Marc Sergeant: "Zullen zondag meespelen in finale"

BELGA
Lotto-Soudal trekt zondag met dezelfde drie kopmannen als in de Amstel Gold Race naar Luik-Bastenaken-Luik: Tony Gallopin, Tim Wellens en Jelle Vanendert. Net zoals in de Amstel mikt de ploeg op een podiumplaats, zo luidde het vandaag op een persmoment in het Nederlandse Maastricht.

Luik-Bastenaken-Luik is volgens sportief manager Marc Sergeant niet te vergelijken met de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. "Het is een totaal andere koers, lastiger ook", stelde Sergeant. "Kijk, in de Amstel hebben we bewust niet in het offensief gereden, de wedstrijd door anderen laten bepalen. In Luik moeten we een andere tactiek hanteren en niet afwachten. De groep uitdunnen is voor ons belangrijk. Het weer zal daarin ook een bepalende factor zijn. Men voorspelt slecht weer en dat is in ons voordeel. Onze drie kopmannen kunnen daarin goed uit de voeten. Een aantal favorieten heeft meer moeilijkheden met slechte weersomstandigheden. Er wordt ook anders gekoerst bij slecht weer."

Podiumplaats
Sergeant ambieert een plek op het podium. "En winst zou nog beter zijn. Maar we hebben niet de topfavoriet in onze rangen, al ben ik er zeker van dat we zondag zullen meespelen in de finale. We hebben ons overal getoond, mooie ereplaatsen behaald, maar die grote klassieke zege ontbreekt. Dat hadden we ons vooraf tot doel gesteld en hebben we nog niet gerealiseerd. Dus ja, als we zondag niet winnen, kan ik de term 'tevreden' moeilijk in de mond nemen. Maar we hebben wel de koers gemaakt in heel wat wedstrijden en er heerst een positieve vibe rond de ploeg, meer dan in andere jaren. Het is jammer dat die kers op de taart er nog niet is. Nu goed, het seizoen is nog niet voorbij. Mocht het zondag in Luik niet lukken, dan komen er nog heel wat koersen waarin we mee zullen spelen."

Tony Gallopin.
BELGA Tony Gallopin.

Tony Gallopin eindigde afgelopen zondag op de zesde plaats in de Amstel Gold Race. "Ik zou blij zijn met een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik, maar ik droom er wel van om beter te doen", verklaarde de Fransman, die woensdag paste voor de Waalse Pijl om topfit aan de start te komen van L-B-L. "Ik heb de voorbije week goed getraind en gerust. De Waalse Pijl is een koers die me niet meteen ligt. Ik heb bewust niet deelgenomen en woensdag een zeer lange training ingelast, een stuk achter de motorfiets, een stuk met mijn vrouw Marion (Rousse, wielrenster) en een stuk alleen. De vorm is goed, ik heb er alles aan gedaan om top te zijn in deze periode. Het feit dat ik met de eersten kon meesprinten in de Amstel, geeft vertrouwen voor zondag."

Nerveus
'La Doyenne' is volgens Gallopin een koers die hem beter ligt. "In de Amstel was het nerveus koersen, daar zijn de hellingen korter. Luik ligt me beter, met langere en iets minder explosieve beklimmingen. De finish is meer op mijn maat. De favorieten voor zondag zijn weliswaar dezelfde, maar Luik is een koers die niet liegt: de sterkste wint er. Ik hoop op een zware wedstrijd, met in de laatste 50 kilometer veel beweging. In de finale kunnen wij drie kaarten uitspelen, met hopelijk een mooi resultaat als gevolg."