Noorse beer Kristoff mag nu ook in Oman een feestje bouwen

Alexander Kristoff haalt het voor Andrea Guardini en lijkt helemaal klaar voor het werk op Vlaamse bodem.
Eurosport Alexander Kristoff haalt het voor Andrea Guardini en lijkt helemaal klaar voor het werk op Vlaamse bodem.
De derde etappe in de Ronde van Oman was een kolfje naar de ijzersterke hand van Alexander Kristoff. De 27-jarige sprinter van het Russische Katusha was in Al Mussanah Sports City de Italianen Andrea Guardini (Astana) en Matteo Pelucchi (IAM Cycling) te snel af. Tom Boonen was onze eerste landgenoot op een tiende stek. Voor Kristoff - vorig jaar winnaar van Milaan-Sanremo - is het al zijn vierde overwinning van het nog jonge seizoen. In de Ronde van Qatar mikte hij drie keer in de roos en griste hij het puntenklassement mee. Toch is er volgens de Noor nog werk aan de winkel. "Ik moet de komende weken nog wat sterker moet worden op de hellingen als ik wil meedoen in die echte klassiekers." De Zwitser Fabian Cancellara - gisteren de sterkste en snelste - behoudt de rode leiderstrui.

Ook in Oman werd stilgestaan bij het overlijden van oud-wereldkampioen Claude Criquielion. Leider in de stand Fabian Cancellara nam samen met Tom Boonen en Eddy Merckx vlak voor de start plaats op de eerste rij om Criquielion te herdenken.

Snikhete bedoening
Onder een loden zon die het kwik richting een broeierige 38 graden stuurde was het alweer onze jonge landgenoot Jef Van Meirhaeghe (Topsport Vlaanderen-Baloise) - de derde dag op rij al - die een hoofdrol opeiste. Ook dit keer werd hij geassisteerd door zijn ervaren ploegmaat Preben Van Hecke. De derde man aan boord was Alessandro Tonelli van Bardiani-CSF. Het trio kreeg negen minuten cadeau en op 20 kilometer van de finish pakte de 23-jarige neoprof uit het team van Walter Planckaert de tussensprint. Daarna vond de Antwerpenaar het welletjes en liet hij zich uitzakken.

Tim De Waele
BELGA
Tim De Waele
Tim De Waele

Klassiekers, Tour en WK
De andere twee vluchters waren er even later ook aan voor de moeite. In de alweer onafwendbare massasprint - vakkundig voorbereid door Astana en Tinkoff-Saxo - stond er geen maat op de Noorse krachtpatser Kristoff. Voor de sterke beer van Stavanger is het al zege nummer 4 van het nog prille seizoen. Het speerpunt van Katusha wordt straks weer een man om in de gaten te houden tijdens de Vlaamse klassiekers. Later op het seizoen mikt hij ook nog op de Tour en het WK in het Amerikaanse Richmond.

In de stand blijft Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) de wet dicteren, 'Spartacus' heeft een bonus van 4 seconden op Alejandro Valverde (Movistar) en 5 seconden op de jonge Oostenrijker en witte trui Patrick Konrad (Bora-Argon 18). Greg Van Avermaet kampeert op plaats vier en staat zes seconden in het krijt bij Cancellara.

GETTY
BELGA
GETTY
Tim De Waele

"Nog werk voor klassiekers"


Alexander Kristoff is geen man van veel woorden, maar des te meer van daden. Meteen na zijn vierde overwinning van het seizoen dankte hij één voor één zijn ploegmaats van Katusha.

"Zij hebben bergen werk voor me verzet vandaag", stelde hij na afloop. "Bij zo'n finish weet je dat je ploeg van groot belang is om je in de beste positie in de finale te brengen. Smukulis en Guarneri brachten me in zetel naar de meet en beschermden me tegen de forse tegenwind. Ik kon de laatste kilometer perfect aanvatten. Orica-GreenEdge startte de sprint waarna Trek over nam. Ik koos het wiel van Van Poppel op 300 meter, hij zette zijn sprint net iets te vroeg aan en ik wachtte tot de laatste 100 meter om het volle pond te geven. Met resultaat."

Progressie
Kristoff loofde zijn ploeg. "We hebben de voorbije weken enorm veel progressie gemaakt", zegt hij. "Mijn lead-out was uitstekend en elke wedstrijd maken we progressie. Ik kan daar alleen maar tevreden mee zijn."

Vier overwinningen op minder dan twee weken tijd. De Noor kent zijn beste seizoensstart ooit. Vorig jaar won hij Milaan-Sanremo en met elke nieuwe zege krijgt hij nog meer sterren achter zijn naam voor een nieuwe zege in La Primavera.

"Deze wedstrijden zijn nog altijd niet te vergelijken met het echte klassieke werk", suste hij. "Op de zware finish van gisteren (waar Cancellara won, Van Avermaet derde werd, red) was ik niet mee vooraan, dus ik denk dat ik nog wat sterker moet worden op de hellingen de komende weken als ik wil meedoen in die echte klassiekers."

GETTY
Tim De Waele
BELGA
Tim De Waele