Olympische wegrit Rio 2016 heeft kasseien en lange klim

ANP
Het parcours van de olympische wegrit op de Spelen in Rio de Janeiro 2016 telt een twee kilometer lange kasseistrook. Dat maakte de Internationale Wielerunie (UCI) gisterenavond bekend.

Het parcours werd uitgestippeld door de UCI en het organisatiecomité. De mannen krijgen 256,4 kilometer voorgeschoteld, de vrouwen 130,3 kilometer. In het Flamengo Park liggen zowel de start als de aankomst. Onder meer de bekende stranden van Copacabana en Ipanema worden aangedaan.

Het Grumari Circuit, dat door de mannen vier en door de vrouwen één keer afgelegd wordt, telt een kasseistrook van twee kilometer. Verder moet het peloton over twee klimmetjes, de Grumari (1,2 km met een gemiddeld stijgingspercentage van 7 procent) en de Grota Funda (2,1 km aan gemiddeld 4,5 procent).

De olympische wegrit voor mannen, in 2012 gewonnen door de Kazach Alexander Vinokourov, vindt op zaterdag 6 augustus plaats. Een dag later is het de beurt aan de vrouwen. De tijdrit is voorzien voor 10 augustus. Die olympische tijdrit, die ook over de Grumari trekt, wordt verreden op een circuit van 29,8 kilometer (twee rondes voor de mannen, één ronde voor de vrouwen).