Exclusief voor abonnees

Onze columnist Michel Wuyts stelt alternatieve kalender voor: "Wie gaat een rondecircus van een paar duizend man drie weken opvangen?"

Michel Wuyts over de koerskalender.
PN Michel Wuyts over de koerskalender.

"Koersen wij überhaupt nog wel, dit jaar?" Tiesj Benoot stelt een terechte vraag. Die doemgedachte dwaalt ook al een paar dagen door mijn hoofd. Virologen beweren dat een vaccin niet voor volgend jaar beschikbaar zal zijn. Volksverplaatsingen moeten tot dan vermeden worden. Microbioloog Herman Goossens voegt daaraan toe dat als mensen weer gaan reizen een tweede aanvalsgolf van corona niet uitgesloten is. Universiteiten openen hun aula's dit academiejaar niet meer. Het EK voetbal schuift op. Logisch denken zegt mij dat van een Giro en een Tour in het voorziene tijdvak geen sprake kan zijn. Zelfs zonder publiek is koersen utopisch denken. Wie gaat een rondecircus van een paar duizend man drie weken opvangen? Ik kan me niet voorstellen dat de betrokken leiders, Conte en Macron, die verpletterende verantwoordelijkheid willen dragen. Vooruitzien leert mij dat de Vuelta al op 15 augustus in Utrecht van stapel loopt. Mark Rutte kan misschien een 'ja' overwegen, Pedro Sánchez zie ik dat vanuit Madrid niet doen. Hoe ga je overigens in het wielergekke noorden - waar de Vuelta bijna drie weken doortrekt - een afschermplicht afdwingen? De wielerminnaar in me smeekt om een opening naar topsport, de realist voorspelt een langdurig proces in een zo goed mogelijk herstel van de wereldvolksgezondheid. 

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
 • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Johan Maddens

  Lois Verdonk, probeer dan zijn plaats in te nemen van Wuyts , en daar eventjes een 5 tal uren uitleg te geven . Succes !

 • Lois Verdonk

  Een ideaal moment om te stoppen en ons eindelijk te verlossen van dat infantiel geleuter van Wuyts.

 • Elle Devee

  Er zijn nu even belangrijker zaken dan koers en voetbal.

 • Michael Naassens

  Akkoord maar het zijn allemaal profs en moeten betaald worden zonder wedstrijden geen inkomsten. Kan me niet voorstellen dat jij een jaar zonder inkomsten zou kunnen leven?

 • De Craecker Freddy

  stop alle wieler en voetbal evenementen tot het einde van het jaar volksgezondheid veel belangrijker