Modolo juicht, maar Boudat pakt de bloemen in openingsrit Ruta del Sol, Froome: "Ik weet dat ik niks verkeerd heb gedaan"

Twitter Vuelta a Andalucía‏
Thomas Boudat (Direct Energie) heeft de eerste etappe van de Ruta del Sol achter zijn naam geschreven. De Fransman was in Andalusië in een prangende massasprint sneller dan de juichende Sacha Modolo en Clément Venturini. 

Vooraf heel wat heisa rond de aanwezigheid van Chris Froome, die in de vijfdaagse rittenkoers zijn eerste opdracht van het nieuwe seizoen afwerkt. Een spervuur aan vragen mocht deze ochtend allerminst ontbreken, waardoor men haast zou vergeten dat er vandaag ook nog gekoerst werd.

De openingsrit van de Ruta del Sol had een tocht van bijna 200 kilometer van Mijas naar Granada in petto. Onderweg kreeg het peloton zes gecatalogiseerde klimmen voor de wielen geschoven. Een geaccidenteerd parcours dus, ideaal voor het vijftal Silvan Dillier, Garikoitz Bravo, Romain Sicard, Txomin Juaristi en Lluís Mas om het hazenpad te kiezen. Samen fietsten ze een maximale voorsprong van vijf minuten bij elkaar. De grote meute liet lang begaan. Onder impuls van Astana en Team EF Education First-Drapac werd de kloof dan toch stilaan dichtgereden. 

Op dertien kilometer van de aankomst was het avontuur van Dillier - de laatste overgebleven vroege vluchter - uit. Een vlak landschap en brede lanen brachten het peloton naar Granada, waar met een grote groep zou gespurt worden om de zege en de leiderstrui. Sep Vanmarcke rolde de rode loper uit voor favoriet Sacha Modolo, maar het was de 23-jarige Thomas Boudat die in extremis het laken naar zich toe trok. Een te snel juichende Modolo werd tweede, Clément Venturini mocht mee op het podium. 

Vanmarcke: "De automatismen zijn er wel al"

Nog geen uitsluitsel over de zege net na de etappe. Sep Vanmarcke leek in het winnende kamp te zitten. "Het was een mooie, maar lastige etappe. De wind speelde een grote rol en ook de vele hoogtemeters hakten erin. Astana heeft geprobeerd om de boel in brand te steken, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Daarna was het aan ons om de kloof te dichten. Er waren weinig andere ploegen die ons daarbij zijn komen helpen", analyseerde onze landgenoot.

Boudat: "Als het in Kuurne tot een sprint komt, weet je maar nooit"

Even na het relaas van Vanmarcke kwam Boudat dan toch als winnaar uit de bus. De Fransman wreef zich even de ogen uit. "Ik weet niet goed wat er gebeurde in de laatste meters. Modolo ging helemaal naar rechts en ik kwam aan hoge snelheid onderdoor gedoken. In laatste instantie heb ik me dan maar naar de meet gegooid. Dat het me nu na beraad van de jury de zege oplevert, is wel leuk. In de Ster van Bessèges was ik al twee keer tweede en nu is het raak. De automatismen zitten al in de ploeg. Sinds het vertrek van Coquard ben ik een rijtje opgeschoven in de pikorde. Ik ben in vorm, dus ik kijk uit naar het vervolg." 

Boudat start volgende week in Kuurne-Brussel-Kuurne. Niet onbelangrijk voor een sprinter. Hoe schat de Fransman zijn kansen in op Vlaamse bodem. "Sylvain Chavanel is in die wedstrijden uiteraard onze uitgesproken kopman, maar als het tot een sprint komt weet je maar nooit. Vooral in Kuurne-Brussel-Kuurne kan en mag ik dan wel mijn kans gaan."

AFP

Froome vooraf: "Niemand wil sneller klaarheid dan ik." 

“Ik weet dat ik niks verkeerd heb gedaan”, zei Chris Froome voor aanvang van de openingsrit. De Brit kwam deze morgen in het Spaanse Cala de Mijas aan de start voor zijn eerste race van het nieuwe seizoen. 

Op 20 september vorig jaar kreeg de kopman van Sky te horen dat hij in de 18de rit van de Vuelta een dopingstaal had afgeleverd met het dubbele van de maximaal toegelaten hoeveelheid Salbutamol. Sindsdien ligt hij onder vuur: van zijn collega’s, van UCI-baas Lappartient en ook van de pers.

Voor het eerst sinds het nieuws begin december bekend raakte, sprak Froome deze morgen met journalisten. Hij houdt zijn onschuld vol. “We zitten in het midden van een proces. Veel kan ik er niet over kwijt. Het is een moeilijke periode voor mij, maar ik houd het hoofd recht en ik probeer te focussen op nieuwe seizoen.”

Want koersen zal hij blijven doen tot iemand hem dat verbiedt. “Dit zou allemaal confidentieel moeten zijn. Veel renners hebben dit meegemaakt. Zij konden allemaal bijven koersen. Waarom ik dan niet? Ik vraag geen voorkeursbehandeling, alleen een fair proces. Niemand wil sneller klaarheid dan ik.”

DMM

Naesen: "Het zijn Tour-toestanden rond die bus van Sky"

Een ontspannen Belgische kampioen in Mijas, even ten zuiden van Malaga. Al weet ook Oliver Naesen wel waar de klepel hangt. "Ge, komt toevallig niets vragen over Froome zeker? (lacht) Neen, 't is niet normaal, hé. Het zijn Tour-toestanden hier met zijn aanwezigheid. Al dat volk bij die bus van Sky... We zullen zien. Het is moeilijk om er iets over te zeggen, want we weten er zelf ook heel weinig over. Voor hetzelfde geld wordt hij morgen vrijgesproken."

Zijn eigen ambities dan. "Het doel is om hier eens mee te gaan in de ontsnapping en om zo nog wat extra kracht in de benen te pompen voor de klassiekers", vertelt Naesen. "Verder vind ik de rit van zaterdag wel leuk, het is finishen op een 'knikske'. Dat moet me wel liggen. In de sprintersetappe ga ik knechten voor Venturini. Ik ben al drie vierde van de tijd kopman, nu mag het ook eens omgekeerd zijn." 

TDW33 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • dirk claeys

  De schaamte kent geen grenzen! UCI blijkt nu een muizenkaasje met grote gaten! Het word echt tijd om zich aan te passen aan de huidige leefnormen! Iedere sporter pakt iets! Laat vanaf morgen alles toe voor iedere sport! Maar plaats bij iedere manifestatie een lijkwagen aan de inkompoort!

 • Etienne De Bondt

  Als ze iemand pakken moet hij gestraft worden, tot ze zelf gepakt worden dan is het per ongeluk. De UCI werkt met twee maten en gewichten, de kleintjes halen ze er van tussen en de groten laten ze rijden. Zolang dat ze er de kantjes mogen aflopen zal doping blijven bestaan.

 • Roland Legrand

  Wanneer men kan bewijzen dat Froome door inname van tabletten en of inspuiting het produkt Salbutanol tot zich heeft genomen, dan pas kan men spreken over doping. Froome heeft de toestemming om puffers te gebruiken,zoals vele andere duursporters met inspannings astma. De UCI heeft een bovengrens van 1000 nanogram. Dus moet er een verklaring komen, waarom en hoe die grens is overschreden.

 • ludo marissen

  Al die renners zijn dikke pannekoeken net zoals de UCI.Ze stonden erbij en keken ernaar.Ramt die toch gewoon in de kant.

 • Jan Boden

  Jaren geleden zei een Amerikaan net hetzelfde, het vervolg kennen we. Een verstandig bedrijf sponsort niet langer het wielrennen, maar loopt daar in een wijde bocht om heen.