Mas schenkt Quick.Step in het Baskenland 25ste(!) zege, vroege valpartij deert eindwinnaar Roglic niet

Twitter Eurosport
Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) is de eindwinnaar van de Ronde van het Baskenland. De Sloveen kwam ondanks een vroege val en een late uitval van kortste belager Landa niet meer in de problemen. De slotetappe was een kolfje naar de hand van Enric Mas (Quick.Step Floors). De 25ste zege van het seizoen voor de blauwe brigade, Thomas De Gendt kleurde alweer de vroege vlucht. 

Met een voorsprong van twee minuten in het algemene klassement startte leider Primoz Roglic zonder kopzorgen aan deze slotetappe. Tóch was het meteen alle hens aan dek, want na amper drie kilometer likte de Sloveen het asfalt. Na een lange achtervolging kwam hij opnieuw aansluiten, maar met acht beklimmingen op het menu hoeft het geen betoog dat Roglic snel kostbare energie verloor. 

Enkele avonturiers trokken zich weinig van de schuiver aan. Verona (Mitchelton-Scott), Geoghegan (Sky), Hansen (Astana), Mühlberger (Bora-Hansgrohe), Rojas (Movistar) en Mas (Quick.Step Floors) zonderden zich na een attractief begin af. Even later kwam ook onze landgenoot Thomas De Gendt - wie anders? - met zeven metgezellen aansluiten. 14 koplopers dus, die in deze korte etappe - slechts 122 kilometer - een maximale kloof van drie minuten bij elkaar harkten. 

Photo News

Bommetjes Quintana

Onder impuls van Trek-Segrafedo slonk de kloof zienderogen, maar De Gendt had geen zin in een vroege overgave. De man van Lotto-Soudal schudde op de flanken van de Izua - de eerste van drie kuitenbijters in het slot - stevig aan de boom. Enkel Mühlberger, Verona en Mas konden de snedige demarrage volgen. Roglic had zich in de achtervolgende groep ondertussen in het wiel van dichtste belager Landa genesteld. Quintana - ploegmakker van de Spanjaard - trachtte de leider met enkele acceleraties overboord te gooien, maar Roglic gaf geen krimp. 

De Urkaregi baarde een muis, dus moest de Usartza - de slotklim van deze 58ste editie - voor spektakel zorgen. Dat deed het met verve. Quintana dropte op het steile geitenpad een zoveelste bommetje, dit keer kreeg hij wél de ruimte van de troepen van LottoNL-Jumbo. Hij zou de rode loper uitrollen voor Landa, want even later plaatste ook hij een serieuze versnelling. De tweede in het klassement ging op zoek naar de eenzame leider Enric Mas, die zich intussen van De Gendt en co had afgezonderd én reed seconde na seconde weg van een Roglic op de sukkel. 

Maar echt in de problemen komen? Neen, dat deed de Sloveen niet. Terwijl Mas in de gevaarlijke afdeling van de laatste hindernis van de dag zonder problemen Landa voor bleef - de 25ste zege voor Quick.Step Floors dit seizoen met tien verschillende renners, hervond Roglic zijn tweede adem. De eindwinnaar zou uiteindelijk als negende slechts een halve minuut toegeven op Landa. Dylan Teuns - die zich in de elitegroep knap staande hield - werd vierde, De Gendt finishte als zesde. Roglic volgt op de erelijst de Spanjaard Alejandro Valverde op. 

De eindstand

1. Primoz Roglic (Sln/TLJ) in 20u53:47
2. Mikel Landa (Spa/MOV) op 01:09
3. Ion Izagirre (Spa/TBM) 01:42
4. Emanuel Buchmann (Dui/BOH) 03:14
5. Nairo Quintana (Col/MOV) 03:17
6. Enric Mas (Spa/QST) 03:29
7. Bauke Mollema (Ned/TFS) 03:50
8. Pello Bilbao (Spa/AST) 04:14
9. David de la Cruz (Spa/SKY) 04:15
10. Patrick Konrad (Oos/BOH) 05:30
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Meert Dominique

  25ste zege, ze zullen blij zijn bij de Tsjechische QS ploeg. Prificiat mr Bakala.

 • Gaston FOUBERT

  Heel wat renners zijn nog niet op hun beste kunnen, kijk maar naar Quintana. De Giro en Tour zijn nog een tijdje weg. Om nu weeral over doping te kakelen is het nog wat vroeg, niet Wilaiwan?

 • Bon Valkiers

  Mikel Landa eindigt als tweede in een loodzware Ronde van het Baskenland en hij zou minder power hebben dan toen hij bij Sky rijdt? Begrijpe wie kan. Deze prestatie heeft hij in een Sky-shirt nooit geleverd.

 • ETIENNE BOECKX

  Interessant zeg !

 • Wilaiwan Chaiyapuek

  Nu Landa niet meer bij Sky rijdt is de power er ook uit zo te zien.