochten. De blauwe armada rondom kopstukken als Paolo Bettini, Michele Bartoli, Johan Museeuw en Andrea Tafi regeerde vooral in de voorjaarsklassiekers. In die karakteristieke blauwige truien met blokken van de Italiaanse hoofdsponsor, een bouwgigant.

Lees verder onder de foto

15 april 1996: Mapei op weg naar een 'clean sweep' in Parijs - Roubaix. Johan Museeuw leidt voor Gianluca Bortolami en Andrea Tafi.
Belga 15 april 1996: Mapei op weg naar een 'clean sweep' in Parijs - Roubaix. Johan Museeuw leidt voor Gianluca Bortolami en Andrea Tafi.

Molteni

Een gouden ouwe, maar nog altijd geliefd. Op ingekleurde plaatjes was het shirt vaak oranje, in de werkelijkheid eerder roestbruin, bijna beige. En hoe langer het seizoen duurde, hoe valer de truien van Molteni werden. Lycra moest nog uitgevonden worden. Natuurlijk onlosmakelijk verbonden met Eddy Merckx, die van 1971 tot 1976 bij de Italiaanse formatie de kopman was. 

Helaas reed ‘de Kannibaal’ niet heel veel in de klassieke Molteni-trui, omdat hij vaker een gele, roze of regenboogtrui om zijn schouders had. Molteni, simpeler kan een shirt niet zijn. Een basiskleur, een zwarte streep met daarop in witte letters de naam van de Italiaanse salami-fabrikant, gevestigd in Arcore. En het Italiaanse wapen om het af te maken.

Eddy Merckx.
AFP Eddy Merckx.
1974: Eddy Merckx wint de Tour.
AFP 1974: Eddy Merckx wint de Tour.

TI-Raleigh

Zelfde categorie, zelfde jaren, minstens zo iconisch. En op en top Nederlands. Het rode lijf, de gele strepen, de zwarte mouwen. Alle grote Nederlanders wonnen in die trui. Joop Zoetemelk, Jan Raas, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann. De rode brigade van ploegleider Peter Post was een begrip in het peloton, geen Nederlandse ploeg die ooit succesvoller was. 

Hennie Kuiper wint als Raleigh-renner op L'Alpe d'Huez.
Cor Vos Hennie Kuiper wint als Raleigh-renner op L'Alpe d'Huez.
1974: Jan Raas tekent een profcontract bij Raleigh. Rechts ploegleider Peter Post.
ANP 1974: Jan Raas tekent een profcontract bij Raleigh. Rechts ploegleider Peter Post.

Kelme

De jaren tachtig en negentig, ze leverden de wielersport veel ellende op. Doping gerelateerd, vooral. Maar voor de romanticus brachten de laatste twee decennia van de vorige eeuw ook genoeg. 

Wat te denken van Kelme, vanaf 1980 liefst 26 jaar in de aanval in bergetappes. Bij de ploeg van Alvaro Pino moest je zijn om nieuwe klimmers uit Spanje en Colombia te ontdekken, zoals Fabio Parra, Oliverio Rincon en later Santiago Botero, Fernando Escartin, Oscar Sevilla, Alejandro Valverde, Roberto Heras en de veel te vroeg overleden broers Otxoa.

Geen fijnere kweekvijver in het peloton dan de immer dartelende klimmers in het groen, blauw, wit gestreepte en lekker rommelige Kelme-shirt, dat gelukkig amper veranderde door de jaren heen. Een tijdloos design, hooguit af en toe aangevuld met een nieuwe sub-sponsor.

Lees verder onder de foto

1999: Santiago Botero (links) van Kelme wint een etappe in de Ronde van Andalusië. Rechts ploeggenoot Javier Pascual, die zou leiden in het algemeen klassement.
EPA 1999: Santiago Botero (links) van Kelme wint een etappe in de Ronde van Andalusië. Rechts ploeggenoot Javier Pascual, die zou leiden in het algemeen klassement.

Acqua e Sapone

Geen wielrenner die zich er nu op zijn gemak in zou voelen, maar Mario Cippolini trok in 2002 namens Acqua e Sapone zijn wereldberoemde zebrapak maar wat graag aan. Vooral in prologen en tijdritten ging ‘mooie Mario’ helemaal over de top in een zwart-wit gestreept snelpak waarmee ook zijn armen en onderbenen bedekt werden. En als zebra was hij nog aardig in vorm ook, getuige zijn zeges in Gent-Wevelgem en Milaan Sanremo. Al moest hij zijn lievelingstruitje aan het einde van het jaar wel inwisselen voor een regenboogexemplaar na het WK in Zolder.

2002: Mario Cipollini (Acqua-Sapone) wint een rit in de Vuelta.
EPA 2002: Mario Cipollini (Acqua-Sapone) wint een rit in de Vuelta.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Kristof Van Linden

    Trui van Hinault is combiné i.p.v. trui La Vie Claire

  • Francis lecluyse

    Volgens mij was dit de combiné trui van de tour , los dus van de ploeg.