Majka wint voor Rui Costa en Kittel vijfde natourcriterium Roeselare

Majka
EPA Majka
De Pool Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) heeft deze avond onder ruime publieke belangstelling het vijfde natourcriterium van Roeselare gewonnen. De drager van de bolletjestrui haalde het in een spannende eindsprint van de Portugese wereldkampioen Rui Costa. De Duitser Marcel Kittel vervolledigde, net als maandag in Aalst, het podium.

Van bij de start werd er slag om slinger gedemarreerd, maar het duurde toch tot zowat tien ronden van het einde voordat de eigenlijke finale losbarstte. Die werd ingezet door kersvers Belgisch mountainbikekampioen Sven Nys. Hij opende de debatten en kreeg de Nederlander Niki Terpstra en de Tsjech Leopold Konig mee in steun. Twee ronden verderop waren zij er evenwel aan voor de moeite.

Dat was het sein voor Jens Keukeleire om aan te vallen. Hij zorgde ervoor dat er een breuk kwam in het peloton, waardoor nog slechts elf kanshebbers op de eindzege overbleven. In volle finale probeerde Terpstra het nog eens, maar op twee ronden van het einde sprongen Rui Costa en Majka weg. Kittel porde zijn teamgenoot John Degenkolb nog aan om de kloof te dichten, maar dat lukte niet meer. In de daaropvolgende sprint haalde Majka het nipt van Rui Costa.

Majka: "Nu zet ik alles op Ronde van Polen"

"Zo'n criterium is echt wel niet te onderschatten. Het is steeds maar draaien en keren en optrekken. Dat kruipt op den duur toch in de kleren en vooral in de kuiten, zeker na zo'n lastige en vermoeiende Tour de France", zo zei Majka achteraf.

"Roeselare was mijn laatste criterium. Ik trek nu naar de Ronde van Polen, die van 3 tot en met 9 augustus plaatsvindt. Daar wil ik opnieuw tonen dat mijn conditie erg goed is. En koersen in eigen streek is toch altijd iets heel speciaals."

Uitslag

(41 deelnemers):

1. Rafal Majka (Pol/Tinkoff-Saxo) de 100 km in 2u23:23

2. Rui Costa (Por)

3. Marcel Kittel (Dui)

4. Jens Keukeleire; 5. Alessandro Petacchi (Ita); 6. Niki Terpstra (Ned); 7. Leopold Konig (Tsj); 8. John Degenkolb (Dui); 9. Luca Paolini (Ita); 10. Sven Nys; 11. Tom Veelers (Ned); 12. Timothy Dupont; 13. Gianni Vermeersch; 14. Iljo Keisse; 15. Sam Bennett (Ier); 16. Arne Casier; 17. Jonas Rickaert; 18. Tim Declercq; 19. Lander Seynaeve; 20. Rob Leemans; 21. James Vanlandschoot; 22. Nills Pauwels; 23. Ward Lapiere; 24. Sung Baek Park (Kor); 25. Daan Myngheer; 26. Ward Vander Meiren; 27. Benjamin Verraes; 28. Jan Ghyselinck; 29. Piet Allegaert; 30. Yannick Mayer (Dui)