Mohoric puft maar kraakt niet en pakt eindwinst BinckBank Tour, Matthews klopt Van Avermaet in pittig sprintje

BELGA
Matej Mohoric (Bahrain-Merida) is de eindwinnaar van de Binckbank Tour. In de laatste etappe met aankomst op de Vesten in Geraardsbergen leek de attent rijdende Sloveen even te kraken, maar haald tóch zijn slag binnen. Michael Matthews (Sunweb) snelde in een hellende sprint naar de bloemen. Van Avermaet strandde op stek twee. 

Een helse strijd in het begin, meer dan een uur zaten de renners op de fiets alvorens zeven pionnen zich wisten af te zonderen. Laurens De Vreese (Astana), Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Baloise), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Ludwig De Winter (WB Aqua Protect Veranclassic), Elmar Reinders (Roompot-Nederlandse Loterij), Markel Irizar (Trek-Segafredo) en Dylan Groenewegen (Team LottoNL-Jumbo) kozen met succes het ruime sop. 

Met nog 56 kilometer te gaan gaf Van Keirsbulck er op de Denderoordberg - in Geraardsbergen moest de hindernis samen met de Muur en de Bosberg drie keer beklommen worden - een flinke snok aan. Enkel De Vreese en Irizar konden het helse tempo volgen, maar moesten nadien ook passen. Ondertussen reageerde leider Mohoric op zowat elke demarrage in het peloton, de Sloveen was niet zinnens om zijn eindwinst zomaar te grabbel te gooien. 

Elmar Reinders en Dylan Groenewegen gingen mee in de vlucht van de dag.
Photo News Elmar Reinders en Dylan Groenewegen gingen mee in de vlucht van de dag.

Duel met Van Avermaet

Op dertig kilometer van het summum sloten Paul Martens en Jonas Rickaert vooraan aan, wat later kwamen ook Tim Wellens en Oliver Naesen in de frontlinie postvatten. Mohoric had de slag gemist en moest prompt alles uit de kast halen om zijn leiderstrui in de laatste 15 kilometers van de koers niet kwijt te spelen. Naesen ging vervolgens alleen door, maar ook hij kreeg geen vrij spel.

Alles kwam zo terug samen, een grote groep ging sprinten voor de zege op de Vesten en daarin toonde Michael Matthews zich in een pittig sprintje met Greg Van Avermaet de sterkste. Mohoric leek in de slotfase stil te vallen, maar hield stand. De Sloveen volgt op de erelijst Tom Dumoulin (Sunweb) op. 

BELGA

Mohoric ondanks zwak team: "Teamspirit was wel super"

"Met de ploeg hebben we in het eerste gedeelte van de wedstrijd ervoor gezorgd dat er niet al te veel aanvallen kwamen", stak Mohoric na de finish van wal. "Op het einde moest ik alle zeilen bijzetten om pogingen van onder andere Sören Kragh Andersen en Michael Matthews teniet te doen. Ik slaagde daar telkens in. Op het einde werd het nog nipt. Matthews pakte immers nog wat bonificatieseconden door zijn zege en ik kwam pas veel later dan hem binnen. Uiteindelijk slaagde ik er toch in mijn groene leiderstrui te verdedigen."

De Sloveen in volle finale opnieuw op niet veel steun van ploegmakkers rekenen. "Ik voelde me goed en heb dat ook laten zien. Ik bouwde zo mijn zelfvertrouwen op. Bovendien zullen de anderen dan wel gedacht hebben dat ik bijzonder sterk was. Het speelde ook in mijn voordeel dat mannen als Michael Matthews en Greg Van Avermaet aasden op ritwinst. Zij lieten hun ploegmakkers werk opknappen waar ik natuurlijk ook voordeel uit haalde. Dit was een mooie week voor mij. Zwaar en lastig, maar die groene leiderstrui maakt het het allemaal wel waard. Wij waren misschien niet het sterkste team in de BinckBank Tour. De teamspirit daarentegen was wel super." 

Eindwinnaar Mohoric.
Photo News Eindwinnaar Mohoric.

 Matthews schreeuwt brok frustratie van zich 

 "We waren met het team naar de BinckBank Tour afgezakt om een gooi te doen naar de eindwinst", opende Matthews na afloop. "Daarvoor duidde de ploegleiding Sören Kragh Andersen en mezelf aan. In de spurten gingen we de kaart Maximilian Walscheid trekken. Ik wou deze rittenkoers in schoonheid afsluiten en dat heb ik met deze zege toch wel gedaan. Andersen heeft zich in deze slotrit helemaal opgeofferd voor mij. Hij zorgde ervoor dat de ontsnapping met onder andere Wellens en Stuyven teniet werd gedaan. Ik kon het daarna afmaken."

De leidersplaats van Matej Mohoric werd van alle kanten aangevallen. Hij kon het echter wel halen. "We hebben alles geprobeerd", legde Matthews uit. "We gingen diverse keren aanvallen, maar hij pareerde alles. Uiteindelijk moet ik dan maar tevreden zijn met een ritzege en de dichtste ereplaats in het algemeen klassement. Ik heb een heel wisselvallig jaar achter de rug met heel wat valpartijen en ziektes. Deze overwinning maakt veel goed. Daarom ook schreeuwde ik het uit toen ik over de eindmeet bolde. Er viel heel wat frustratie van mij af. Binnenkort start ik in Plouay en daarna trek ik naar Canada. Hopelijk is dit de aanzet van een nog mooi najaar."

BELGA

Reinders pakt eindzege in strijdlustklassement

Samen met Dries De Bondt bikkelde de Nederlander Elmar Reinders de hele week voor de zwart-groene trui als leider in het klassement van de strijdlust in de Binckbank Tour. Reinders nam vandaag de eerste Checkpointsprint voor zijn rekening in de slotetappe en verstevigde zo zijn leiderspositie. Toen Dries De Bondt nadien uit de wedstrijd stapte, moest Reinders er enkel en alleen voor zorgen dat hij heelhuids en binnen de tijd Geraardsbergen bereikte.

"Ik moest gewoon Dries De Bondt heel goed in het oog houden", vatte Reinders zijn dag kort samen. "Ik kon de eerste sprint voor mijn rekening nemen en moest dan erop toezien dat hij niet zou meegaan met de kop van de koers. Dat gebeurde dus niet en zo mag ik die zwart-groene trui mee naar huis nemen. Het is een hele week koers geweest. Onze BinckBank Tour was al geslaagd, omdat we een etappe wonnen met Taco van der Hoorn. Dat ik daarop nog eens deze trui pak is extra publiciteit en heel goed voor de ploeg."

Photo News20 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Antoine Van De Velde

  Wat dacht je van een drie jaar contract bij CCC met heel mooie cijfertjes????? En die veertiende WK selectie op rij komt nu wel heel dicht bij. Wie heeft het Greg voor gedaan???? Greg haalt met wilskracht het maximum uit zijn loopbaan, en dat verdient hoe dan ook heel veel respect.

 • Pedro Gonzalez

  Jaja Antoine, maar welke uitslagen heeft hij in die combinatie bereikt? Ploegentijdritten (1 van de 8) en gele trui dank zij zijn beste plaats in het klassement (19de) van BMC, na de eerste twee spurtersritten. Mocht die zeven dagen dragen tot......de Alpen en toen stond hij al vlug op meer dan een half uur in het klassement. Later op meer dan één uur.

 • Guy Bekaert

  Van Avermaat beleefd een mager seizoen , voelt zich altijd de beste maar is het niet . Heeft de gele trui gedragen door toedoen van zijn ploeg anders had hij nooit in het geel gereden .

 • Guy Bekaert

  Welke clown haalt het nu in zijn hoofd om deze prachtige traditie als bloemenmeisje te verbieden ......

 • Antoine Van De Velde

  Greg heeft de combinatie Tour De Suisse,Tour De France,San Sebastian, EK en Binck Bank Tour gedaan. Nu even rust nemen en Greg zal mee doen voor de prijzen in Quebec en Montreal. Het WK ploegentijdrit over ruim 60 km staat ook op zijn programma. De wegrit over bijna 260 km zou voor Greg de veertiende WK selectie op rij zijn, een ereplaats zie ik wel zitten door de grote afstand.