Ook Gilbert en Van Avermaet verkennen woensdag de Omloop

Jef Van Meirhaeghe namens Topsport Vlaanderen in Oman.
GETTY Jef Van Meirhaeghe namens Topsport Vlaanderen in Oman.
Het wordt druk woensdag op het parcours van de Omloop Het Nieuwsblad. Naast Topsport-Vlaanderen, Wanty-Groupe Gobert en Lotto-Soudal zal ook BMC dan het parcours van de openingsklassieker verkennen.

"Wij blazen verzamelen aan het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx op de Gentse Blaarmeersen. Van daaruit gaat het met de wagens naar de buurt van de Haaghoek waar wij op het parcours zullen komen", geeft sportdirecteur Walter Planckaert mee. "Wij gaan dan zowat 90 kilometer afmalen. Deze verkenning is traditie geworden maar voor sommigen is het toch goed om eens op die wegen te gaan dokkeren. Ik denk daarbij aan Oliver Naesen die aan zijn eerste Omloop begint. Voor hem is het dus allemaal vrij nieuw."

"Aan de Molenberg waren wat werken. Het is ook goed om daar zeker eens een kijkje te gaan nemen", vervolgt Planckaert. "De verkenning zal gebeuren met maximum tien renners. In een voorselectie was er sprake van Sander Helven en Bert Van Lerberghe maar die zijn beiden ziek en staan dus thans met een groot vraagteken achter hun naam. Ik wil bovendien ook Hans De Clercq nog eens spreken om te horen wie goed of minder goed is na de Ronde van Oman. De definitieve selectie voor de Omloop zal dus wellicht woensdagavond, na de verkenning, gebeuren."

Björn Leukemans is het speerpunt van Wanty
Tim De Waele Björn Leukemans is het speerpunt van Wanty

Beschermde rol Leukemans
Ook Wanty-Groupe Gobert gaat woensdag de baan op. "We gaan in Geraardsbergen het parcours op en zullen dan de resterende 100 kilometer tot aan de eindmeet rijden", geeft Hilaire Van Der Schueren mee. "In feite is er niet zoveel gewijzigd aan het parcours maar het is toch goed om alles eens te gaan bekijken. Misschien in mindere mate voor onze Belgen die met de streek vertrouwd zijn, maar zeker voor onze Italianen Mirko Selvaggi en Marco Marcato voor wie het draaien en keren aan de Haaghoek niet simpel is. Die laatste twee genieten, samen met Björn Leukemans, een beschermde rol binnen de ploeg."

"Over de paraatheid van Jérôme Baugnies tast ik nog wat in het duister", gaat Van Der Schueren verder. "Is die volledig fit, dan mag hij meteen de dubbel, met dus ook Kuurne-Brussel-Kuurne afwerken. Frederik Veuchelen zal dat ook doen, net als Marco Marcato en Mirko Selvaggi. Bij ons is de kop er na de zege van Roy Jans in de Ster van Besseges af zodat we toch iets meer ontspannen naar het openingsweekend in eigen land kunnen trekken. Wij hebben er een schitterende Ronde van de Algarve opzitten, met een sterke Björn Leukemans, en dat stemt me alvast zeer positief."

Tim De Waele

In alle rust voorbereiden op openingsklassieker

"Onze buitenlandse renners arriveren morgen in België en op woensdag staat een parcoursverkenning gepland", aldus persverantwoordelijk Isaura Van Lancker. "De renners, bij wie dus ook kopmannen Philippe Gilbert en Greg Van Avermaet, vertrekken om 10u15 en zullen de laatste 130 km van het parcours afwerken en eindigen op het Sint-Pietersplein." Daarna gaat het terug richting het ploeghotel in Kortrijk waar de ploeg zich in alle rust kan voorbereiden op de Vlaamse openingsklassieker.