Ontgoochelde Roelandts: "Te zelfzeker in de sprint"

PHOTO_NEWS
"De ontgoocheling is heel groot", gaf Jürgen Roelandts (Lotto Soudal) toe nadat hij in Tervuren net naast een tweede Belgische titel greep. In 2008 kreeg de 29-jarige Roelandts de driekleur wel om de schouders.

"Ik had hier heel graag gewonnen en opnieuw Belgisch kampioen geworden,maar dat heeft niet mogen zijn", reageerde Roelandts. "We waren met zes man in de vroege kopgroep als het sterkste blok vertegenwoordigd. Natuurlijk werd er naar ons gekeken en moesten wij de wedstrijd dragen. We zijn dan met drie man voorop geraakt. Tosh Van der Sande, Preben Van Hecke en ikzelf. Eerder al was ik ook al eens mee met een poging, maar toen lieten we ons bewust inlopen. Ditmaal niet."

Ik verloor op twee ronden van het einde Van der Sande en met Van Hecke maalde ik de resterende kilometers af", ging Roelandts verder. "Toen ik die omvangrijke groep zag wegrijden in het begin van de wedstrijd achtte ik het nodig om mee te glippen. Je wist maar nooit. Wij hadden immers een goede vertegenwoordiging in dat gezelschap en daarin kon ik rustig de kat uit de boom kijken. Misschien was ik wel wat te zelfzeker in de sprint. Ik ging aan op 200 meter van de finish, maar voelde me helemaal blokkeren. Misschien zat de warmte daar voor iets tussen. Ik ging inderdaad even naar rechts, maar dat is een reactie die elke sprinter in zich heeft. De deur zou ik echter nooit volledig dicht gedaan hebben."

BELGA

"Meest ondankbare plaats"

De verslagenheid was dus groot bij Jürgen Roelandts onmiddellijk na de aankomst. Ook uittredend kampioen Jens Debusschere kon hem niet opbeuren. "Ik kreeg geen woord uit Roelandts toen ik bij hem ging. Hij had zijn hoofd op het stuur liggen. Ik wist meteen dat het beter was hem met rust te laten. Het zal zuur geweest zijn, die tweede plaats", gaf Debusschere mee.

"Die vroege vlucht was niet echt een plan bij ons. Wij sloten immers mee aan met de rest en dan brak het en waren wij weg met 25 man. Het bleek achteraf wel een goede zet te zijn. Toen ik hoorde dat Roelandts en Van Hecke mochten uitmaken wie Belgische kampioen zou worden, dacht ik dat hij zijn tweede titel zou binnen halen, maar hij werd tweede. De meest ondankbare plaats. Ik had hem deze titel zeker gegund. Men kan ons geen tactische fouten verwijten. Wij reden met de ploeg de juiste wedstrijd en domineerden dit BK."