Onverharde wegen, 'halve' Mont Ventoux en 31 cols: welkom in Parijs-Nice 2016

Twitter Paris-Nice
Staat u ook al te trappelen voor een nagelnieuw wielerseizoen? Indien (nog) niet dan voelt u het misschien wel kriebelen na het zien van het parcours van Parijs-Nice (6-13 maart) 2016. De 74ste editie van de 'Koers naar de Zon' belooft een langgerekt spektakelstuk van een week te worden. 1290 kilometer koers met 31 beklimmingen, grindwegen à la de nu al mythische Strade Bianche, de introductie van de col La Madone d'Utelle én de legendarische Mont Ventoux tot Chalet Reynard. Smullen!

Vorig jaar ging Richie Porte met de eindzege aan de haal, wie straks op het hoogste trapje staat, zal serieus afgezien hebben. Beginnen doen we net als vorig jaar met een proloog. De opdracht in Conflans-Sainte-Honorine is 6,1 kilometer lang en vormt een opwarmertje voor het serieuze werk. De eerste rit in lijn tussen Condé-sur-Vesgre en Vendôme stuurt het peloton al meteen over verraderlijke grindwegen. Niet lek rijden en overeind blijven, lijkt daar de boodschap.

"Het parcours is zo gevarieerd dat elke renner er uit de voeten moet kunnen. De eerste twee ritten bijvoorbeeld kunnen, naargelang de weersomstandigheden, uitmonden in kleine klassiekers", klinkt het bij de organisatie. En zo komen we bij dag drie met aankomst in Commentry na 214 kilometer. In principe mogen de sprinters zich eens flink uitleven, al kan de wind een stevige spelbreker worden. Ze kunnen die gouden kans trouwens maar beter grijpen want één dag later mogen de explosieve types hun wapengeschut laden voor een leuke clash op de venijnige Mont Brouilly.

Na een typische overgangsrit van Juliénas naar Romans-sur-Isère waarin de vrijbuiters mogen proberen om de snelle mannen een peer te stoven, is het tijd voor het echte werk. Dag vijf gidst onze stoere patriotten richting een halve beklimming van de Mont Ventoux vanuit Bédoin. Klauteren doen we weliswaar 'maar' tot Chalet Reynard - 9,5 kilometer aan 9,3% - maar zo vroeg in de etappe kan dat toch zwaar op de maag vallen. In de finale wachten vervolgens nog drie bulten van tweede categorie richting bivakplaats Salon-de-Provence.

De beslissing zal natuurlijk vallen in het slotweekend met op zaterdag de traditionele koninginnenhap. Over een strijdtoneel van 177 kilometer tussen Nice en La Madone d'Utelle zullen alle maskers afvallen. De neofiet van een col zal de klassementsmannen tot het uiterste drijven. In 15,3 kilometer trekken en sleuren richting de top aan gemiddeld 5,7% overwinnen de berggeiten 1.165 hoogtemeters.

De slotdag speelt zich naar goede gewoonte af in het zonnige Nice. Na vijf beklimmingen van zwaarder en iets lichter allooi én twee tussensprints volgt met de Col d'Èze het smakelijke toetje. Na net geen acht kilometer bergop aan nog eens 5,7% kennen we de opvolger van onze Tasmaanse vriend Richie Porte. De Australische veelwinnaar - straks niet langer bij Sky, wel bij BMC - troefde vorig jaar de toenmalige wereldkampioen Michal Kwiatkowski en de Sloveen Simon Spilak af. Onze landgenoot Tim Wellens haalde nog net de top-10.

Boonen aangekondigd
Verschillende renners hebben ondertussen hun aanwezigheid al bevestigd. Tweevoudig winnaar Richie Porte (2013 en 2015) en Alberto Contador (2007 en 2010) lijken voor het eindklassement een zware klant te zullen hebben aan Fabio Aru (winnaar van de Vuelta in 2015). Snelle mannen als John Degenkolb, Marcel Kittel en Alexander Kristoff zullen het in de sprint tegen elkaar opnemen. Aan Belgische zijde wordt ook Tom Boonen aangekondigd.

Het volledige rittenschema:
Zondag 6/3 (proloog): Conflans-Sainte-Honorine - Conflans-Sainte-Honorine, 6.1 km
Maandag 7/3 1ste rit: Condé-sur-Vesgre - Vendôme 195 km
Dinsdag 8/3 2de rit: Contres - Commentry 214 km
Woensdag 9/3 3de rit: Cusset - Mont Brouilly 165,5 km
Donderdag 10/3 4de rit: Juliénas - Romans-sur-Isère 193,5 km
Vrijdag 11/3 5de rit: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Salon-de-Provence, 198 km
Zaterdag 12/3 6de rit: Nice - La Madone d'Utelle 177 km
Zondag 13/3 7de rit: Nice - Nice 141 km

PHOTO_NEWS
Tim De Waele