Onderzoek van laptop ex-dokter Team Sky toont aan: “Freeman bestudeerde medisch effect testosteron”

Dr. Richard Freeman.
Getty Images Dr. Richard Freeman.
Dokter Richard Freeman verzamelde medische en wetenschappelijke informatie over het effect van testosteron voor duursporters. Dat blijkt uit onderzoek van de laptop van de Britse ex-dokter van Team Sky en British Cycling.

Richard Freeman staat tijdens hoorzittingen van de British General Medical Council in Manchester terecht voor mogelijke medische wanpraktijken toen hij als wielerarts actief was bij Sky en de Britse nationale ploeg.

De dokter bestelde in april 2011 dertig verpakkingen Testogel, dat is een testosteronpreparaat. Die bestelling kwam er, zo verklaarde hij twee weken geleden, nadat hij door zijn baas Shane Sutton onder druk werd gezet. Freeman zei dat Sutton erectieproblemen had.

Zijn wetenschappelijke belangstelling in het effect van testosteron op de prestatie van duursporters, geeft nu een andere lezing van het verhaal.

Woensdag getuigde professor David Cowan, een Britse anti-dopingexpert, dat Richard Freeman wel “erg veel interesse had in het monitoren van de testosteronspiegel van renners”. Freeman had volgens professor Cowan een “grote kennis terzake”.

Voorlopig blijkt niet dat Freeman renners ook met testosteron heeft behandeld. (MG)
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  het is een dokter, het lijkt me zeer normaal dat hij 1) de wetenschappelijke onderzoeken doorneemt ivm hormonenwaarden. 2) dat hij ook de waarden opvolgt van d erenners, want een laag testosteron niveau - vooral vrij testosteron, duid op sterke vermoeidheid en dan dient de renner een relatieve rustperiode in te lassen. Het is dus weer gebakken lucht waarmee British General Medical Council uitpakt. Welke arts bestudeert dat niet ? Het is een onderdeel van hun vak en studies. Gebakken lucht dus

 • Etienne Callebout

  Waar er rook is er vuur , we zijn niet naïef .

 • wim helsen

  Hetgene iedereen die geen fan van wielrennen is al lang wist. Heel die sport is 1 grote zeepbel

 • PLANCKAERT Johan

  Dat sky al jaren verdacht is dat weten we al lang. Hoe zou anders een bonenstaak als froome betere wattages had dan bvb armstrong? Toch zeker niet op suikerwater....

 • Rudy Devolder

  Zal niet,heel de wereld weet dat dit knoeide en de wereldwereld bedriegt.