Ga naar de mobiele website
^ Top

Met Museeuw op zoek naar antwoorden voor Etixx-Quick Step

BELGA
Vier Belgische voorjaarskoersen zijn er gereden. Vier keer greep Etixx Quick Step naast de overwinning. Zodat men zich kan afvragen of het allemaal nog wel peis in vree in de ploeg van Patrick Lefevere. Pakken ze het tactisch helemaal verkeerd aan? Of heeft ploegleider Wilfried Peeters een gezagsprobleem? Zijn de ego's van de renners te groot? Want nu Tom Boonen er niet meer bij is, rijden ze allemaal zelf voor de overwinning. Of rijden de anderen harder en kunnen ze gewoon niet beter? Problemen genoeg en de tijd dringt. Want zondag is er de Ronde van Vlaanderen. Met Johan Museeuw, veelvuldig winnaar van de Ronde en Roubaix en een oudgediende in de ploeg van Lefevere, gaan we op zoek naar de antwoorden waarom het mis liep in de Omloop, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem.

Omloop: "Ploegmaat jaagt op ploegmaat"
Even terug naar de finale van de wedstrijd. Tom Boonen, Stijn Vandenbergh, Niki Terpstra en Ian Stannard raken in de finale voorop. Dat maakt drie renners van Etixx tegen de eenzame Brit. Kat in 't bakkie, denk je dan. Maar niets is minder waar. In plaats van het aloude adagio 'vincere insieme' - samen winnen - te huldigen, rijden ze eensgezind het verlies tegemoet. Eerst demarreert Terpstra, dan Boonen en dan weer Terpstra, om vervolgens door Stijn Vandenbergh te worden gegrepen. En Stannard wint. Pijnlijker is de nederlaag niet geweest.

De analyse van Museeuw: "Met mij in de auto had Boonen de laatste vijf kilometer niet meer op kop gereden. Dan moesten Terpstra en Vandenbergh het kopwerk doen, met Stannard in het wiel en Boonen rustig in het wiel van Stannard om hem dan te kloppen in de sprint. Makkelijker dan dat kan haast niet. Die beslissing wordt genomen door degene die in de volgwagen aan het stuur zit. Wilfried Peeters vraagt aan Boonen of hij zich goed voelt en beslist hoe er gekoerst wordt. Of was Boonen niet zeker dat hij de sprint zou winnen? Het gevolg was dat iedereen om beurten demarreerde. Ik heb dingen gezien die ik vroeger in de ploeg nooit voor mogelijk hield. Vandenbergh achter Terpstra, ploegmaat jaagt op ploegmaat. In Qatar is het ook tot een aanvaring gekomen tussen Boonen en Terpstra. Dat gom je niet één-twee-drie weg."

Gent-Wevelgem: "Geen exclusieve kopman"
In een kopgroep van zes rijden twee renners van dezelfde ploeg. Maar zoals in de Omloop, slagen Vandenbergh en Terpstra er ook dit keer niet in om het numerieke overwicht van Etixx in een overwinning om te zetten. Misschien dat de rivaliteit onder ploegmaats nergens sterker tot uiting komt dan in Gent-Wevelgem.

Museeuw: "Uitgerekend wanneer Stybar plat valt, rijdt Stijn Vandenbergh vol door. Vandenbergh heeft zijn kans geroken. Boonen is er niet meer bij. De leider is weg. De weg ligt open. Stybar, Terpstra, Trentin, die weten allemaal wat winnen is. Vandenbergh heeft nog niet van de overwinning geproefd. Maar beseft dat een grote overwinning zijn carrière een heel andere wending kan geven."

"Vandenbergh gelooft dat hij een wedstrijd van het niveau Omloop, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix kan winnen. Neem het hem eens kwalijk. Als ik Vandenbergh was, deed ik net hetzelfde. Maar kan hij dat? Vandenbergh is altijd top geweest in de rol die hij had. Zal hij top zijn in een ploeg waar hij absolute kopman is? Dat weet ik niet."

"Hoe gaat Etixx dat probleem zondag oplossen? Dat is nu de grote vraag. Niemand zal de rol van exclusieve kopman krijgen toegeschoven. Ook Stybar niet. Stybar heeft ook nog niet bewezen dat hij een wedstrijd als de Ronde kan winnen. Zondag rijdt de ploeg weer met meerdere kopmannen. En wordt het probleem nog groter."

LEES HET HELE VERHAAL IN HET LAATSTE NIEUWS VAN VANDAAG, OOK DIGITAAL VERKRIJGBAAR

Tom Boonen tijdens de Omloop
photo_news Tom Boonen tijdens de Omloop
TDW
photo_news
Niki Terpstra tijdens Gent-Wevelgem
photo_news Niki Terpstra tijdens Gent-Wevelgem
Stijn Vandenbergh
photo_news Stijn Vandenbergh
Tim De Waele
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug