Merckx over Oman: "Zal deze Ronde doorgaan? Ik weet het niet"

Tim De Waele
Het zit er bovenarms op bij de organisatoren van de Ronde van Oman. Nadat de renners afgelopen zaterdag de remmen dichtknepen in de voorlaatste rit omwille van de hoge temperaturen weet medeorganisator Eddy Merckx niet of de rittenkoers ook in de toekomst zal plaatsvinden.

"Ik weet niet welke beslissing de stad zal nemen", vertelt het wielericoon aan Velonews. "Zal deze koers doorgaan? Ik weet het niet. We moeten afwachten en zien wat er zal gebeuren. Het protest kan wel voor problemen zorgen. Ze zijn zeer kwaad op enkele renners en sommige ploegen worden misschien niet meer uitgenodigd in de toekomst."

Klapbanden
In de rit van zaterdag moest het peloton uitwijken door een zandstorm, maar wanneer de renners weer van start gingen ging de thermometer richting de veertig graden celcius. In een afdaling regende het klapbanden met pijpenstelen waarna het peloton onder een brug halt hield en niet meer verder reed.

Afdaling in de regen
"Het probleem is dat ze de start op de verkeerde plaats gaven", gaat Merckx verder. "Het was een slecht idee om de klim en de afdaling in de neutrale zone af te werken. Vorig jaar reden we exact dezelfde rit en toen was het 35 graden celcius. Nu was het 38 graden celsius. De renners vonden dat hun leven in gevaar kwam, maar dat is belachelijk want in de Ronde van Frankrijk rijden ze afdalingen in de regen. Dat is ook heel gevaarlijk."

Nieuwe overeenkomst
Ondanks alles haalt Merckx alles uit de kast om een verdere samenwerking op poten te zetten. "Normaal gezien organiseren we de Ronde van Oman nog voor de komende vijf jaar. De Omani willen dat omdat ze via de wielerronde hun toerisme willen aanwakkeren."

GETTY
EPA
Tim De Waele
EPA
GETTY
GETTY
EPA
EPA