Operatie Froome duurde zes uur, Brit nog steeds op intensieve zorg

De helikopter waarmee Froome gisteren werd getransporteerd.
AFP De helikopter waarmee Froome gisteren werd getransporteerd.
Chris Froome (Team Ineos) werd afgelopen nacht zo'n acht uur lang geopereerd aan de verschillende breuken die hij gisteren opliep bij zijn zware valpartij tijdens de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné. "Hij verblijft momenteel op intensieve zorg en zal nog een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven", vertelde teammanager Dave Brailsford vanochtend bij de start van de vijfde rit.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De balans voor Froome is zwaar. Gisteravond werd nog een bijkomende breuk vastgesteld. Het gaat nu om een gebroken heup, een dijbeenbreuk, een breuk in de elleboog en verschillende ribbreuken. "Er werd gisterenavond beslist om Chris al te opereren in Saint-Etienne", aldus Brailsford. "Dat was de beste oplossing. Met de aard van zijn blessures moet je niet wachten om te opereren. Hij werd aan verschillende breuken geopereerd, in totaal goed voor bijna acht uur operatie. Hij moet nog twee à drie dagen in het ziekenhuis van Saint-Etienne verblijven, daarna zien we wel hoe we hem repatriëren. Hij kreeg er de beste medische zorg. Ik wil het medisch personeel uitgebreid bedanken. Zijn vrouw Michelle is intussen ook bij Chris, ze staat hem bij in het ziekenhuis.”

Brailsford wilde zich nog niet uitspreken over het einde van het seizoen voor Froome. "We zien dat later wel, maar het gaat natuurlijk wel om zware blessures", liet hij zich ontvallen. "Laten we ons eerst concentreren op zijn zorg en herstel.”

Het zal heel lang duren vooraleer hij volledig hersteld is. Het is heel erg voor Chris zelf, al heeft hij wel nog geluk. Het gaat om breuken die allemaal kunnen genezen en hopelijk komt dat allemaal weer goed

Ploegleider Servais Knaven
AFP

Ploegleider Servais Knaven was dan weer wel direct. "We spreken van een harde klap en zware blessures", zei hij bij de start. "We wisten meteen dat het ernstig was toen hij viel. Het zal heel lang duren vooraleer hij volledig hersteld is. Het is heel erg voor Chris zelf, al heeft hij wel nog geluk. Het gaat om breuken die allemaal kunnen genezen en hopelijk komt dat allemaal weer goed. Al zullen er veel maanden overheen gaan vooraleer hij z'n fiets weer kan aanraken. Ik ben geen dokter, maar het lijkt me wel dat zijn seizoen voorbij is. Dat kunnen we zeker wel al stellen, laten we hopen dat hij komende winter weer kan opbouwen en koersen.”

Is er vrees voor het einde van zijn carrière? "Nou, dat is altijd afwachten. Dat weet je niet en kan je nu nog niet inschatten. Chris is natuurlijk een topatleet met een enorm doorzettingsvermogen dat hem natuurlijk zal helpen om te herstellen. Ik weet niet hoe lang het herstel zal duren, maar het zal tijd vragen.”

Zes uur

Intussen heeft teamdokter Richard Usher ook gereageerd: “De operatie was een succes. Het duurde zes uur, maar het ging goed. Toen Chris deze morgen ontwaakte hebben de zorgverleners en de orthopedische specialist hem onderzocht. Ze waren heel tevreden met zijn vooruitgang.”

Froome zal nog even aan zijn ziekenbed gekluisterd blijven. “Chris zal de volgende dagen nog in het ziekenhuis blijven ter observatie, maar hij heeft al actief zijn revalidatiemogelijkheden mee besproken. Dat is erg bemoedigend.” Verder laat de dokter weten dat de Britse renner dankbaar is voor de vele steunbetuigingen en dat er in de komende dagen een mededeling van Froome zelf zal volgen.

Photo News15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc Sockeel

  Jammer dat hij dit overkomt maar nu zal de Tour kunnen doorgaan zonder topfavoriet waar van je weet dat hij boter op zijn hoofd heeft.

 • Nico Lietaert

  Op tv wordt letterlijk gezegd 8 uur. Leg uit.

 • eric maier

  Alles zal afhangen van de complexiteit van de breuken in eerste plaats. Daarna of er nog verwikkelingen komen. En dan afwachten of het been en de lengte terug in de oude positie staan. Vaak treden ongewenste er afwijkingen op, zeker met deze combinatie van breuken Heup / bekken-dijbeen.Voor een renner of gewoon een fervent fietser is een afwijking van bv 5-15 mm bijzonder hinderlijk en kost veel rendement. EN we zwijgen nog van torsie afwijkingen die nog grotere impact hebben. Ook dat kan nog.

 • ringo van der pulst

  Bij renners gaat de revalidatie vlotter omdat ze na een val beginnen te revalideren en ze de dag ervoor nog in topconditie waren.Dat is helaas niet zo voor mensen die voor hun operatie al verzwakt of niet mobiel meer waren.

 • Ronald Beintema

  Sterkte toegewenst!