Ondanks screening stierf Jarne Lemmens (15) aan hartfalen

Jarne Lemmens
VTM Jarne Lemmens
De 15-jarige wielrenner Jarne Lemmens is overleden aan hartfalen. Dat heeft een autopsie uitgewezen. 

De renner van Avia-Rudyco-Janatrans uit Opwijk overleed in de nacht van zondag op maandag in zijn slaap. Hij is de derde jonge wielrenner in amper dertien maanden die plots overlijdt. Jarne Lemmens had bij de start van het seizoen nog een cardiogram laten nemen zodat hij een wedstrijdlicentie van de Belgische Wielerbond kon verkrijgen. “Daar waren geen afwijkingen aan het licht gekomen”, zegt zijn vader. Wanneer iemand op jonge leeftijd plots sterft, gaat dat volgens cardioloog Pedro Brugada vaak om het Brugada-syndroom: een erfelijke aandoening die door hem werd ontdekt en die zorgt voor een storing in de prikkels van het hart. Die aandoening komt niet altijd aan het licht bij een cardiogram. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric maier

  sterkte. De ware toedracht van het hartfalen is lastig te achterhalen. Een virus kan de oorzaak zijn van de verstoorde electro impuls van het hart, maar ook medicatie bij een luchtwegenontsteking (oa diverse breedspectrum antibiotica is vaker het geval). In elk geval te jong heengegaan.

 • eric maier

  Dat hartfalen kan door een bloedklontertje komen ten gevolge van een val tot zelfs weken voor het spijtig overlijden. Dat is nadien moeilijk terug te vinden maar vaak vermoed men wel dat zulk voorval de aanleiding tot hartfalen kan zijn. Anderzijds kan een virus de electr. impuls van het hart ontregelen, en of bepaalde antibiotica. Bij hard cardio-belastende sporten zoals wielrennen kan dat sneller opspelen, helaas vaak met slechte afloop. Ook ik heb wielrennervrienden verloren op deze manier

 • Joel Ricour

  Sterkte aan familie en vrienden!

 • PATRICIA VERDYK

  Mijn oprechte deelneming.Onze jongste zoon ben ik ook verloren aan hartfalen.Hij was 18 en voetballer.Het is bijna 11 jaar geleden en toch lijkt het pas gisteren. Heel veel moed en sterkte aan familie en vrienden van Jarne.