Merckx razend kwaad op Femke van den Driessche

Photo News
Het nieuws van het verborgen motortje bij onze landgenote Femke van den Driessche is ook in Qatar als een bom ingeslagen. Eddy Merckx (70), in het emiraat voor de Ladies Tour of Qatar, windt er dan ook geen doekjes om. "Voor mij is een levenslange schorsing hier op zijn plaats", was de beste renner aller tijden hard bij Cyclingnews.

De farce met Femke laat zijn sporen na. Ook bij Merckx. "Het lijkt erop dat het niet de eerste keer was. Ik zag bijvoorbeeld ook die beelden van haar prestatie op de Koppenberg - niet normaal. Dit is het ergste wat een renner en zijn entourage kunnen doen. Een schorsing voor het leven is op zijn plaats."

Erger dan zware doping
De voorbije decennia werd het wielrennen bedolven onder de verhalen over epo of bloedtransfusies. Zware en levensbedreigende dopingproducten, maar toch tilt Merckx zwaarder aan deze technologische fraude. "Voor mij is dit erger dan doping, ja. Het levert de renner wel 50 watt vermogenswinst op, mogelijk zelfs 100 watt naargelang het motortje. Op die manier spreken we niet meer over wielrennen hé, wel over motorracen. Ze zouden met Valentino Rossi (de superster uit de MotoGP, red.) kunnen gaan rijden."

Geïsoleerd geval
De legendarische ex-renner denkt wel dat het een geïsoleerd geval betreft. "Het gebeurt niet meer in het peloton. Ik meen dat de anderen niet zó dom zijn om zoiets te doen - het overkomt alleen renners zonder ervaring. Hoe dan ook is dit héél slecht voor de sport."

Zware straf dreigt
Op technologische fraude staat naast een sportieve straf - een schorsing van zes maanden tot levenslang - ook een financiële straf. Volgens het UCI-reglement, dat op 30 januari 2015 nog werd aangepast, kan die boete oplopen van 18.000 euro tot 180.000 euro (20.000 en 200.000 Zwitserse frank) voor de renner of renster in kwestie. Voor het team, dat eveneens voor minimum zes maanden geschorst kan worden, kan die boete zelfs oplopen van 90.000 euro tot 900.000 euro (100.000 tot 1 miljoen Zwitserse frank).

Photo News

"Op die manier spreken we niet meer over wielrennen hé, wel over motorracen. Ze zouden met Valentino Rossi (de superster uit de MotoGP, red.) kunnen gaan rijden."

Eddy Merckx
photo_news
BELGA