Marcel Kittel zet punt achter carrière wegens motivatieproblemen

Getty Images
Marcel Kittel (31) zet met onmiddellijke ingang een punt achter zijn wielercarrière. De Duitse spurter, winnaar van 14 Tour-etappes, stopt vanwege motivatieproblemen.

Kittel maakte zijn beslissing bekend in een interview met het Duitse magazine ‘Der Spiegel’. “Pijn bepaalt de sport en de wereld waarin je leeft”, zegt Kittel. “Ik heb elke motivatie verloren om mij verder te kwellen op de fiets.”

Sinds begin mei zat Kittel al zonder ploeg, nadat hij op eigen vraag zijn contract bij Katusha-Alpecin had laten ontbinden. “Ik merkte dat er geen vertrouwen in mij was. Enkel druk, druk, druk.”

Na zijn vertrek bij Katusha had Kittel veel tijd om na te denken. De Duitse spurter kwam tot het besef welke opofferingen hij zich door het wielrennen had moeten getroosten. “Mijn familie, mijn vrienden, allemaal deed ik ze tekort. Daarbij kwamen de permanente vermoeidheid en de routine van het wielrennen. Ik werd me steeds meer bewust van dat gebrek aan levenskwaliteit.”

Het feit dat Kittel in november voor het eerst vader wordt, speelde ook mee in zijn beslissing om ermee te kappen. “Als renner ben je 200 dagen per jaar onderweg. Ik wil mijn zoon niet via Skype zien opgroeien.”

Marcel Kittel in de Scheldeprijs van dit jaar, waarin hij snel in de achtergrond verzeilde.
Photo News Marcel Kittel in de Scheldeprijs van dit jaar, waarin hij snel in de achtergrond verzeilde.

89 profzeges

Kittel maakte zijn profdebuut in 2011 bij de Nederlandse ploeg Skil-Shimano. Daar werd hij van tijdrijder omgevormd tot sprinter. In de Tour de France van 2013 en 2014 won de Duitser telkens de eerste etappe en greep hij de gele trui. Uiteindelijk bezorgde hij Skil-Shimano in twee jaar tijd acht ritzeges in de Tour. In 2016 stapte hij over naar Etixx-Quick.Step, waar hij zes Tour-etappes won. In 2018 trok hij naar Katusha.

Kittel was in zijn carrière goed voor 89 profzeges. Met veertien ritoverwinningen in de Tour doet geen enkele Duitser beter. In de Giro klokte hij af op vier ritzeges, in de Vuelta staat er eentje op zijn naam. In de Tour droeg hij 2 dagen het geel en 15 dagen de puntentrui. Ook in de Giro kon hij zeven keer de puntentrui aantrekken en één keer de roze trui. De Scheldeprijs was zijn favoriete ééndagskoers. Hij won die koers maar liefst vijf keer. Hij was de beste in Schoten in 2012-2014 en in 2016 en 2017.

Photo News10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pat Debal

  Hij kon maar bij een ploeg goed presteren en verlaat die ploeg en brengt er niets meer van terecht dat doet mij goed nadenken wat er in die vorige ploeg allemaal zit

 • Marcus Camps

  Bij sommige ploegen presteerde hij. Bij andere ploegen kon hij nog geen koers uitrijden op laag niveau. Dat zegt mij genoeg.

 • Bart Engelen

  Merci voor de mooie momenten, respect voor de beslissing.

 • Eduard Janssens

  Opgebrand spijtig maar dat is zijn keuze het ga je goed

 • wim rooyakkers

  89 zeges, weinigen die hem dat na doen, verstandige beslissing ,beter om te stoppen ,als weer een seizoen er af gereden worden.en zeer sportief om niet ergens voor veel geld een contract te tekenen,en dan alsnog er het bijltje bij neer te gooien.het ga je goed Marcel.