Ook VTM zendt dit jaar 10 wielerwedstrijden uit

De GP Samyn, waar de onfortuinlijke Kris Boeckmans vorig jaar won, behoort ook tot de Belgian Cycling Cup
BELGA De GP Samyn, waar de onfortuinlijke Kris Boeckmans vorig jaar won, behoort ook tot de Belgian Cycling Cup
Na een onderbreking van zowat vijf jaar duikt VTM opnieuw in de Belgische wielerwereld. De commerciële zender gaat de volgende maanden liefst tien Vlaamse en Waalse wielerwedstrijden uitzenden. Die worden gebundeld in een regelmatigheidscriterium en zullen op VTM te zien zijn als de 'Belgian Cycling Cup'.

Het zijn niet de grote wielerklassiekers zoals Kuurne-Brussel-Kuurne of de Waalse Pijl, wél zogenaamde 'B-koersen' die door VTM zullen worden uitgezonden. Het gaat onder meer om 'De Grote Prijs Poeske Scherens', 'Dwars door het Hageland', 'De Heistse Pijl' en 'Binche Chimay Binche'. De 'Belgian Cycling Cup' opent op 2 maart met de 'GP Samyn'.

Het nieuwe regelmatigheidscriterium focust zich op de koersen die de doorsnee Vlaming aanspreken en waar jonge renners aan de slag kunnen. Dat is meteen ook de reden waarom VTM het Belgische wielrennen weer omarmt.

Nick Nuyens
De commerciële zender stapte enkele jaren geleden uit het wielergebeuren als onder meer sponsor van de nationale wielerploeg, zond niet langer cyclocrossen uit en bleek niet geïnteresseerd voor het wielrennen op de weg.

Nu maakt VTM handig gebruik van de kleine ruimte die de VRT-sportdienst heeft gelaten. De openbare zender besliste immers, omwille van een forse besparingsronde, om niet langer alle mogelijke koersen urenlang uit te zenden. Maar met de hernieuwde interesse van VTM zal nu zowat elke Belgische eendagswedstrijd live op tv te volgen zijn.

Het nieuwe project is een initiatief van Procycling Events, het organisatiebureau van ex-wielrenner Nick Nuyens. Jonge renners moeten erdoor worden aangemoedigd om meer te koersen tegen de gevestigde waarden. Door de wedstrijden te bundelen en renners punten te geven bij een goede uitslag, is het de bedoeling goed scorende renners extra te stimuleren om alle koersen te betwisten.

De tien wedstrijden zullen aan Waalse kant ook door de RTBF worden uitgezonden. In tegenstelling tot voetbalmatchen, die de 'normale' programmatie danig in de war kunnen sturen, zijn de wielerkoersen 's namiddags op tv te zien. VTM, dat bij elke wedstrijd zo'n anderhalf uur live zal uitzenden, rekent op 200 tot 300.000 kijkers.

"Koers beleven vanop eerste rij"
Peter Denruyter, chef sport VTM NIEUWS: "Voor VTM Nieuws/sport is de Belgian Cycling Cup vooral een project waar jonge, beloftevolle wielrenners zich meten met de toppers uit het peloton voor het oog van televisiekijkend Vlaanderen. Op die manier kan jong talent zich ontwikkelen en een stap vooruit zetten in het professionele wielercircuit. Naast het voetbal is dit voor MEDIALAAN een nieuwe, maar ook logische instap in het wielrennen."

"Onze wielerspecialisten van VTM NIEUWS zullen elke wedstrijd omkaderen met een programma dat ongeveer twee uur duurt: met een voorbeschouwing, de eigenlijke wedstrijd, in beeld gebracht volgens internationale normen en een nabeschouwing met gasten.
We doen dat in de filosofie van onze andere programma's: de kijker beleeft de koers vanop de eerste rij, met de juiste duiding en informatie rond de hoofdrolspelers van de populairste sport van Vlaanderen. "