Ontsnappingskoning slaat weer toe: De Gendt wint openingsrit Ronde van Catalonië na fenomenale solo

AFP
Thomas De Gendt heeft op fenomenale wijze de openingsrit in de Ronde van Catalonië gewonnen. Onze landgenoot van Lotto-Soudal rondde een solo van zo’n zestig kilometer succesvol af. De Gendt is logischerwijs ook de eerste leider in de Spaanse rittenkoers.

De renners kregen in de Ronde van Catalonië meteen een verraderlijke rit voorgeschoteld. Op het menu: een tocht van 164 kilometer mét onder meer drie hellingen van eerste categorie. Spek voor de bek van ontsnappingskoning Thomas De Gendt. Onze landgenoot van Lotto-Soudal trok met Alexis Gougeard, Ángel Madrazo, Huub Duyn, Álvaro Cuadros en Luis Ángel Maté in het offensief.

Photo News

Dat de Spaanse rittenkoers De Gendt ligt, is geen geheim. De ‘Schorpioen van Semmerzake’ wist er in het verleden drie knappe ritzeges te boeken en was ook vandaag gebrand op een nieuw huzarenstukje. De Gendt toonde zich vooraan de betere klimmer, greep de meeste bergpunten én gooide op liefst zestig kilometer van de streep iedereen overboord.

Vervolgens bleef de turbo van de Belg op volle toeren draaien, het peloton verloor almaar meer terrein. Op dertig kilometer van de finish bedroeg het verschil 4 minuten en 30 seconden. ’t Was weer zo’n dag. Een ‘Thomas De Gendt-dag’.

In de slotfase knabbelde de grote meute aan de voorsprong van onze landgenoot, maar zijn zege kwam niet meer in gevaar. Zijn vierde triomf in Catalonië was een feit. En of hij in goede doen is: eerder deze maand veroverde hij ook al de bergtrui in Parijs-Nice.

De Gendt: “Geloofde er eerst niet in”

“Het was heel hard”, aldus De Gendt in een eerste reactie. “Op de voorlaatste steile klim bleven enkel Maté en ik over. Maar ik had het gevoel dat hij vandaag niet zo goed was, dus besloot ik aan te vallen. Vanaf dan stond ik er natuurlijk wel alleen voor. Eerst geloofde ik er niet in, maar mijn voorsprong op het peloton bleef min of meer hetzelfde.”

“Toen ik solo ging, was het een kwestie om volle bak naar de finish de rijden. Op de limiet. Dit is mijn stijl om te winnen en dat is nooit gemakkelijk”, vervolgde De Gendt, die zijn vierde ritzege in Catalonië boekte. “Ik hou van deze wedstrijd. Ik train vaak in Spanje en heb de mensen hier graag. ’t Is ook de achtste keer op rij dat ik in deze ronde start en ik presteer hier telkens goed.”

Photo News

Uitslag (top 10)

1. Thomas De Gendt (Bel/LTS) de 164.0km in 4u14:32 (gem. 38.658985km/u)
2. Maximilian Schachmann (Dui/BOH) op 02:38
3. Grega Bole (Sln/TBM) 02:42
4. Michael Matthews (Aus/SUN) 02:42
5. Mikel Bizkarra (Spa/EUS) 02:42
6. André Greipel (Dui/PCB) 02:42
7. Daryl Impey (ZAf/MTS) 02:42
8. Egan Bernal (Col/SKY) 02:42
9. Jay McCarthy (Aus/BOH) 02:42
10. Damiano Caruso (Ita/TBM) 02:42 

Photo News
AFP
AFP
AFP
AFP
AFP53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jurgen de noor

  Ik lees soms, peloton heeft zich misberekend. Als thomas voorop rijdt wordt er niet gerekend. Het peloton rijdt vollen bak, maar tis frustrerend om te moeten vaststellen dat hij zelfs uitloopt.. das vree ontmoedigend. Valverdes ploeg stopte met achtervolgen, iemand anders geinteresseerd om zich (voor niks) stuk te rijden? TDG is een baas als hij a bloc rijdt.

 • Wouter Van de Walle

  Wat een fenomeen toch

 • Henri Hendrickx

  Bolletjes zal niet lukken in de tour, die 'krijgt' sowieso Alaphilippe als Fransoos.. Maar ja, De Gendt is een klasbak!

 • Dirk Van Den Bossche

  De enige echte Lotto renner met ballen , die durft aanvallen en niet constant zit te rekenen. Ze zeggen dat hij weinig wint. Rit in Tour ,Giro , Vuelta en zijn kopman 1 zege vorig jaar Strade Bianchi. Geef mij dus maar een Thomas

 • Lucaz Keizer

  Voorbeeld voor veel atleten! Proficiat Thomas.