Ook succes voor Quick.Step in Baskenland: Alaphilippe viert feest in openingsrit

De openingsrit van de Ronde van het Baskenland was een kolfje naar de hand van Julian Alaphilippe. De 25-jarige renner van Quick.Step Floors reed met Primoz Roglic weg op de slotklim en het duo gaf in de afzink hun voorsprong niet meer uit handen. In de sprint rekende de Fransman uiteindelijk af met de Sloveen. Alaphilippe is meteen ook de eerste leider.

Daags na de Ronde van Vlaanderen stond de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland op het menu. De renners kregen een lastige tocht met vijf beklimmingen onder de wielen geschoven. Het sein voor Thomas De Gendt om er nog eens een lap op te geven. Onze landgenoot van Lotto-Soudal maakte op de tweede helling de oversteek naar de kopgroep.

De Gendt dook de finale met vier compagnons in. Zijn metgezellen: Jonathan Lastra, Dario Cataldo, Amanuel Ghebreigzabhier en Aitor Gonzalez. Met nog dertig kilometer voor de boeg had het vijftal een voorgift van 45 tellen op de grote meute. Niet voldoende, zeker met de Alto de Aia (9,5 km aan 3,4%) en de Elkano Gaina (2,4 km aan 9%) nog in het verschiet.

Niet veel later waren De Gendt en co er dan ook aan voor de moeite. Geen nieuwe ‘Thomas De Gendt-dag’ dus vandaag. Voor wie was het dan wel prijs? Kanshebbers genoeg. Mikel Landa, Nairo Quintana, Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Michal Kwiatkowski, Richie Porte, Dylan Teuns, Julian Alaphilippe, Ilnur Zakarin, Rui Costa, Michael Matthews, Diego Ulissi, Primoz Roglic en Rigoberto Uran waren allemaal van de partij. Niet min.

Sterke Vanendert

Op de slothelling trok Roglic het tempo flink de hoogte in. Enkel Quintana en Alaphilippe waren in staat de gewezen schansspringer bij te benen. Niet veel later ging het ook voor Quintana te snel, terwijl Jelle Vanendert iets verderop indruk maakte. Onze landgenoot bereikte als vierde de top van de steile Elkano Gaina. Knap.

Roglic en Alaphilippe hadden boven een bonus van meer dan twintig seconden. Voldoende. Een sprint met z’n tweeën in de straten van Zarautz. Daarin toonde de Fransman zich nipt sneller dan de Sloveen. Zege nummer 22 voor de troepen van Quick.Step Floors. Over een indrukwekkende seizoensstart gesproken. Vanendert finishte als eerste Belg op de achtste plek. Alaphilippe rijdt morgen logischerwijs rond in de gele leiderstrui.

Alaphilippe: "Zege geeft me vertrouwen"

Vorig jaar kende Alaphilippe pech op het einde van de openingsrit, een lekke band op 3,5 km van de meet nekte zijn kansen toen hij met een kleine bonus voorop reed. Nu kon hij wel de klus klaren en had hij zijn revanche beet. "Dat voorval vorig jaar was een spijtige zaak", zei hij. 

"Ik kwam daarna ook nog ten val in de vijfde etappe (waarna hij uit de wedstrijd moest stappen en met knieperikelen zijn voorjaar en Tour de France in het water zag vallen, red.). Nu heb ik een fijne ervaring te pakken met deze zege en ben ik blij dat ik hier koers. Dit is een mooie wedstrijd, die elke dag een verrassing in petto heeft."

"Ik ben blij met de zege, want ik wist na Parijs-Nice en Milaan-Sanremo niet goed wat ik moest verwachten van mijn conditie. Ik heb hard gewerkt om mijn beste vorm te bereiken en zo'n zege geeft je dan wel vertrouwen. We hadden de finale van deze etappe verkend en dat speelde zeker in mijn voordeel op het eind."
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Berthie Gijsen

    Dat kan alleen maar omdat VALVERDE er niet bij is!Hebben ze VALVERDE betaald om niet mee te doen aan de Ronde van Vlaanderen?

  • jans van Oosten

    Geen Belg die wint? Zeker doping! Zag je dat schuim niet uit zijn mondhoeken komen? Hier klopt iets niets!

Video