Ook prijs voor Quick.Step in Handzame Classic: verrassende Hodeg knalt naar zege

BELGA
Alvaro Hodeg heeft de achtste editie van de Handzame Classic op zijn naam geschreven. De 21-jarige Colombiaan van Quick.Step Floors toonde zich de snelste in een massaspurt. Kristoffer Halvorsen finishte als tweede. Pascal Ackermann maakte de top drie compleet.

De Handzame Classic maakt geen deel meer uit van de Napoleon Games Cycling Cup, maar is nu een ééndagswedstrijd buiten categorie van de UCI Europe Tour. Geen grote kanonnen aan de start, aangezien Milaan-Sanremo morgen op het programma staat. Het deelnemersveld kleurde dan ook vooral Belgisch, met Timothy Dupont, Kenny Dehaes en Baptiste Planckaert als uithangborden. Hun grootste concurrenten: Kristoffer Halvorsen, Adam Blythe, Erik Baska, Moreno Hofland en de pijlsnelle Fabio Jakobsen, afgelopen woensdag nog aan het feest in Nokere Koerse.

De vorige edities van de Vlaamse klassieker eindigden steeds op een massasprint. Ook dit jaar maakten de renners zich op voor een sprintersfestival, ondanks dat het parcours pittiger werd gemaakt. Hoe dan ook: na een dik halfuur gingen negen renners hun geluk beproeven. Onze landgenoten Dennis Coenen en David Boucher werden vergezeld door Gatis Smukulis, Oscar Riesebeek, Peter Koning, Adrian Kurek, Bryan Nauleau, Florian Stork en Maikel Zijlaard.

Het negental kreeg wat speelruimte, maar door de werken van Quick.Step Floors, Katusha en Lotto-Soudal werd de voorsprong van de dappere avonturiers stevig teruggeschroefd. Met nog elf kilometer voor de boeg werden de laatste vluchters dan ook op tijd ingerekend. Kortom: de massasprint was onvermijdbaar. Quick.Step-Floors probeerde het bedje te spreiden voor Jakobsen, maar plots snelde diens ploegmakker Alvaro Hodeg iedereen voorbij. Straffe zege voor de 21-jarige Colombiaan. De nieuwe Gaviria? Halvorsen werd tweede, Ackermann vervolledigde de top drie.

Photo News

Alvaro Hodeg dankt ploegmakkers na zege

"Woensdag werkte iedereen voor Fabio Jakobsen. Vandaag mocht ik mijn kans gaan. En ik ben blij dat zowel Fabio als ikzelf het konden afmaken", lachte Alvaro Hodeg. "De ploeg heeft de hele wedstrijd onder controle gehouden. Er was die lange vlucht en eens we de kloof hadden gedicht zorgden mijn ploegmakkers er voor dat niemand nog de massasprint kon ontlopen. En dan mocht ik mijn kans gaan. Ik ben blij dat ik het vele werk van mijn ploegmakkers heb kunnen afronden. Ik reed natuurlijk wel met wat druk op de schouders maar dat is nu eenmaal logisch in een team als dat van Quick-Step Floors. Iedereen in onze ploeg kon hier winnen. Kijk maar naar de deelnemerslijst. Cavagna, Jakobsen, Lampaert, Sénéchal, Martinelli en Serry. Allen kunnen een gooi doen naar de zege", stelde Alvaro Hodeg.

Alvaro Jose Hodeg Chagui kwam er tijdens de massasprint op het gepaste moment uit. "Ik zag die renner van BORA-Hansgrohe, Pascal Ackermann, van heel ver aan gaan. Ik denk dat het toen nog zowat 350 meter van de meet was", vervolgde Alvaro Hodeg. "Ik hield me nog wat op de achtergrond en ben op zowat 200 meter voor de eindmeet op kruissnelheid gekomen. Niemand slaagde erin mij nog te remonteren zodat ik mijn eerste grote zege van het seizoen boekte. Dat dankzij mijn teamgenoten. Dat moet ik zeker vermelden", straalde de Colombiaan.

BELGA

Kristoffer Halvorsen grijpt maar net naast tweede zege

Kristoffer Halvorsen (Team Sky) kwam dicht bij een tweede zege op rij, maar moest in de sprint zijn meerdere erkennen in de Colombiaan Alvaro Hodeg. "Natuurlijk ben ik ontgoocheld dat ik niet win", reageerde de 21-jarige Noor. "Ik had hier zo graag voor de tweede opeenvolgende keer op het hoogste schavotje gestaan."

"De laatste 25 meter was ik eraan voor de moeite. Hodeg ging me voorbij. Dat hij snel is, wist ik al van de Ronde van de Toekomst van vorig jaar. Mijn komende programma ken ik nog niet helemaal. Wellicht rijd ik de Driedaagse De Panne, maar dat moeten we nog eens bespreken met de ploeg en mijn coach."

Pascal Ackermann was de man die organisator Bert Pattyn had aangestipt als laureaat. De 24-jariger Duitser leek ook op weg naar de zege, maar verloor in het zicht van de eindmeet snelheid en zag zich nog geremonteerd worden door Halvorsen en Hodeg. "Ik ben van veel te ver op kop gekomen", besefte Ackermann. "Ik kon niet anders dan doorgaan, maar voelde dat mijn snelheid afbotte en zo werd ik pas derde. De aanzet naar de sprint verliep redelijk hectisch. De kleinere ploegen mengden zich, want voor hen is dit een soort wereldkampioenschap. Ik rijd nu de Driedaagse De Panne en dan de E3 Harelbeke. Met de intentie om me daar opnieuw te laten opmerken."
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verhelst

  Wedstrijdje zonder echter toppers, tweede garnituur aan de start.

 • wim rooyakkers

  Eigenlijk zijn er maar twee ploegen.quickstep voor het voorjaar en sky voor de grote ronden.

 • rik cappelle

  En alle andere managers staan erbij en kijken ernaar en Lefevere loopt er steeds mee weg. Niemand komt nog maar aan de enkels van Patrick Lefevere. De Pep Guardiola van het wielrennen. En QS het Barca.

 • Florent Marien

  Waar zitten toch die Belgische spurters?

 • Ronny Popelier

  Opnieuw mooie sprint overwinning voor Quickstep met de jonge Alvaro, voor wie de tel kwijt is, quickstep floors C team zit nu reeds aan 18 overwinningen. Sterke ploeg zoniet de sterkste ploeg in het peloton. Sterk Quickstep.