Nederlander Dylan van Baarle juicht in slotrit Dauphiné, Jakob Fuglsang eindwinnaar

Dylan van Baarle wint voor Jack Haig.
Photo News Dylan van Baarle wint voor Jack Haig.
Jakob Fuglsang (Astana) heeft zich voor de tweede keer in zijn carrière gekroond tot eindwinnaar in het Critérium du Dauphiné. De Deen hield stand in de lastige slotrit. De dagzege was voor de Nederlander Dylan van Baarle (Ineos), die Jack Haig (Mitchelton-Scott) klopte in een sprint met twee.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Dauphiné eindigde vandaag met een korte, maar stevige bergrit over 113 kilometer. De renners moesten liefst zeven beklimmingen trotseren: vier van derde, één van tweede en twee van eerste categorie. Voor aanvang van de rit had de gele trui Jakob Fuglsang acht seconden voorsprong op de tweede, Adam Yates. De top zeven stond nog op een zakdoek bij elkaar.

Dertien renners vormden de vroege vlucht. De namen: Dylan van Baarle (Ineos), Jack Haig (Mitchelton-Scott), Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step), Felix Grossschartner (Bora-Hansgrohe), Carlos Verona (Movistar), Sébastien Reichenbach (Groupama-FDJ), Sepp Kuss (Jumbo-Visma), Julien Bernard (Trek-Segafredo), Carl Fredrik Hagen (Lotto-Soudal), Hermann Pernsteiner (Bahrain-Merida), Alessandro De Marchi (CCC), Warren Barguil (Arkea-Samsic) en Nils Pollit (Katusha-Alpecin). Aanvankelijk schoof ook Wout van Aert mee, maar de Belgische groene trui kon niet volgen op de Côte de Rond.

De omvangrijke kopgroep, waarin Alaphilippe zijn bergtrui veilig stelde, reed een bonus bij elkaar van om en bij de drie minuten. In het peloton voerden de mannen van Astana de forcing. Opvallend: op 50 kilometer van de streep gaf Adam Yates, de tweede in de stand, er de brui aan. De Brit kampt met maagproblemen. Ook de zieke Steven Kruijswijk moest noodgedwongen afstappen.

De omvangrijke kopgroep.
Photo News De omvangrijke kopgroep.

Teuns zakt erdoor

Onder impuls van Haig versplinterde de kopgroep op de Côte des Rives, de voorlaatste beklimming van de dag. Alleen Dylan Van Baarle kon de Australiër volgen. Intussen ging het tempo in het peloton de hoogte in - onze landgenoot Dylan Teuns zakte erdoor. De voorsprong van de vluchters bleef schommelen rond de twee minuten, de winnaar zat dus vooraan.

De verstandhouding tussen Van Baarle en Haig was optimaal. Met z’n tweeën reden ze richting aankomst. In de spurt was Van Baarle duidelijk de snelste, voor de Nederlander is het zijn eerste World Tour-overwinning. De gele trui van Jakob Fuglsang kwam niet meer in het gedrang. De renner van Astana wint zo voor de tweede keer in zijn carrière de Dauphiné. 

Eindwinnaar Jakob Fuglsang.
AFP Eindwinnaar Jakob Fuglsang.

Lambrecht keert huiswaarts met jongerentrui: “Heel trots”

Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) eindigt als twaalfde in de eindstand van het Criterium du Dauphiné en mag ook met de jongerentrui naar huis. “Ik ben heel trots op deze trui”, zei hij na afloop. “Maar zeker ook met mijn klassement.”

Bjorg Lambrecht hoopte op nog een laatste goede dag in het Criterium de Dauphiné en dat bleek ook het geval te zijn. Nils Politt, op 21 minuten in het jongerenklassement, schoof wel mee in de vroege vlucht, net zoals Sep Kuss, op 16 minuten, maar echt bedreigd werd de renner uit Knesselare niet meer en dus mag hij met de jongerentrui naar huis. “Ik ben echt blij, want dit was een lastige koersweek met regen, koude, dan weer zon. Het was zeker niet gemakkelijk. Maar ik ben echt content over mijn vorm en dat ik hier die jongerentrui win.”

En als toemaatje is er een twaalfde plaats in het klassement. “Ik kwam niet naar hier voor een algemeen klassement”, zei hij. “Ik word twaalfde en pak die jongerentrui, dat is echt wel ongelooflijk. Ik heb eens naar de lijst met winnaars gekeken van die trui en daar staan enkele mooie namen tussen (Pierre Latour, Emanuel Buchmann, Julian Alaphilippe, Simon Yates, Wilco Kelderman, Rohan Dennis, red). Ik hoop dat ik een even mooie carrière kan uitbouwen als hen.” 

Bjorg Lambrecht.
AFP Bjorg Lambrecht.

Van Baarle: “Een opsteker voor de ploeg”

Dylan van Baarle heeft zijn vierde profzege beet, zijn tweede van dit jaar na een ritzege in de Herald Sun Tour en zijn eerste op WorldTour-niveau. “Dit was niet gepland”, gaf hij na afloop eerlijk toe.

“Het plan was om samen met Gianni Moscon in de vlucht van de dag te zitten om Wout Poels te helpen, als een soort van springplank te dienen, maar dat draaide iets anders uit”, verklaarde Van Baarle. “In het verleden had ik het hier vaak lastig, maar ik heb hard getraind en gewerkt om hier nu goed te zijn en dat loont. Ik ben vooral blij dat ik hier win, na een sprint tegen Jack Haig die het me niet gemakkelijk maakte. Hij versnelde op 15 km van het einde, ik moest zoals iedereen lossen, maar op mijn eigen tempo keerde ik terug. Ook daarna bleef hij nog aanvallen, maar gelukkig hield ik stand.”

Na het uitvallen van kopman Chris Froome moest Team Ineos het geweer van schouder veranderen. Gisterenwas er de zege met Poels, vandaag met Van Baarle. “Het was een week met ups en downs”, geeft hij toe. “Iedereen weet wat er gebeurd is met Chris, maar ik ben blij dat het team de situatie goed heeft aangepakt en we hier nog twee keer kunnen winnen. Dat is echt een opsteker voor de ploeg.”

Van Baarle.
Photo News Van Baarle.

Zieke Van Aert keert met puntentrui naar huis

Wout van Aert (Jumbo-Visma) keert huiswaarts met twee ritzeges en de groene trui. “Ik ben hier heel trots op”, verklaarde hij. “Want het was een lastige dag omdat ik vanmorgen ziek ben geworden.”

Ploegmaat Steven Kruijswijk gaf op tijdens de etappe met maagproblemen, ook Wout van Aert kampte met ziekte, maar hij reed de wedstrijd uit. “Ik wilde hier finishen om mijn groene trui te behouden”, zegt hij. “Nu ben ik echt uitgeput en ik zal toch even moeten herstellen. Dit was een mooie week, maar de drie laatste dagen waren echt wel lang. Gelukkig heb ik ze verteerd en kan ik nu naar huis.”

Echtgenote Sarah verraste Van Aert gisteren met een bezoek en bleef ook nog vandaag bij haar man. “Dat was een echte verrassing”, zei hij, “ik wist helemaal van niks en plots stond ze hier. Dat is wel fijn, zo wat extra aanmoediging tijdens de laatste twee dagen. Nu keer ik naar huis en wil ik in de eerste plaats herstellen.”

Van Aert won de tijdrit, Belgisch kampioen Victor Campenaerts stak niet weg dat hij de Kempenaar vreest voor het BK. “Voor mij verandert er niet veel na die zege in de tijdrit”, vindt Van Aert zelf. “Ik was al van plan om alles te geven op dat BK en dat zal nu niet anders zijn. Het is leuk om met zo’n gevoel naar een BK tijdrijden te kunnen gaan. In een tijdrit is het simpel, je moet gewoon alles geven en na één minuut is dat al vergeten wie de grote favoriet was. Ik kijk ernaar uit.”

Ook het BK op de weg in Gent spreekt hem aan. “Het is toch een Belgisch parcours dat me wel moet liggen. in het begin liggen er toch een paar kasseistroken in en voor een BK moet je altijd ambitieus zijn. Een BK kan ook altijd alle richtingen uit en is moeilijk te voorspellen. Als ik deze conditie kan vasthouden, moet ik daar wel kunnen meedoen voor de zege.”

Wout van Aert.
AFP Wout van Aert.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.