Mathieu van der Poel domineert EK mountainbike, ondanks val in openingsronde

Mathieu van der Poel.
RV Mathieu van der Poel.
Mathieu van der Poel heeft op dominante wijze het Europees Kampioenschap mountainbike gewonnen. De Nederlander reed nog voor halfweg koers weg en won met ruime voorsprong, ondanks een valpartij in de eerste ronde. De tweede plaats was voor de Zwitser Florian Vogel, Van der Poels jonge landgenoot Milan Vader werd knap derde. 

Geen Nino Schürter aan de start in het Tsjechische Brno, zo was Mathieu van der Poel de grote blikvanger. De Nederlander schoot het sterkst uit de startblokken en pakte de kopstart. Meteen creëerde hij een gaatje, enkel thuisrijder Ondrej Cink kon Van der Poel nog volgen. Ook Jens Schuermans kende een goede start, de eerste ronde kwam hij door als zesde. Het wedstrijdbegin leek perfect te verlopen voor de renner van Corendon-Circus, tot hij in een haakse bocht tegen de grond ging. Erg was die valpartij niet, bij een eerste achtervolgende groepje kon hij al snel weer aansluiten.

Mathieu van der Poel.
RV Mathieu van der Poel.

Bij het begin van de tweede ronde maakte Van der Poel opnieuw de sprong naar voren, tot bij koplopers Cink en de Italianen Gerhard Kerschbaumer en Luca Bairdot. Ook de Zwitsers Florian Vogel en Thomas Litscher en Van der Poels 23-jarige landgenoot Milan Vader verschenen wat laten vooraan op het toneel. Jens Schuermans kon de sprong naar de kopgroep net niet maken. Na een herstelronde gaf Van der Poel er nog eens een snok aan. Eerst dunde hij de kopgroep uit, vervolgens gaf hij zijn resterende medevluchters de genadeslag. Op een bochtig oplopend stuk knalde de wereldkampioen veldrijden iedereen uit het wiel, in een mum van tijd had hij 20 seconden te pakken, bovendien verdubbelde Van der Poel één ronde later zijn voorsprong zelfs. 

Vogel, Braidot, Cink en Litscher wisten hoe laat het was: zij gingen strijden voor de plaatsen twee en drie.  Ook Milan Vader maakte nog een terugkeer. Terwijl de Nederlander bijna bij de achtervolgers kwam aansluiten, ging Vogel gaan... vliegen, op weg naar het zilver. Cink en Vader vochten het duel voor brons uit. De Nederlander had zijn wedstrijd duidelijk goed ingedeeld, hij reed weg van de Tsjech, op weg naar de laatste podiumplaats. Van der Poel bleef ondertussen doorstomen en kon met meer dan een minuut voorsprong de slotronde onbedreigd afwerken. Vogel en Vader, die met applaus ontvangen werd door zijn winnende landgenoot, behielden hun tweede en derde stek. Schuermans bekocht zijn snelle start, hij zakte al snel weg in de wedstrijd en gaf uiteindelijk op. Kevin Panhuyzen werd zo met een 24ste plaats eerste Belg.

Mathieu van der Poel.
RV Mathieu van der Poel.
Milan Vader krijgt na de finish een applaus van Mathieu van der Poel.
RV Milan Vader krijgt na de finish een applaus van Mathieu van der Poel.16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick isenborghs

  Maier voor iemand die het verschil nog niet kent tussen een sprint of een massa sprint hoef ik zeker niet te weten hoe een MTB parcour er hoeft uit te zien . De gene die echt het vuur aan zijn schenen kon leggen nino schurter was er niet idd niet . Dat hij een paar weken na zijn eerste world tour wegwedstrijden zonder een degelijke voorbereiding de ganse wereldtop in Nove Mesto naar huis reed lag ook aan het parcour waarschijnlijk

 • eric maier

  Misten hier toch heel wat mtb toppers. En wat de omloop bedtreft, dit was letterlijk een ver-edelt veldritparcours. Tussen de bomen wat dolemiet gestrooit om het harder te hebben en bij regen geen modder te krijgen, belachelijk kunstmatige hindernissen waarvan een paar stroken in P-R slechter liggen... een MTB koers onwaardig. De specialist is zo echt kansloos.Mike Kluge zou gezegd hebben : dit is een asfaltkoers. Maar MVDP reed absoluut hard op een bevoordeeld parcours. Knappe overwinning.

 • rik cappelle

  Ja op een Europees kampioenschap ontbreekt de wereldtop nog allicht hé !!! Wat wil je eigenlijk bedoelen De Pauw ? Dat het echt zoveel pijn doet om horen zien en lezen over VDP ?

 • Jan Timmermans

  Proficiat Mathieu, trek dit door tot de spelen in Tokio en dan alles op de weg.

 • mike milan

  Prachtkerel,prachtrenner,alleskunner .