Matthews houdt Sagan van elfde ritzege in Zwitserland, Van Avermaet derde

TDW
Hij was net als gisteren dé te kloppen man, maar Peter Sagan is er niet in geslaagd om voor de tweede dag op rij op majestueuze wijze een ritje te kapen in zijn geliefkoosde Ronde van Zwitserland. De 25-jarige Slowaak van Tinkoff-Saxo ging op de lastige aankomst in Schwarzenbach van wel heel ver aan, maar werd in extremis nog geremonteerd door een perfect timende Michael Matthews. De 24-jarige Australiër rondde zo perfect teamwork van een uitmuntend en gestroomlijnd Orica-GreenEDGE af. Ook onze Greg Van Avermaet (BMC) voelde zich in zijn sas in de hellende slotkilometer, maar strandde aan het wiel van de intrinsiek rappere Matthews en Sagan. Bij Trek mocht met Jasper Stuyven (23) ook al een landgenoot zijn ding doen en hij sprintte naar een knappe vijfde plaats. De Nederlander Tom Dumoulin blijft ook na vandaag in het geel, morgen volgt de loodzware koninginnenrit. Dan gaat het er pas echt om spannen.

Een Zwitsers koersdagje met een stevige Belgische insteek want voor de start kregen we al het slechte nieuws dat Philippe Gilbert niet meer op de fiets zou kruipen. De 32-jarige kopman van BMC heeft last van pijn in de rechterknie ten gevolge van een breukje in zijn rechteronderbeen en moet ook de Tour laten schieten. Een serieuze domper waar je als Belgische wielerfan toch even moet van bekomen. Gelukkig werden we snel weer opgemonterd door aanvalswerk van tricolore makelij: Stijn Devolder (Trek), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) en Frederik Backaert (Wanty) knutselden samen met de Italiaan Davide Malacarne (Astana) en de Amerikaan Alex Howes (Cannondale) een mooie aanval in elkaar. Hun voorsprong groeide al snel richting vier minuten, maar dat was het dan ook.

Bergpunten voor De Gendt
De 28-jarige De Gendt toonde zich naar goede gewoonte weer gulzig om bergpunten mee te pikken, te beginnen met acht stuks op de Wildhaus van tweede garnituur. Ook voor de buit op de eerste keer Kirchberg - die moest drie keer bestegen worden - stak de 'Schorpioen van Beveren' zijn angel uit. Om tot slot op 50 kilometer van de finish zijn laatste stuiptrekking te etaleren om de tweede keer Kirchberg nog als eerste te trotseren. Voor Devolder, Backaert en co was het toen al over, tegen het beukwerk van Tinkoff-Saxo en Orica-GreenEDGE bleek nu eenmaal niks te beginnen. 18 bergpunten voor De Gendt in totaal, maar de Oostenrijker Stefan Denifl (IAM) met 28 punten beende hij (nog) niet bij. Misschien kan hij morgen wel een gooi doen naar die felbegeerde trui.

TDW
TDW
TDW
TDW
TDW
TDW
TDW
TDW
TDW
TDW

Robbertje Dumoulin vs. Sagan
Het hoge tempo in combinatie met het lastige parcours eiste trouwens heel wat slachtoffers, vooral onder de sprinters. Mark Cavendish - voor het eerst in deze ronde in beeld - sneuvelde en ook 'Alex' Kristoff, Arnaud Démare en Davide Cimolai konden niet volgen. 'Local hero' Fabian Cancellara die liet het eveneens lopen in de finale, weliswaar met een brede smile. De tussensprintjes die waren ook razend interessant. Peter Sagan liet zich bij de tweede op 40 km van de streep ringeloren, door gele trui Tom Dumoulin én zijn eigen ploegmaat Matti Breschel. Diep in de finale zou een op wraak beluste Sagan wel twee secondjes terugpakken, toch wat orde op zaken na dat bizarre tafereel met een hoofdschuddende Breschel.

Rode loper voor Matthews
Orica-GreenEDGE hield intussen een bijzonder strak tempo aan en dat smoorde de aanvalslust in een nerveuze en bliksemsnelle finale stevig in de kiem. De Zwitser Fumeaux (IAM) probeerde het even, zonder succes. Dan was de poging van de jonge Kazach Lutsenko verdienstelijker. Op het laatste puistje van de dag was ook de ex-wereldkampioen bij de beloften er echter aan voor de moeite. Hij werd opgerold door een trio met in eerste instantie onze Jan Bakelants, de Italiaan Marcato (Wanty) en de Colombiaan Henao (Sky). Een leuk scenario, maar ook zij waren niet opgewassen tegen de gapende muil en dus werd het toch een verhakkelde sprint. Van Avermaet monsterde vanop kop hoe Sagan als eerste en met stevige lendenrukken aanzette. Zijn elfde roos leek binnen, tot een onweerstaanbare Michael Matthews erover jumpte en zo zijn team beloonde voor de geleverde inspanningen.

TDW
TDW
PHOTO_NEWS
PHOTO_NEWS
TDW

Voor 'Bling' Matthews was het de vierde zege van het seizoen, de vierde in de WorldTour. Eerder won hij ritten in Parijs-Nice, de Ronde van het Baskenland en de Ronde van Italië. .

Nog één tel voor Dumoulin
De 24-jarige Nederlander Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) behield de gele leiderstrui. De proloogwinnaar heeft nog één seconde voor op Sagan. De Spanjaard Daniel Moreno is op negen seconden derde. De Fransman Thibaut Pinot, favoriet voor de eindzege, heeft als vierde zestien seconden goed te maken.

TDW
TDW

Uitslag 4de rit

1. Michael Matthews (Aus/OGE) 193,2 km in 4u36:00

(gem. 42,00 km/u)

2. Peter Sagan (Slk/TCS) op 0:00 *** 3. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

4. John Degenkolb (Dui/TGA) 0:00 *** 5. Jasper Stuyven (Bel/TFR) 0:00

6. Daniel Moreno (Spa/KAT) 0:00

7. Silvan Dillier (Zwi/BMC) 0:00

8. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:00

9. Matteo Trentin (Ita/EQS) 0:00

10. Robert Gesink (Ned/TLJ) 0:00 .

Stand na 4de rit

1. Tom Dumoulin (Ned/TGA) de 476,7 km in 11u19:08

(gem. 42,12 km/u)

2. Peter Sagan (Slk/TCS) op 0:01

3. Daniel Moreno (Spa/KAT) 0:09

4. Thibaut Pinot (Fra/FDJ) 0:16

5. Jakob Fuglsang (Den/AST) 0:18

6. Steve Morabito (Zwi/FDJ) 0:19

7. Julian Arredondo (Col/TFR) 0:23

8. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:28

9. Miguel Angel Lopez (Col/AST) 0:30

10. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:32 .