Na drie keer een Amerikaan is het nu aan Dennis om ritje te kapen

Terwijl we al reikhalzend uitkijken naar de start van de Vuelta morgen wordt er ook op Amerikaanse bodem volop gekoerst. In de USA Pro Challenge stond de vierde etappe op het menu en die bleek een hapklare brok voor Rohan Dennis. De 25-jarige Australiër van BMC haalde het in Breckenridge solo na een geaccidenteerde opdracht met het nodige klimwerk. Leider Brent Bookwalter - een ploegmaat van ex-werelduurrecordhouder Dennis - finishte als tweede, maar moet zijn koppositie desondanks toch afstaan.

De Independence Pass leverde al vroeg de nodige natuurlijke selectie op, zo bleef er nog een elitegroepje van amper vijf patriotten over. Daarbij mooie namen als Roman Kreuziger (Tinkoff-Saxo) en Damiano Caruso (BMC). Het peloton profiteerde evenwel van het middenstuk met veel wind om dat gezelschap binnen schot te houden. Op de Hoosier Pass probeerde de Italiaan Caruso het solo, maar op 27 kilometer van de finish was zijn uitje over.

Geen maat op Dennis
Geen nood voor BMC want met Brent Bookwalter hadden ze de leider in de rangen en die veilig naar de finish loodsen, was nu het credo. Op de slotklim naar Moonstone kregen we pas echt strijd met een attente Bookwalter en een sterke Taylor Phinney in zijn dienst. Rob Squire (Hincapie Racing Team) was de eerste met een flukse demarrage in de benen, maar hij kreeg hardrijder Rohan Dennis in zijn zog. Erop en erover dacht de winnaar van de Tour Down Under, ploegmaat Bookwalter kon zijn wagonnetje niet meer aanhaken. De afdaling was niet geheel onlogisch een koud kunstje voor Dennis uit Adelaide.

In de strijd om de tweede plek troefde de 31-jarige thuisrijder Bookwalter nog wel zijn landgenoot Squire af, maar de leiderstrui die is hij wel kwijt aan maatje Dennis. Die is aan een ijzersterk seizoen bezig, denk ook maar aan zijn verrassende uithaal in de openingstijdrit van de Tour in Utrecht.

PHOTO_NEWS
GETTY
AFP
GETTY