Nys ongerust: "Binnen een aantal jaar staan we aan de rand van de afgrond"

BELGA
Sven Nys maakt zich zorgen. De Kannibaal uit Baal brak gisteren op Twitter een lans voor een verandering in de aanpak rond de Belgische wielerclubs. "Als het beleid niet herzien wordt, dan staan we binnen enkele jaren aan de afgrond", klinkt het.

Sven Nys heeft het wielerhart op de juiste plaats. De voormalige veldrijder en grote man achter het Sven Nys Cycling Center is druk in de weer met de toekomst van het Belgische wielrennen. De man uit Baal ziet problemen rond de werking van wielerclubs en trekt daarover bij Sporza aan de alarmbel. 

"Ik sta nu aan de andere kant van het wielrennen en merk fel dat heel wat wedstrijden verdwijnen en dat wielerclubs het moeilijk hebben en vaak gefrustreerd zijn. In mijn buurt waren er vroeger in elk dorp wedstrijden, nu schiet daar niets meer van over. Dat is allemaal aan het verdwijnen", klinkt het op de site van Sporza. 

Volgens Nys moet er daarom meer ingezet worden om de vrijwillige medewerkers van diverse wielerclubs tevreden te houden. "Clubs moeten voor hun inspanningen beloond worden", aldus de Kannibaal. Concreet denkt Nys daarvoor aan een opleidingsvergoeding ter compensatie van het verlies van plaatselijke wielertalenten. Zo blijven clubs over nieuwe financiële middelen beschikken om wedstrijden te organiseren en talenten op te leiden."

Net daar knelt het schoentje volgens de ploegleider van Telenet-Fidea. "De wielersport begint bij de basis, je kunt niet alleen topploegen hebben. Als we die onderbouw niet meer hebben, zullen we op den duur ook geen toppers meer hebben. Als we nu dezelfde fouten blijven maken, gaan we op termijn allemaal de afgrond in. Dat doet pijn aan mijn hart."

TDW57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc TIMMERMANS

  Opleidingsvergoedingen zijn illegaal in België, punt.

 • bob jansens

  tja men zou al eens kunnen beginnen met al die ex-profs die tegen fikse vergoeding op TV komen gewoon van het scherm weg te halen... Wat heeft bv Sven Nys als co-commentator te zoeken in de Ronde van Frankrijk, of zelfs in een 'gewone' wegwedstrijd? Hoeveel koersen heeft hij op de weg gewonnen?

 • jes jespers

  Inderdaad, hij is aan het solliciteren, beseft dat ploegleider/manager niks voor hem is.

 • Gaston FOUBERT

  Toch simpel op te lossen door de overnemers de opleiders (kleine clubs) te doen betalen voor hun werk. Voetballers laat men rijpen bij kleinere ploegen, waarom kan dat niet in de wielersport?

 • Karel Valgaern

  Die opleidingsvergoeding zal dan moeten komen van de hoge lonen binnen het wielrennen of van de grote teams toch? Want zij zijn het uiteindelijk toch die profiteren van die opleidingsvergoedingen...