Oplichter die ploeg Van Avermaet ging redden, in de cel

Greg Van Avermaet rijdt nu in het shirt van CCC-Reno.
Photo News Greg Van Avermaet rijdt nu in het shirt van CCC-Reno.
De Brugse onderzoeksrechter heeft een vijftiger uit Knokke-Heist aangehouden op verdenking van oplichting in het wielermilieu. S.G. wierp zich op als nieuwe geldschieter voor de wielerploeg rond Greg Van Avermaet, maar kwam nooit met geld over de brug.

De toekomst van de wielerploeg rond Olympisch kampioen Greg Van Avermaet hing in 2018 lange tijd aan een zijden draadje. Manager Jim Ochowicz zocht een nieuwe hoofdsponsor voor BMC Racing Team, na het overlijden van sterke man Andy Rihs. In die periode werkte ook de Zwitserse Luxemburger Marc Biver aan een nieuwe wielerploeg.

De voormalig manager van Astana werd in het voorjaar van 2018 via mail benaderd door een potentiële geldschieter uit Knokke. S.G. zou verspreid over negen seizoenen bereid geweest zijn om 225 miljoen euro in de nieuwe ploeg te pompen. In de media was indertijd zelfs sprake van 320 miljoen euro. De ruggengraat van het team van Biver zou dan gevormd worden door toenmalige BMC-renners zoals Greg Van Avermaet, Dylan Teuns en Stefan Küng.

Eind juni geloofde Biver nog in het project, maar in die periode werd snel duidelijk dat S.G. een fantast bleek te zijn. Op meerdere afspraken, onder andere in Nice, kwam de vermeende geldschieter gewoon niet opdagen. Hij legde ook nooit een bankgarantie voor.

Biver en zijn advocaten dienden uiteindelijk bij de Brugse onderzoeksrechter een klacht in wegens oplichting. Het slachtoffer beweert dat hij al heel kosten had gemaakt om de nieuwe ploeg te kunnen opstarten. Zo had hij bijvoorbeeld bij de UCI al een WorldTour-licentie aangevraagd. Bovendien leed hij naar eigen zeggen imagoschade in het wielermilieu. In totaal zou Biver 300.000 euro schadevergoeding eisen.

De verdachte werd recent gearresteerd en is vanmiddag aangehouden door de onderzoeksrechter. Dinsdag beslist de Brugse raadkamer of hij langer in de gevangenis moet blijven.

Greg Van Avermaet rijdt nu in het shirt van CCC-Reno.
BELGA Greg Van Avermaet rijdt nu in het shirt van CCC-Reno.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.