Museeuw: "Kampioen als Gilbert zou toch één keer Ronde van Vlaanderen moeten kunnen winnen"

Photo News
Dwars door Vlaanderen hebben ze al in de pocket, maar daar volstaat natuurlijk niet voor een absoluut topteam als Quick-Step Floors. Er moet nog een grote vis bij, misschien vandaag al in Gent-Wevelgem. De ploeg van Patrick Lefevere pakt alweer uit met een indrukwekkende bezetting en een kopman die vandaag alleen recordhouder kan worden, met name Tom Boonen. Johan Museeuw is benieuwd wat die nog kan, maar ziet bij Quick-Step intussen iemand anders flink schitteren.

Geen klassiek wielervoorjaar zonder de mening van een icoon als Johan Museeuw. De 51-jarige 'Leeuw van Vlaanderen' won drie keer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix en mocht in de studio van Karl Vannieuwkerke, tijdens de uitzending van 'De Zevende Dag', even zijn licht laten schijnen over wat hij al gezien heeft en wat nog komt: "Ik heb in Spanje gezeten, maar heb de voorbije wedstrijden mooi beleefd voor de televisie. We zitten momenteel allemaal te wachten op Tom Boonen, maar ik heb gezien dat er bij Quick-Step een andere speler is tussengekomen: ene Philippe Gilbert."

"Motivatie terug bij Gilbert"
En Museeuw is onder de indruk van de Waalse puncher: "Volgens mij is hij op dit moment de sterkste kracht van de ploeg. Hij etaleert dat ook met kracht en volume. Het is misschien niet juist om te zeggen dat hij een nieuwe carrière gevonden heeft, maar hij heeft wel de motivatie teruggevonden. Jammer dat hij jaren is weggebleven uit deze koersen. Het is een renner die nog altijd die explosiviteit heeft en een wedstrijd maakt. Hij zou de Ronde van Vlaanderen op zijn palmares moeten hebben. Een kampioen als 'Phil' zou toch één keer een monument als de Ronde moeten kunnen winnen."

TDW
TDW
Photo News

"Meer valpartijen dan vroeger"

Opvallend: Johan Museeuw himself won nooit Gent-Wevelgem. "Natuurlijk zou ik die koers graag op mijn palmares hebben, maar de E3 Harelbeke is toch nog altijd de grootste waardemeter naar de Ronde toe. Door de aard van het parcours, de manier waarop de wedstrijd evolueert en de hellingen. De favorieten in de E3 zijn ook zondag favoriet. In Gent-Wevelgem heb je drie bepalende elementen: de factor wind, de Kemmelberg en de sprint. Die drie elementen maken deze koers én er is nu ook nog een vierde factor: de Plugstreets."

Museeuw denkt het zijne van die extra obstakels: "Of die onverharde stroken een verrijking zijn? Het is mooi qua herdenking, maar het hoeft niet voor mij. Ik heb ze in de wintermaanden met de fiets gedaan en ze lagen toen al heel glad. Er zijn al voldoende elementen om deze koers nerveus en aantrekkelijk te maken. Er wordt al heel veel gevallen, veel meer dan vroeger zelfs. Die Plugstreets geven alleen maar extra stress aan het peloton. 20 km voor die stroken is er al echte nervositeit om als eerste te kunnen passeren. Het is niet daar dat je de wedstrijd gaat winnen want er gaat weinig gebeuren. Een valpartij is echter wel mogelijk en het zou jammer zijn als er een favoriet tegen de vlakte gaat en op die manier uitgeschakeld wordt."

Foto Photo News